reklama

Listopad 2009

to już masz przerypane....
u nas się ochłodziło...
w nocy troszkęę popadało a dziś niebo zachmurzone....
oby tylko się nic nie zmieniło i mnie głowa nie będzie bolała.....
bo chyba nie wytrzymaam.....:dry:
póki co nie kraczę.....;-)

reklama
dziubasku urlop macierzyński trwa 20 tygodni (przy ur. 1 dziecka)

Wczoraj udało mi się podsłuchać bicie serduszka dzidzi za pomocą stetoskopu. Szukałam długo, ciągle słyszałam tylko swoje serce, ale w końcu się udało! Ale tylko przez chwilkę, bo dzidzia zrobiła fikołka i już potem nic nie było słychać :-(

Teraz dopiero doceniam, że trafiłam na normalnych lekarzy.
Dziewczyny mam sprzeczne informacje, ile trwa teraz urlop macierzyński 18 czy 20 tygodni?

Urlopy macierzyńskie wydłużone od 2009 r. - eGospodarka.pl - Prawo pracy

"Pracownicy, która urodzi jedno dziecko, będzie od stycznia 2009 r. przysługiwać 20 tygodni urlopu macierzyńskiego."
całość tutaj:
Dłuższy urlop macierzyński w dwóch częściach - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

a ja się cieszę bo w ie to 26tyg macierzyńskiego + 16wychowawczego chociaż bezpłatnego :tak:

Ja wczoraj miałam USG połówkowe 3D, niunia zdrowa, 18 cm długa i waży 429 g, przepływy w porządku, wszystkie organy w porzadku, płci nie znamy, bo niunia miała położona rękę między nogami i nie chciała nic pokazać. A i tak jestem szczęśliwa, że wszystko ok, to tyle u nas

Pozdrawiam wszystkie dziewczynki, gratuluję córeczek i synusiów:tak:

macierzynski na jedno dziecko to 20tyg ale od stycznia 2010 jest 22 wiec automatycznie nam sie przedluza urlop o te 2tyg...wychowawczy moze trwac do 3 czy 4roku dziecka ale przez jaki czas jest platny to nie wiem??

A ja mam 31 tygodni macierzyńskiego przy bliźniaczkach :-D
Szczęściara :-)
Wyliczyłam że jak pójdę na macierzyński 19 października tj ok 3tyg przed terminem to do pracy wrócę w okolicach 8 sierpnia (albo lipca - już nie pamiętam)
Pozostaje kwestia znalezienia żłobka bo nie wszystkie biorą dzieciaczki poniżej 12m-ca życia...
Swoją drogą nie wyobrażam sobie oddania takiego maleństwa w cudze ręce no ale zobaczymy jak to będzie...

Witam po dłuższej przerwie oj długo mnie nie było... ile czytania mam do nadrobienia :-D

Zaczynam 23 tydzień, na USG wyszło że będzie córeczka :-DBardzo się cieszymy.Niunia jest zdrowa.Gorzej ze mną trochę morfologia mi się "popsuła" i łykać trzeba leki.A tak to ok.

ja wyliczyłam że jak jestem na moim zwolnieniu od 1 czerwca to będę z macieżyńskim i jeszcze bezpłatnym tak mniej więcej do połowy lipca na zwolnieniu:-D

reklama
Witam po dłuższej przerwie oj długo mnie nie było... ile czytania mam do nadrobienia :-D

Zaczynam 23 tydzień, na USG wyszło że będzie córeczka :-DBardzo się cieszymy.Niunia jest zdrowa.Gorzej ze mną trochę morfologia mi się "popsuła" i łykać trzeba leki.A tak to ok.

Gratulacje!!! Krew w ciąży się niestety rozrzedza. Mi na początku kazali łyka witaminy co 2-3 dni, a po którymś badaniu powiedzieli, że codziennie, bo mi się krew rozrzedziła i wyniki za niskie powychodziły.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry