reklama

Listopad 2009

Hej
Witam .... mam wolne....tzn. ja na L4, bo wczoraj nic mi nie chciało zostać w żołądku, dziś Patulę ze szkoły musiałam szybciej odebrać z tego samego powodu.....mam nadzieję, że na Arka to nie przejdzie
A tak .... jakoś nie mam teraz czasu się wczytywać co tam u Was słychać, bo nie wyrabiam z niczym. Teraz myślałam, że jakoś trochę mi przejdzie to znajdę czas a tu chyba nici z czasu
miłego dnia

trochę doczytałam

dziunka, ale się nalatasz....żeby Waszemu majstrowi udało się szybko naprawić to auto. A kiedy będziesz go łapać?

pola, fajnie, że chłopcy znieśli dobrze podróż. Witaj w kraju:-)

kilolek, i jak zakupy, zrobione?

agrafka, ładniutka ta sukieneczka.

Ostatnia edycja:
reklama
Hello,
Korzystając, że Marysia się bawi, a Marta śpi - trochę postaram się nadrobić..
Polaa, przeprowadzamy się 27 października:-) Jak minął lot? oki, już doczytałam - super!!
Kilolek, super, że to jednak nie ospa u Michasia:-)..
Dziunka, też się cieszę, że dojrzałam te półkotapczany..bo miałam wiele pomysłów na ich spanie, ale np. te z wysuwaną szufladą - już widzę, jak Marysia skacze po Marcie..łózko piętrowe -obie mapice się wspinają..więc myślę, że ten półkotapczan powinien być oki..
Super, że takie udasny "łowy" miałaś..ja to bym kopnęła w grzyba, a bym go nie zobaczyła..:baffled::zawstydzona/y:
Ana, jak katarki w Waszym babińcu? już oki?
Dziunka, Kilolek, u nas też się mówi, że "się przystępuje do pierwszej komunii"..:-)
Sawi, mam nadzieję, że "połamanie" przeszło:tak:
Etna, dużo zdrówka dla Pawełka i Ciebie!!!
Dziunka, może żurawit w syropie?
Agrafka, super, że miałaś fajny weekend;-) Rajstopki ja bym założyła białe Alutce..
BanAna, zdrówka!!!
Ana, jaka książka Cię kusi?
Martolinka - kciuki za wyniki!!!
Anian, zdrówka!!!

Marycha dzisiaj mi powiedziała, że tańczy w przedszkolu ze...swoim bratem:confused::baffled::-D - trzeba by sie spytać S., czy nie wie czegoś na ten temat:-D

Ja po pracy...
Dziunka - co do szkoły , różnie jeszcze z tym może być. Ja jestem na nie i będę chyba podpisywać petycję przeciw obowiązkowej szkole dla 6-latków.;-)
Anian - zdrowia, wiadomo, że jak ktoś pracuje i ma L4 to próbuje w miarę sił ogarnąć chałupę i czasu brak.;-)
Maxwell - falami mamy katary i kaszle, jak noc sucha i przesuszone gardło od razu kaszel... dziś Hance się leje z nosa, ciepło w końcu i słońce rozgrzało ją..

Witam
Młoda już śpi i ja za moment pójdę w jej ślady, bo po prostu oczy mi się same zamykają :-(

dziunka fachowiec pierwsza klasa! ważne, że te auta naprawia i oby szybko się wziął za Twoje!

agrafka śliczna sukieneczka. ja bym założyła białe rajstopki i czarne lakierki albo lekko różowe rajstopki i różowe buciki wtedy do tego

ana ja też jestem przeciwna 6-cio latkom w szkole!

maxwell moja codziennie bawi się z innym narzeczonym :szok:skąd ona w ogóle to słowo wzięła!? nie pamieta żadnego imienia tylko woła mój chłopak albo mój narzeczony :szok: w ogóle jakby koleżanek nie miała tylko same chłopaki w tym przedszkolu :szok:

Pola witaj w PL! super, że lot tak gładko poszedł! Martynie zatykało uszy przy starcie i wtedy bardzo płakała. przy lądowaniu był luzik! ma to chyba po mnie, bo ja też nienawidzę startować za to kocham lądowanie, jak już uderzy kołami o płytę to po prostu pełen luz :-D a ogólnie to nie cierpię latać!;-)

anian zdrówka dla Was

no mykam do tego wyra, najpierw jeszcze coś z włosami musze zrobić, bo jak jutro wstanę to będzie sajgon na głowie!
A dziś przyszli z administracji i chcieli nam wręczyć klucz do toy toya :szok: który stoi na podwórku, bo chcieli nam toalety poodłaczać. oczywiście nikt się nie zgodził! mówię Wam już mam dośc tego remontu! czekamy na ten lokal zastępczy , dziś mama była w wydziale lokalowym i mam nadzieję, ze jeszcze w październiku coś nam znajdą!

martolinka głownie spozywka ale musiałam tez Michasiowi spodenki na niedzielę kupic. cos mnie tkneło mu przymierzyc a on tak wychudł, ze wsyztsko z niego spada. Jedyne któr na niego pasowąly kosztowąły 70zł! ale całe szczescie nie wziełam, bo w komisie obok kupiłam świetne za 16. Są naprawde rewelacyjne. Juz się suszą.

ana a myślisz ze taka petycja cos da? Jakby nadal dawali wybór to ja nie poślę do szkoły

o matko gawit! z dzieckiem bez toalety! i jeszcze pewno cała zimę.
A mogę spytac na jakiej zasadzie macie to mieszkanie? ono jest spółdzielcze czy lokatorskie. Ciekawi mnie kiedy to wolno takie szopki wyprawiac z lokatorami.

hej dziewczynki,

później nadrobię, bo mam robotę - musze zrobić plakat propagandowy Rady Rodziców, nawołujący ludziki do wpłacania kasy
Ale poczytałam was troche przez telefon w dzień i dziękuję za wszystkie porady dotyczące rajstopek i butów. Buty musze koniecznie kupić chyba ze mnie Ana tymi lakierkami poratuje - Ana, Ala ma stopę 15 cm, więc wkłądka musi być 16 minimum. I stopkę ma taką pulchną raczej, więc nie mogą być buty za szczupłe.

A propos szkoły - czytacie czasem www.ratujmaluchy.pl ? ja właśnie poczytałam ostatanio trochę i włosy mi się jeżą na głowie - nie poślę Ali do szkoły w wieku 6 (a raczej 5!) lat, nie ma mowy...

Cze
wczoraj byłam tak zmęczona, że padłam przy usypianiu...
Maxwell - nowa książka Chmielewskiej na mnie łypie okiem, zaczęłam ją czytać, ale.... to nie jesdt to co kiedyś, jak mnie książka pochłaniała, świat nie istniał, a tu inne są już priorytety;-)
Gawit - ale jazdy macie z tym mieszkaniem... poby coś normalnego Wam zaproponowano.
Kikolek - dało w tym roku, więc może da w następnych latach.. już się przebąkuje o zmianie w szkolnictwie gimnazja mają iść precz, a co będzie zobaczymy
Agrafka - dokładnie o tej stronce myślę, żeby podpisywać petecje;-), co do lakierek jak przyjdę do domu, to je dokładnie pomierzę i napiszę co i jak , pamiętam, że w czerwcu na Hankę już były za małe, a na Gochę za duże;-), jeszcze mam jakieś białe z kwiatkiem w razie co obejrzę je też pod tym kątem.
Ciepło , ale mglisto u nas, trochę nawet coś pokropiło, ale nie wiem czy to deszcz, czy to ta mgła, dziewczyny nawet super poszły.;-)

dziunka, ale się nalatasz....żeby Waszemu majstrowi udało się szybko naprawić to auto. A kiedy będziesz go łapać?

Jakoś nie mam na to ochoty, muszę się oswoić z tą myślą :-D;-)

Ana, Agrafka w zupełności Was popieram ale myślicie że to coś da? Nie sądzę:no: Julia poszła rok szybciej i żałuję że dałam się namówić na to dziadkom, wychowawczyniom i dyrektorce z przedszkola, psychologowi szkolnemu (Julka miała jakieś tam testy czy się nadaje). Każdy namawiał, każdy.
Złamałam się i dałam.
Z jednej strony fajnie - Julka ma super wychowawczynię, oprócz tego że gada na lekcji haha jest może nie wzorową, bo z ortografią na bakier, ale bardzo dobrą uczennicą, płynnie czyta (aż pani powiedziała wczoraj że jest dużo do przodu jeśli chodzi o czytanie), zresztą wszystkie dzieci z klasy te młodsze starają się dorównać tym starszym o rok i powoli poziom się wyrównuje.
Nie wiem czy to dzięki wychowawczyni czy dzięki temu ze jest mieszana klasa i te starsze ciągną za sobą te młodsze.... Pani musiała rozszerzać im program w zeszłym roku. W każdym razie tylko z jednym chłopcem jest problem. Z jednym na 26 (o ile dobrze pamiętam) osób.

Z drugiej strony - chociażby ta Komunia rok szybciej. Julka też jest malutka a podstawówka na holach mija się z gimnazjum i łatwo o stratowanie maluchów. Dziwię się że Julia sobie radzi w tej dżungli. No i w pierwszej klasie jednak widać było że te starsze o rok dzieciaki szybciej łapią.

Teraz widzę że krzywda jej się nie stała i jest ok, różnice się zacierają, Julka zadowolona, ale gdybym wiedziała ze w zerówce będzie miała tak beznadziejną panią to zostawiłabym ją jeszcze ten rok w przedszkolu.

No i u nas młoda jest ze stycznia :-) więc jakby ur się 19 dni szybciej to już byłaby tą rok starszą więc różnicy dużo nie ma.

edit. http://www.fakt.pl/Rodzice-6-latkow-nie-dajcie-sie-oszukiwac-,artykuly,152033,1.html

Trafiłam teraz na to na fejsie i jestem oburzona, sorry dziewczyny. Jak można tak generalizować??? Albo ja trafiłam na super szkołę albo w tym artykule są same bzdury....
Zarówno w I jak i II klasie dzieci są maksymalnie 5 godzin lekcyjnych w szkole, najpóźniej kończą lekcje o 15.40 i rzadko kiedy mają cokolwiek zadane do domu. Świetlica ma okna i nie ma w niej telewizora a prowadzone są zajęcia dla dzieci, które również mają prawo wyboru czy chcą w nich uczestniczyć. Oj tam, mogłabym pisać i pisać. Kaligrafia! Jaka kaligrafia??? Ja pierniczę... Jeśli chodzi o podręczniki-wyciąganie kasy od rodziców jest od kilkudziesięciu lat. Jak chodziłam do szkoły to zawsze musiałam mieć nowe podręczniki, bracia po mnie też żadnego nie "odziedziczyli". Więc nie tylko teraz tak się dzieje. W 1 klasie nie ma żadnych lektur! Dopiero są w drugiej i to opowiadania jednostronicowe, max dwu. Jeszcze nie widziałam by dzieci karnie stały na przerwie pod ścianą, choć czasem sama bym je ustawiła z chęcią by nie zrobiły krzywdy mojemu dziecku. ALe tak było i jest od lat że dzieci na przerwach wariują. I wszyscy żyją ;-)

Nie róbmy z dzieci kalek, naprawdę.... Nie że jestem za tym by dzieci poszły do szkoły rok szybciej, ale żeby od razu opowiadać takie bzdury....

Ostatnia edycja:
Mnie ta wczesniejsza szkola wcale sie nie podoba... A jeszcze Tomi z grudnia... chociaz kto wie, to sie jeszcze z 10x moze zmienic, znajac naszych "panow u koryta"... ;-)
Zbieram sie na "pjać źabaw"... mgla opadla, a potem podobno ma padac i znow Tomi "złapie smuta"...

Kurcze...... dopiero co sie porodu nie moglam doczekac... a tu za chwilke minie miesiac :-( zbyt szybko leci ten czas...

reklama
Dziunka - możliwe, że trafiłaś na super szkołę;-), ja nie twierdzę, że nie można puścić dziecka wcześniej do szkoły, ale ... niech nie będzie przymusu... nasze są z listopad/ grudzień dzieciaki i patrząc na grupę rocznikowo to widać tą różnicę;-). Na off top też przytoczyłam artykuł dot. zmian w szkołach.. Poza tym kiedy ja zaczynałam szkołę w klasie mieliśmy rocznikowo młodszego kolegę, był ze stycznia roku następnego, dawał radę, choć nie pamiętam jak było na początku;-) Dlatego uważam, że nie powinno być przymusu, zresztą tak jak ze wszystkim... ;-)
Np. normy na wf-u mnie zawsze wściekały, bo jak ja miałam dorzucić ileś tam piłką lekarską, jak ona była dla mnie za ciężka... :zawstydzona/y:
Lotka - ło matko! no rzeczywiście niedługo miesiąc już Twój synek będzie miał.:szok:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry