reklama

Listopad 2009

reklama
gawit mieszkanie kopiliśmy w bloku.
Głogów to jeszcze kawałek za Lubinem, na Zielona Górę, a Oleśnica- moja miejscowość, to w stronę Warszawy(30 km od Wrocławia).

Gawit może sprawdiła Twoje BMI i uznała że masz za wysokie....
znalazłam taki artykuł.... :
Każda przyszła mama wie, że przyrost masy ciała w czasie ciąży jest nieunikniony. W pierwszym trymestrze waga powinna wzrosnąć tylko nieznacznie, o około 2 kg. Ale może się zdarzyć, szczególnie u kobiet, u których występują nudności i wymioty że masa ciała obniży się, nawet o kilka kilogramów.

W drugim trymestrze przyrost wagi powinien wynosić mniej więcej 0,5 kg na tydzień, co daje 6-7 kg. W trzecim trymestrze masa ciała powinna rosnąć w podobnym tempie jak w drugim trymestrze, choć w ciągu ostatatniego miesiąca ciąży część kobiet subiektywnie już tego nie zauważa.
Należy też pamiętać o tym, że kobiety bardzo szczupłe, w pierwszym trymestrze mogą przytyć więcej. Z kolei, te z nadwagą, powinny uważniej komponować swoją dietę by ograniczyć nieco przyrost wagi. Dla prawidłowego rozwoju dziecka najlepiej jest gdy masa ciała przyszłej mamy zwiększa się regularnie i stopniowo. Jest to rownież korzystne dla ciężarnej, gdyż zmniejsza się ryzyko powstania rozstępów.
Dane te dotyczą pojedynczej ciąży. Gdy spodziewasz się więcej niż jednego maleństwa, musisz liczyć się z tym, że przytyjesz więcej (ok. 20 kg). Nie ma natomiast znaczenia, którego z kolei dziecka się spodziewasz. Zalecenia dotyczące przyrostu wagi są takie same w każdej kolejnej ciąży. Niedostateczne i nieodpowiednie odżywianie się może być przyczyną niskiej masy urodzeniowej dziecka lub innych problemów gdyż płód nie potrafi utrzymać się wyłącznie z samego tłuszczu matki ponieważ nie zapewnia on wartości odżywczych. Zbyt duży przyrost wagi najczęściej powoduje bóle pleców, żylaki lub może być oznaką zatrucia ciążowego.

W łatwy sposób możesz sprawdzić ile powinnaś przytyć w ciąży ustalając swój indeks masy ciała (BMI)

Tyle powinnaś przytyć
Niedowaga BMI> 19,8= 12,5 - 19KG
Waga prawidłowa BMI-19,8 - 26 =11 - 16 KG
Duża nadwaga BMI-26 - 29=7-12 KG
Umiarkowana nadwaga BMI<29 =6 KG

Ostatnia edycja:
laski, ale wy mnie dołujecie z tą pralką :(. Żartuje mam nadzieję, że to jakoś przetrwam, ona nie ma jeszcze 3 lat!!!!!
co do tych ich strzałów to zobaczymy co z tego wyjdzie w listopadzie, albo październiku, albo w grudniu :)

gawit napewno będzie szczęśliwy... hehe
ami to wszystko jedno....:-p raz mówię że chciałabym synka a raz że córcię więc dla mnie to jest bez różnicy.... ważne żeby dzidzia wyszła bezprob:-plemowo i szybko;-)

Tyle powinnaś przytyć
Niedowaga BMI> 19,8= 12,5 - 19KG
Waga prawidłowa BMI-19,8 - 26 =11 - 16 KG
Umiarkowana nadwagaBMI-26 - 29=7-12 KG
Duża nadwaga BMI<29 =6 KG
Pozwoliłam sobie opisy dwóch ostatnich linijek poprawić...
Mi w jakimś kalkulatorze wyszło ze podczas ciąży powinnam przytyć nie więcej niż 8kg bo moje początkowe bmi sięgało prawie 26(...), a ja już mam na plusie 6,5kg!! :baffled:

ale to do końca ciąży nie możesz więcej? czy teraz??
sprawdzę jeszcze w innym źródle....
bo szczerze jak ja nie tyję wogóle to nie zwracam na to uwagi:zawstydzona/y::-p
maqm jeszcze takie pomiary:
BMI przed ciążą mniejsze niż 19.8 to:
Przyrost masy ciała w ciąży:
I trymestr-2.3 kg
II i III trymestr-0.5kg/tydzień
I, II, III trymestr-12.5 do 18.0 kg
BMI przed ciążą 19.8 do 26.0
I trymestr-1.6 kg
II i III trymestr-0.4kg/tydzień
I, II, III trymestr-11.5 do 16.0 kg
BMI przed ciążą 26.1 do 29.0
I trymestr-0.9 kg
II i III trymestr-0.3kg/tydzień
I, II, III trymestr-7.0 do 11.5 kg
BMI przed ciążą powyżej 29.0
I, II, III trymestr powyżej 6.0 kg

i taki :
Indeks masy ciała BMI przed ciążą

Pożądany przyrost wagi w ciąży
poniżej 19 (niedowaga)
13-17 kg
19-26 (prawidłowa waga)
10-14 kg
26-29 (nadwaga)
8-10 kg
powyżej 29 (otyłość)
6-7 kg​

Ostatnia edycja:
ale to do końca ciąży nie możesz więcej? czy teraz??
sprawdzę jeszcze w innym źródle....
bo szczerze jak ja nie tyję wogóle to nie zwracam na to uwagi:zawstydzona/y::-p
Chodzi o to że jeszcze przed ciążą miałam nadwagę no i teraz to muszę się pilnować bo to może dzidziusiowi zaszkodzić....:-( tylko, że wydaje mi się że jakoś specjalnie więcej nie jem, praca na nogach cały dzień (tj.8-5 lub 8-8), do tego 25min spacery na autobus, raz na jakiś czas basen... no i ogólnie dobrze się czuję tylko że stresują mnie te kg....
a chodziło o to, ze zalecali żeby nie przytyć wiecej niż 8kg (max10kg) podczas całej ciąży bo mogą być komplikacje...

Może się tym nie przejmuj.... bo jak ja się stresowałam że przytyłam to jadłam coraz więcej i to na dodatek słodycze...
a teraz nasza większa waga to nie jest tylko tłuszczyk:tak:
Skąd te kilogramy?

• dziecko 3–4 kg
  • powiększona macica 1 kg
  • łożysko 0,5–1 kg
  • płyn owodniowy 1–2 kg
  • większe piersi 1–2 kg
  • wzrost objętości krwi i innych płynów ustrojowych 3 kg
  • pozostałe kilogramy to tkanka tłuszczowa

reklama

Nowe wątki

reklama