reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Lipiec 2008

Tak tak ..dziewczyny dobrze piszą Adaś miał udrażniany kanalik zresztą Antosia tak samo. No i nestety wpija się igłe w oczko , ale ...uważam teraz z perspektywy czasu że gdybym wiedziała że po zabiegu będzie tak jak teraz to zrobiłabym to szybciej. Zabieg mieliśmy 2 miesiące temu i ani nie ropieje ani nie łzawi nic. Nawet powiem Wam że nawet przestałam mu przemywać solą fizjologiczną oczy ( a jak miał zapchany kanalik to robiłam to po każdej kąpieli i czasem w ciągu dnia ).
ewelink@ nie masz się czym przejmować ( łatwo poeiwdzieć ) zabieg i cała procedura wygląda tak że idziesz ze skierowaniem do szpotala do poradni okulistycznej tam jeszcze raz pani dr patrzy na oczko i kwalifikuje do zabiegu , następnie idziesz dalej i pani piguła :happy: przymuje Cię na oddział, gdy już się na nim znajdziecie( dostajecie łóżko) i nazbierają się dzieci do zabiegu to dostajesz syropek dla małego ok40 minut przed zabiegiem coś na styl "głupiego jasia " , dziecko będzie wyglądało i zachowywało się jak na ćpane. Dostaje także w dupkę paracetamol i czekacie jakieś 40 minut , potem przychodzi pielegniarka i pojedyńczo zabiera dzieci - Ty nie jesteś przy zabiegu. Zabieg trwa max.5 minut. Jak przynoszą dziecko to raczej nie płacze( bo go nie boli bo znieczulone) , dopiero jak się do Ciebie przytuli i poczuje że to Mamusia to się zapewne rozpłacze( w końcu tyle nowych twarzy i jeszcze robią mu coś z oczkiem czego dzieci nie lubią). Po zabiegu dziecko nie może jeść 2 h więc pamietaj żeby nakarmić małą przed podaniem syropku znieczulającego ( ja wzięłam do szpitala deserek w słoiczku i soczek )
No i na końcu dostajesz wypis i do domu oraz receptę na KOLEJNE krople ( też okulista przepisal mi drogie krople a potem po zabiegu dostalismy znowu receptę ale już na tanie). To się liczy jako pobyt dzienny więc nastaw się na pobyt w szpitalu w godzinach 8:00-14:00 i mnóstwo papierkowej pisaniny. Po tygodniu jest sprawdzenie kontrolne oczka i koniec. Jakieś 2 dni po zabiegu jeszcze może ropieć czy łzawić a potem już jest rewelacja.
Także nie martw się jak Adaś i Antosia przeżyli to Oliwka też da radę :-)
Także trzymaj się bo najbardziej to Ty będziesz przeżywać...

...zastosowałam domowy sposób na przeczyszczenie kanalików.
Nam tez powiedział okulista że to zatkany kanlik łzowo-nosowy a po głębszym zabadaniu pani dr powiedziała że ten kanlik był zarośnięty- nie wykształcony , więc u nas domowe sposoby by nie poskutkowaly.
Powiedziała też że niektóre dzieci w ogóle tego kanalika nie mają i wtedy jest większy problem.

Ostatnia edycja:
reklama
witamy sie i my:-)
dzis u nas jakies ladne sloneczko ale az sie boje zobaczyc na termometr ile stopni, mam nadzije ze na plusie.
dziewczyny dajcie spokoj z tymi fryzjerowymi pokusami bo mi juz przeszlo a teraz znow nabralam ochoty na jakies podstrzyzyny:crazy: no no no!!!:wściekła/y:a co gorsze pomyslu nie ma jakiegos konkretnego i boje sie co by glupoty nie zrobic z wloskami moimi;-)
surv ze Ty taka slawna to ja nie wiedzialalm, wez kopsnij mi jakis autograf za wszasu bo pozniej jak ksiazke swoja napiszesz to mozesz zapomniec o kolezankach z bb i kro mi uwierzy ze my razem sie udzielalysmy;-);-);-)
ewelinka jesli liwus pisze ze to rzeczywiscie nie takie straszne to moze dobrze zeby zrobili to profesjonalnie w szpitalu. ja by chyba co prawda zemdlala bo omdlenie przy kazdej szczepionce mojego dziecka musze zaliczyc:baffled:

Wybacz Heksa ale tak strasznie to nie jest jak opisywałaś:-( Moja Atntosia tak jak jej przyszły mąż - Adasio miała udrażniane kanaliki:tak: prawdą jest że w kącik oka wbijana jest igła ale tak naprawe to jest tępa igła i dziecka naprawdę to nie boli:tak: ponieważ zauważyłam jedną słuszność - jak było nas na sali 5 mam+5 dzieci;-) to za każdym razem jak pani pielęgniarka przyniosła dzidzię po zabiegu to one plakały (oczywiscie nie wszystkie) do momentu dopóki mama nie przytuliła:tak: czyli bardziej im tęskno było do mamy niż bolało kłucie....
procedurę techniczną opisała super dokładnie teściowa Tosi:-p

dziewczyny-a czemu nie wolno mamom byc przy zabiegu? u nas przy kazdym zabiegu robionym u dzieci a szczegolnie niemowlat z wyjatkiem operacji rodzic lub opienkun ma prawo byc....

ja za to z czarnego mam blond :-D
musze jeszcze podciac tyl i zrobic pasemka
ale to juz blizej slubu Andzi :-D

poza tym odpoczywam, odpoczywam i odpoczac nie moge
czym jest 7 dni w ciagu 2-ch lat?
ale dobre i to :-D

Roni, a Twoje foty już są?;-)Idziesz na ślub Andzi? Super! Kiedy ma?

dziewczyny-a czemu nie wolno mamom byc przy zabiegu? u nas przy kazdym zabiegu robionym u dzieci a szczegolnie niemowlat z wyjatkiem operacji rodzic lub opienkun ma prawo byc....

Ewa, zauważyłaś, że u nas prawie wszystko inaczej niż w Kanadzie;-):-p

Dobra, jak wszyscy, to wszyscy - też pójdę do fryzjera, a co:-) tylko ze dwa tygodnie poczekam, aż farba zejdzie:tak:
Myśmy dopiero od mamy wróciły. Zimno jak cholera, ale i tak dzielnie cały park na spacerze przedreptałyśmy..tzn. niektórzy dreptali, a inni spali, odsypiając wstawanie o 6 rano.....choć jak czytam, o której Gabi i Tymek wstają, to sobie myślę, że grzech narzekać:-p A i senna pogoda dziś taka, że z rozpędu 4 kawy wypiłam i teraz mnie nosi, ale nic konstruktywnego robić się nie chce.... no nic, może plagiatową czapusię ala Post zacznę:tak:

Kur.... u nas sasiad od godziny 16 wiertara napiernicza normalnie wysiedziec sie nie da nie mowiac o miskowym spaniu zaraz mnie trafi cierpliwosc juz na wykonczeniu niesie tak jakby kolo mnie wiertarka naparzal oj jak bym chciala domek:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Fiesiek rozdrazniony tylko na rekach bo sie boi :-(Niestety takie uroki bloku!

reklama
Do góry