reklama

Listopad 2009

reklama
Dziewczynki które maja zgage nie wiem czy renie można brać w ciązy mi w aptece pan polecił len w tabletkach do ssania i pomagało a zgage miałam prawie od samego początku. Teraz póki co nie mam ale w len sie juz zaopatrzyłam:tak:

w pierwszej ciązy bardzo objadałam się wszystkim co słodkie i powiem wam że to badanie z glukozą przeszłam spoko wypiłam bez problemu. Ciekawe jak to bedzie teraz bo na słodycze raczej ochoty nie mam

Glukoza dopiero przede mną ale ostatnio jak robiłam morfologię to miałam okazję widzieć reakcję ciężarnej na to badanie i już się boję :baffled:.

A ja ostatnio ryczę z byle powodu dziś na przykład poryczałam się na myśl, że jutro mój synio kończy 3 klasę no i będzie uroczyste wręczenie świadectw i pożegnanie z wychowawcą (wspaniałym zresztą). Jak płaczę na samą myśl to ciekawe co się będzie jutro działo???
Pocieszający jest fakt, że płaczę głownie ze szczęścia :-D

Jak są bliźnięta dwujajowe, to są jak normalne rodzeństwo, tylko urodzeni w tym samym czasie - dwie różne komórki jajowe są zapładniane przez dwa plemniki. Wtedy może być dziewczynka i chłopiec.
A jednojajowe biorą się z jednej komórki zapłodnionej jednym plemnikiem, której się coś pochrzaniło podczas podziału i zamiast jednego dziecka robią się dwa identyczne... Mają wtedy ten sam materiał genetyczny. Podobno nawet linie papilarne są takie same, tylko czasem odwrócone, jakby w lustrze :)

właśnie ja też miałam koleżankę która miała brata i byli jednojajowi....
bo własnie wiem że 2 jajowe bliźniaki mają jakby 2 oddzielne komory i dlatego nie koniecznie będą do siebie podobni a 1jajowe bliźniaki mają 1 komorę w której żyją i będą prawie identyczni ale nie koniecznie chłocy czy dziewczynki bo też może być parka....
to ja już nie wiem sama....:sorry2:

sorki... już wiem...:
Bliźnięta jednojajowe
Przychodzą na świat w wyniku podziału komórki jajowej zapłodnionej przez jeden plemnik. Bliźnięta jednojajowe są tej samej płci i mają identyczny materiał genetyczny. Nie jest do końca znana przyczyna dokonywania się podziałów zygoty. Wiadomo tylko, że za narodziny bliźniąt jednojajowych odpowiedzialna (pod względem genetycznym) jest matka dzieci.

W zależności od dnia, w którym dokonał się podział zygoty wyróżniamy ciąże bliźniaczą jednojajową:
  • dwuowodniową, dwukosmówkową (podział w 4 dniu; 30% ciąż bliźniąt jednojajowych)
  • dwuowodniową, jednokosmówkową (podział w 5 - 8 dniu; 68% ciąż bliźniąt jednojajowych)
  • jednoowodniową, jednokosmówkową (podział od 9 - 13 dnia; 2% ciąż bliźniąt jednojajowych)
  • jednoowodniową, jednokosmówkową z wystąpieniem bliźniąt syjamskich (podział powyżej 13 dnia ciąży)
Bliźnięta dwujajowe
Przychodzą na świat w wyniku zapłodnienia dwóch komórek jajowych, jednocześnie wyprodukowanych przez jajniki. Mają osobne worki owodniowe oraz łożyska (kosmówki). Ponieważ ich materiał genetyczny jest różny, mogą mieć różną płeć, a ich podobieństwo jest takie samo jak zwykłego rodzeństwa. Znane są też przypadki, gdy bliźnięta miały dwóch różnych ojców.:szok: hehe

A ja jadę po D do pracy bo się rozpadało strasznie :/

reklama
Czyli tak jak pisałam, tylko ładnie i składnie :-)
A tak swoją drogą, to moje są (na 99,9%) dwuowodniowe, dwukosmówkowe - co daje im największe szanse na przeżycie i prawidłowy rozwój z całej wymienionej grupy. Na szczęście!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry