• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Listopad 2011

reklama
Syl84 mam dokładnie ten sam "problem" ze swoją Córeczką...ale nie dziwi mnie to, że inne Dziewczyny sie wysypiają, bo z Synkiem (karmionym piersia) mialam tez przespane nocki. Aczkolwiek bardzo ulewał i nieraz zanim usnal na nocy to musial sobie z pol godziny pokrzyczec. Marika jest zupełnie inna, ale jestem nastawiona na karmienie piersią, wiec poki mam pokarm, jestem skłonna sie poświecić.
Niuniunia ja ubieram body na długi rekaw+ pajacyk +skarpetki to na noc,
na dzień body z nocy+koszulka na dlugi rekaw i dresy, czasami ja odstroje w kiecke .
Mieszkam na parterze, wiec w domu jest dosyc chłodno bo ciagnie od podłóg (w anglii nie ma piwnic wiec jest to baaaardoz niski parter) w domu mam utrzymaną temaprature 21 stopni, do kapieli dogrzewamy.

Co do urlopu macierzyńskiego to podsyłam Wam rewelacyjny kalkulator

Kalkulator powrotu do pracy / Bebilon

praktycznie bezbłędnie wylicza dzień powrotu do pracy plus jest miejsce na dodanie zaległego urlopu wypoczynkowego, plus ewentualnie dni urlopu już z 2012 r. Co prawda wydaje mi się, ten kalkulator uwzględnia tylko 2 dodatkowe tygodnie, ale to muszę jeszcze sama przeliczyć.
Ja mam 4 dni zaległego urlopu z 2010 i cały tj. 26 dni z 2011 r. co daje, że do pracy powinnam wrócić 21 maja.
A u Was jak jest z tym dziewczyny - pracowałyście przed ciążą, kiedy wracacie do pracy i co z Waszymi maluszkami?

Ja np. muszę zatrudnić opiekunkę do Zosi, bo wiadomo mój 65 letni tato (po wylewie) nie da sobie rady z małą a z tatą Zosi to pewnie czytałyście w innym wątku jak wyszło. Bardzo się boję i powrotu do pracy - już totalnie wypadłam z obiegu (po raz pierwszy nie jestem na bieżąco z przepisami), już wiem, że pozapominałam programy, excela itd. a po drugie jak ja sama wyrobię finansowo, żeby jeszcze zapłacić opiekunce.... grrrrr

kasiek2511 - coś czego szukasz:
Drugi link to wzór wniosku o ten dodatkowy urlop i obszerny artykuł na w.w. temat.
http://praca.wieszjak.pl/urlopy-pracownicze/288551,3,Dodatkowy-urlop-macierzynski-w-2012-roku.html

Ostatnia edycja:
Syl moja córcia też nie przesypiała całych nocy, budziła się co godz lub dwie, z czasem jej się to wydłużyło ale nie zawsze mi przesypia całą noc. Najczęściej raz ok 3-4 budzi się na jedzonko

Łzawią Waszym pociechom oczka? Bo mojej aż same łzy lecą

Anek super ten kalkulator, właśnie sobie obliczyłam że z macierzyńskim i z urlopami za 2011 i 2012( 2xpo26 dni ) muszę wrócić do roboty dopiero w połowie lipca. Ale sama nie wiem jeszcze czy wrócę, bo mnie ta moja robota wykańczała psychicznie jeszcze przed ciążą, a teraz ponoć jest jeszcze większa kicha:sorry: Myślałam trochę o tym czy w razie czego opiuekunka czy żlobek i chyba zdecyduję sie na żłobek, wiem, że dzieci tam chorują notorycznie, ale żłobek ma też trochę plusów, dziecko wychowuje się w grupie rówieśników, cena tez jest o wiele niższa niż niania, u mnie w mieście są co najmniej 2 bardzo przyzwoite żłobki, do których chodziły dzieci moich znajomych i były one nimi zachwycone. Oprócz żłobków państwowych są też żłobki prywatne, to już większy koszt bo powyżej 600zł w moim mieście, natomiast na nianię nie mam pomysłu, nie wiem czy chcę zostawiać małą z kimś kto może sobie siedzieć i kawę popijać i nie mam jak skontrolować w jaki sposób się zajmuje moim dzieckiem, a finansowo dźwignąć nianię też niełatwo, u mnie w mieście min 1000zł chyba:sorry: No cóż jeszcze będę o tym myśleć......
Anek TY się nie zastanawiaj tylko każ ojcu Zosi sobie płacić na dziecko, a jeżeli nie zrobi tego przez najbliższy miesiąc to wystąp o alimenty, nie możesz być finansowo tylko Ty obciążona, tatuś też jest za to odpowiedzialny!!! Nie pobłażaj mu, musisz być twarda, jeżeli ma wrócić do Was to musi się zmienić o 180 stopni , a jeżeli nie zechce wrócić to musi ponosić konsekwencje tego, że "zrobił" ( przepraszam za dosadność tego słowa ) dziecko.

Kasiek jak pisałam podanie po prostu:
Proszę o udzielenie należnego mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 4 tygodni w roku ..i podpis ( na górze swoje dane, stanowisko i data )

Niuniunia u mnie jest 21 stopni w domu i staram się małą ubierać tak, żeby "na klacie" były dwie warstwy, na nóżkach śpioch lub rajtuzki +skarpetki. Sprawdzamy czy dziecku jest ciepło macając kark i klatę, jak sa ciepłę to dziecku ciepło, pomimo, że ma czasem chłodne rączki. Ja ogólnie często wszędzie słyszałam, żeby nie przegrzewać dzieci, więc bardzo rozsądnie ubieram i nie przesadzam z ilościami ubrań nawet na spacer.

Anek82 ja jako typowa kura domowa, nie wracam do pracy poki co. Przed ciąża pracowałam dwa razy w tygodniu,ale to nie było nic dochodowego i naszego domowego budzetu tym nie poprawiłam. Strasznie Ci współczuje że jestes zmuszona do powrotu do pracy. Aczkolwiek sam powrót nie jest koszmarem, co własnie problem komu powierzyć Dziecko :-( i zwiazane z tym koszta.

reklama
andrzelika ja tez nie mam odwagi próbować, ale słyszałam od paru osób, że to wcale nie delicje :) a z reszta każdy ma inne poczucie smaku :)

alma ja tak sie boję, że stracę laktację, że kryzys mam co drugi dzień :) ale mam nadzieję, że jak przyjdzie ten prawdziwy to go przetrwam:) i Wam tego życzę :)

onanana zgadzam się z Tobą, że laktacja jest sprawą indywidualną, bo znam dziewczyne ktora nie karmi już parę miesięcy a jeszcze mówi, że czasem jej poleci mleczko :P

kasiek tak. mamy 4 tyg dodatkowego macierzyńskiego

syl ja też często wstaję w nocy, co 2 - 3 godziny, a i karmienia niekiedy trwają dobre 45 minut, w dzień chodzę jak zombi i też marzę o tym, żeby się porządnie wyspać :)

anek ja miałam umowę do dnia porodu, a póxniej jak wróce do pracy to tylko raczej dorywczo, póki co to na etat pewnie nawet nie mam szans

Lecę kąpać swojego szkraba. Może dzisiaj grzeczniej usnie :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry