reklama

Listopad 2010

Witam :)
MY już po obiadku, były dziś placuszki z jabłkami, mniam.
Z gorszych informacji to moja Małgosia znowu coś złapała i jest chora ehhh... jakoś mnie to wszystko zaczyna przerażać. Obawiam się że jeszcze jakaś choroba i chyba będziemy musieli zrezygnować z przedszkola na jakiś czas, bo będę się bardzo bała że może zarazić dzidzie. A tak dobrze się czuję i bawi w przedszkolu ;(

Elzu nic się nie martw możesz spokojnie urodzić w terminie, ja jak chodziłam z Małgosią to nic się nie działo, dzień przed wyznaczonym terminem lekarz mi powiedział że nie ma szans na poród w terminie bo rozwarcie tylko 1,5 cm. A Małgosia jak w zegarku na następny dzień się urodziła. Pierwszy skórcz i wiedziałam że się poród zaczyna hehe.

A z tymi palcami to tak jak dziewczyny piszą 1 palec to ok. 2 cm.

Pozdrawiam papa

reklama
Czy któraś robiła już badania HBS, OVA i anty HCV?
Pytam bo nie wiem ile czeka się na wyniki, wizytę ma za tydzień i nie wiem czy jechać jutro na pobieranie czy mogę spokojnie w przyszłym tygodniu?

Te badania robi się je 2 razy w ciąży, na początku i pod sam koniec.
Czyżby u Ciebie szykował się wcześniej poród bo te badania muszą być "świeże" przed samym pójściem do porodu.

Przynajmniej ja tak miałam robione, na samym początku i teraz dostałam by je zrobić 2 raz.
Ja czekałam 1 dzień.

nissanka nie wiem, pojechaliśmy w środę z tymi moimi bólami do mojej ginekolog, a ona powiedziała żeby na piątek były wyniki, bo za tydzień mam wizytę taką umówioną wcześniej.
Termin wdł OM mam na 26 listopad, i pokrywa się cały czas z USG.
Mam jeszcze jedno badanie zrobić, ale nie jestem w stanie przeczytać nazwy, panie w laboratorium pewnie będą wiedzieć o co chodzi.

Hej :-)

Amerie ja robiłam dokładnie we wtorek i wyniki miałam w środę.

Co do aktualności wyników badań to muszą być ważne conajmniej miesiąc. Nissanka Nikt nam dokładnie nie okresli kiedy faktycznie pojedziemy do porodu więc zazwyczaj szpitale wymagają aktualnych badań z przed miesiąca.

Dziewczyny ciaza donoszona jest w 36 tyg czy 38 bo już się pogubilam.

Po skończonym 37 tc uznaje się ciążę za donoszoną. Czyli w 38 :-)
Ale 36 tydzień to granica, od której wszystkie szpitale są w stanie poradzić sobie z wyprowadzeniem tak wcześnie urodzonego maluszka. Poniżej istotny jest stopień referencyjności szpitala. Np. szpital II stopnia nie przyjmuje porodów poniżej 34 tc.

Ja też mam teraz zrobić te badania nic mi gin nie mówiła że mają być "świeże" powiedziała że lepiej teraz zrobić wszystko, poleciła też zrobienie prywatnie na paciorkowca, elektrolity i układ krzepnięcia. Powiedziała że nawet jak poród będzie w drugiej połowie listopada to te wyniki będą ok...

Zadzwoniłam z ciekawości do szpitala w którym mam rodzić :)
Powiedzieli mi że owa i hbs robi się w ciąży tylko raz (ja np. nie miałam tych badań robionych na poczatku ciąży...) i one nie muszą być "świeże".

Co najwyżej z dwóch tygodni muszę mieć morfologię, cukier i mocz oraz jak mam mieć znieczulenie lub cc to też najwyżej sprzed dwóch tyg.: układ krzepnięcia i elektrolity.
Ale to jest podawane jako "powinno się to mieć" więc jak nie będzie to powiedziała że nic się nie stanie. Termin mam na 16 więc 10 żebym zrobiła, ale jak zacznę rodzić w październiku to nie każą mi najpierw zrobić badań tylko normalnie przyjmą bez tego :)

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam termin na 14 listopada.

Gdzie można sprawdzić że to jest szpital II stopnia?

A na HIV kazali wam robić?

Sprawdzałam kartę i miałam robione w 6 tyg ciąży HBs, OWU (VDRL, WR jak tam ktoś woli),
a odczyn Coombsa robiłam we wrześniu mimo że mam Rh +.

A teraz też mam zrobić HBs, OWU, mocz i morfologię tak jak pisałam niby miałam to zrobić przed samym terminem a mam zrobić to teraz. Nadmienię, że wyniki miałam ujemne. Prawda jest taka, że wszystko zależy od lekarza.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry