reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lipiec 2014

Graza zdrówka dla Misia! Dobrze że nie będzie nic pamiętał.

Kornela obserwuj.

Catsun moja ma 6 tygodni i szczerzy dziąsła :D

Szczepienie będziemy mieć w 7 tygodniu.

Ostatnia edycja:
reklama
Pola ładny rekord. Szymek miał podobny, do tej pory raz się zdarzyło.

Makota też rekordowo widzę:thumbup: i od razu Mama w lepszym nastroju:) tak trzymaj.
A, i spoko masz właścicielkę chaty, bardzo miło z jej strony:p Ja swojej na oczy nie widziałam, a ona dopóki kasa jej wpływa na konto to się zupełnie nami nie interesuje;)

U nas szczepienie było dokładnie w pierwszym dniu 8 tygodnia, ale lekarka i tak wpisała 7:p 23września mamy kolejne, już mi słabo jak sobie przypomnę:(

Graza to okropne, że Twój Synek musiał to przechodzić. Dobrze, że już po wszystkim, teraz będzie juz tylko lepiej:)
Ja nie suplementuje, ale spokojnie możesz brać to co w ciąży.
Podłączam się pod pytanie, jeśli nie ciążowe witaminki to co bierzecie? Jakieś konkretnie witaminy dla karmiących? Ktoś coś może polecić?

Jagodka czopki też kupiłam, ale bałam się ich użyć:rolleyes: na szczęście syrop pomaga. Ktoś stosuje czopki glicerynowe u maluszka?
Co to niebieskie mleko? :what:

Moja mama nie wkrecała sobie, że ma chude mleko. Przestała szybko karmić bo tak jej było wygodniej. Otwarcie mi to powiedziała;)

A teraz będzie garść przemyśleń własnych jak już jesteśmy przy temacie karmienia, chudego mleka itp.
Od kilku dni mój Malutek jest dokarmiany, tzn dostaje butlę wieczorem. Jeśli ktoś w tym momencie pomyślał, że mu przykro to nic bardziej mylnego. Nie trzeba mi współczuć, gdyż od początku naszego karmienia chyba nie byłam szczęśliwsza. Sama się strasznie broniłam przed dokarmianiem, po tym jak ciężko nam było w szpitalu i po nim. No i ta postawa bohaterki, że wykarmię własne dziecko. Ale od kilku tygodni schemat był ten sam, wieczory straszne. Karmienie praktycznie przez kilka godzin non stop, usypianie godzinne, żeby Malutek obudził się po godzinie i znów był głodny. Coraz mniej wieczorów kiedy zasypiał spokojnie. Jak w końcu udało się go uśpić to ja kładłam się spać z bólem i nierzadko płaczem. Aż w końcu odkrycie, po wyczyszczeniu obu piersi Malutek dostał butelkę i bez większego marudzenia zasnął, kiedy obudził się po czterech godzinach moje piersi były w pełni zregenerowane.
Zdaje sobie sprawę z tego, że teraz odezwą się głosy, że Malutek dobrze przybierał, więc po co nam to dokarmianie. A po to, żeby Matka zdrowa była psychicznie. Dorosłam do tej decyzji i jestem z niej dumna. W ciągu dnia i w nocy pokarmu nam wystarcza, ale wieczory. Hmm, może jestem leniwa bo Mały w końcu by się najadł i padł po trzygodzinnym karmieniu, przerywanym płaczem. Tylko po co? W imię czego?
No właśnie.
Żeby była jasność, karmienie piersią nadal jest dla mnie ważne. Poza tym jest zdrowe, tanie i wygodne. Ale nie ponad wszystko. Nie wydaje mi się żeby proszek z puszki robił mojemu dziecku krzywdę jak twierdzą niektóre bio-mamy. Nie oszukujmy się to bzdura. Dla mnie najważniejsze jest, że moje dziecko jest najedzone i zasypia z uśmiechem na buzi.

Tusiaczek - troche czasu juz karmisz, wiec znasz i swoje mozliwosci i swoje dziecko. Jezeli to wieczorne mleko wam sluzy to niech tak zostanie. Ktoras lipcowka, jak nie kilka, tez daje mleko na noc. Ja poprosilam kolezanke, aby w razie wypadku kupila mi w gemini 3 buteleczki mm.
Graza - wspolczuje sytuacji. Przytulam. Dziecko napewno szybko zapomni.
Catsun - pewnie, ze mozliwe :) adas reaguje na parskanie buzia i jak chwytam go za raczki. Ale tylko na moje chwytanie za raczki reaguje usmiechem. Szuka tez slow w buzi. Strasznie sie skupia i cos tam mi po swojemu opowiada. Jak z nim rozmawialam to tesc powiedzial, ze ada jeszcze nic nie rozumie. Odpowiedzialam mu, ze my sobie tak codziennie rozmawiamy, a tesc na to, ze to monolog... Nic nie poradze, ze on musi nawet niemowlaka krytykowac...
Kornela - ja uzywam 1 ampulke do na 2 dni i nic sie nie dzieje. To nie kwas solny, zebys musiala sie tak bardzo bac. Mysle, ze nic zlego sie nie stanie

Jeszcze nie bylam u doradcy. Ale ciezko znalezc czas nawet na taka rzecz:(

Czy to mozliwe ze moj synek majac miesiac i kilka dni moze sie do mnie usmiechac jak sie powyglupaiam ;)? Czy to za wczesnie:)? Ja wczoraj bylam na chwile w Pepco i kupilam pozytywke ksiezyc dla mojego maluszka za 20 zl;) polecam!

Catsun, mozliwe :) byc moze to akurat przypadek ze uśmiechnął sie w tym konkretnym momencie ale z dnia na dzien zobaczysz ze tych uśmiechów jest coraz wiecej :)
Co to za pozytywka? Wklej fotkę na zakupowy lub wyprawkowy.

chodzi o to ze w takiej otwartej kilkudniowe ampulce rozwijaja sie bakterie i to moze doprowadzic do jakiegos stanu zapalnego, infekcji? o dziwo on to tak praktykuje a malemu nie ropieja oczka ani nie sa zaczerwienione. na cos jeszcze mam zwracac uwage oprocz zaczerwienienia i ropy? ale sie wkurzylam chociaz wiem ze zle nie chcial, jeszcze stwierdzil ze jestem szalona z ta sterylnoscia. niech mu bedzie kurcze

Ja używam soli fizjologicznej przez 2-3 dni. TZn staram sie uzywac przez max 2 dni ale zdarza mi sie uzyc jednej ampułki nawet trzeciego dnia.

Tusiak, nikt Cie nie bedzie krytykował. To Twoja decyzja i najwazniejsze ze przemyślana i ze jestes z niej zadowolona :)
I tak długo karmilas wyłącznie piersia.
Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko :)

makotato do 2 dn to moze bym tak nie krzyczala na niego ale jak przemyl mu taka 4 czy 5 dniowa to sie troche wkurzylam. Masz racje to nie kwas, chyba tez za duzo czytam w necie ze max do 24 h bo potem rozwijaja sie drobnoustroje itd ale oby nic sie dzialo z oczkami a a chyba tez przegielam z tym krzykiem na niego

Dziekuje za odpowiedzi kochane:):*

Pola- Jak tylko maly sie uspokoi to wkleje.. Ale rozne sa misie.. Nie tylko ksiezyce. Ale za taka cene jest fajne. Normalnie taka pozytywka chyba 60 zl. Ksiezyc ciagnie sie za sznurek zakonczony usmiechnieta gwiazdka i gra:) 19.99 zdjecia wkleje na zakupowym jak mowilam jak maluch usnie bo narazie terroryzuje moje kolana.

z gory Was przepraszam jak pisze od jakiegos czasu bez ą ę i jak sa bledy ale inaczej nie dam rady. Zawszw mega sie spiesze.. A kontakt z Wami chce miec;)

image.jpgZ gory prepraszam z braku czasu wrzucam tutaj zdj i ide obierac ziemniaki..

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    26 KB · Wyświetleń: 47
Tusiaczek trzy godzinne karmienie nie jest normą. Gdyby u mnie tak było to butla już dawno by poszła w ruch. Czemu? Po pierwsze bo mam jeszcze dom i syna i siebie do ogarnięcia wieczornego a po drugie dla własnego zdrowia psychicznego jak to ujelas :)

Dokładnie ja tak samo bym podeszła do sprawy. Idzie się zajechać a w domu nic samo się nie zrobi. I jeszcze jakbym miała co dziennie płakać...

reklama
A jeszcze Was zapytam z tym kikutem bo malay ma juz 5 tyg a kikut siedzi, fakt rusza sie dosc mocno ale nie odpada i zauwazylam ze jak go czyszcze i lekko odchylam to sa takie zolte niteczki, takie lepkie cos i przestrszaylam sie ze moze ropa, zadzwonilam do poloznej i stwierdzila ze przyjdzie do nas w czw to zobaczy ale jak nie smierdzi to jest ok. W ogole nie wiem czy ja cos zle robie kurcze? Czyszcze mu dokladnie a on dalej trzyma. na poczatku to z wierzchu tylko czyscilam ale polozna kazala mi go odchylac na wszystkie strony i czyscic w srodku wy tez tak robilyscie? a zreszta i tak trzyma.
Pediatra powoli bakal cos o chirurgu:no:

Do góry