reklama

Listopad 2009

reklama
Urlopy macierzyńskie wydłużone od 2009 r. - eGospodarka.pl - Prawo pracy

"Pracownicy, która urodzi jedno dziecko, będzie od stycznia 2009 r. przysługiwać 20 tygodni urlopu macierzyńskiego."
całość tutaj:
Dłuższy urlop macierzyński w dwóch częściach - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

a ja się cieszę bo w ie to 26tyg macierzyńskiego + 16wychowawczego chociaż bezpłatnego :tak:

Z artykułu wynika, że jednak 22 + 2 czyli 24 tygodnie macierzyńskiego. Docelowo ma być dłużej bo obligatoryjny do 26 tyg.+ 6 tyg. Pewnie im dłużej tym lepiej :))) dla naszych przyszłych dzieciaczków :))))

no i stwierdziłam że lekarz zaprzecza sam sobie
mówi że mam więcej leżeć odpoczywać oszczędzać się bo nie wiadomo co będzie z tym łożyskiem nic nie dzwigać
a z drugiej strony nie widzi przeszkód żebym w te duchoty dojeżdżała do pracy 2 godziny dziennie siedziała 8 godzin przy komputerze miała stres bo taką mam pracę gdzie jest to nieuniknione ...

Kaśka, współczuję ci takiego lekarza. Ja nie wyznaję zasady, że każda ciężarna powinna być na zwolnieniu ale w twoim przypadku to oczywiste. Idź do innego specjalisty i porozmawiaj szczerze. A urlopu na twoim miejscu bym nie brała tylko czekała na L4 - urlop jeszcze ci się przyda po urodzeniu dziecka ;o)

Dziewczyny mam sprzeczne informacje, ile trwa teraz urlop macierzyński 18 czy 20 tygodni?

Teraz macierzyński trwa 20 tygodni ale od przyszłego roku będzie zwiększany o 2 tygodnie do 26 tygodni w 2012. Mimo iż nasze dzieciaczki urodzą się w 2009 nam przysługuje 22 tygodni bo w 2010 nadal będziemy na macierzyńskim.

Nie potrafię za wami nadążyć... macie tępo w tym pisaniu :)
Ja czuję się lepiej :) dokucza mi jeszcze katar i kaszel, ale jest juz lepiej, ale za to małego zaraziłam troszkę... byliśmy u lekarza i na szczęście to nic poważnego :)
A mały bąbelek w brzuszku już potrafi zaprezentować swoją siłę :)

Dobrze, że chociaż trochę przedłuży się macierzynski.

Gratuluję wszystkim mamusiom córeczek i synusiów :-)

Pamiętacie jak Wam wspominałam, ze moja przyjaciółka chybajest w ciąży? JEST!!! Będzie marcówką 2010 :tak:

Zauważyłyście ile teraz chodzi ciężarnych kobiet? Podobno szkoły rodzenia są przepełnione...

reklama
Upal na zmianę z deszczem daje w kość... Nogi opuchnięte, przez wilgoć nie ma czym oddychać... w pracy też ciężko, bo przed urlopem muszę wszystko zapiąć na ostatni guzik... Na dodatek jeszcze uczelnia... można się psychicznie wykończyć. Nie mam czasu dla siebie, dla babyboom i nie mam czasu nawet dowodu osobistego zmienić!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry