reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Katerinka - ja nie kąpię Zosi tego dnia, gdy miała szczepienie - nie potrafię uzasadnić dlaczego tak jest, ale tak mi powiedziała siostra, że się nie kąpie, to jej słucham:nerd:

Co do centyli: Zosia w połowie stycznia też była ma 75centylu wagowym. To oznacza, że 75% dziewczynek w wieku Patrycji waży mniej niż ona a 25% waży więcej. Ale nam te laski małe przybierają :-D

reklama
Dzięki Anek82 ;-)
Jeszcze się zastanawiam nad tym czy powinno mnie martwic że najpierw była na 50 centylu a teraz jest nieco nad 75 :nerd: lekarka nic nie mówiła

Margana: cały czas spała więc nie. Pozatym jakby coś jej się działo to nawet lepiej bo ubrana, spakowana w foteliku i samochód blisko żeby gdzieś ewentualnie pomocy szukać.
A tak naprawdę to się nie zastanawiałam... Pilnowalam tylko żeby nie przekroczyć czasu w którym mogła zgłodnieć żeby jej w jakimś dziwnym miejscu nie karmić.

Wiesz co, chodziło mi o to, ze organizm po szczepieniu jest osłabiony, a w sklepach jest dużo ludzi, niekoniecznie zdrowych. O to sie boję.

Anek mozna normalnie kąpać po szczepieniu. Ale nic się nie stanie tez jak się nie wykąpie;-)

Ostatnia edycja:
Katerinka - wg mnie po prostu więcej przybrała na wadze od ostatniego ważenia. Przecież nie zawsze dzieci przybierają tak samo. Ja z ciekawości jutro looknę na książeczkę zdrowia Zosi i sprawdzę jak to u niej było z centylami. A co... może nawet wrzucę dane w excela i wykresik walnę;-)

Anek wykresik sobie tu walnij: Siatki Centylowe - sprawdź wagę dziecka - prawidłowy rozwój dziecka ;-)

Katerinka nie martw się, nie zawsze da się o wszystkim pomyśleć, a po to my tu jesteśmy żeby sobie przypominać o różnych rzeczach:tak:

Moja Natalka z wagą jest cały czas w okolicy 50 centyla, czsem równo 50, czasem trochę powyzej. Za to na wzrost brakuje skali:baffled: Ale to nie jest tak lekko nad skalą, ten wykres rysuje sie zupełnie gdzieś na górze, a niedługo to krateczek zabraknie. Dziwne to jakieś:sorry2:

Maja z wagą była w dniu szczepienia (3 m-ce równe) na 97 centylu:zawstydzona/y: do wzrostu brakło skali:zawstydzona/y:

reklama
katerinka i ja takze bym sie nie wybierala z niemowlakiem do marketu a juz na pewno nie po szczepieniu ;) Tam jest siedlisko bakteri w najwiekszym stężeniu
;-)

A jak chodzi o centyle to ponoc jest dobrze zeby dziecko utrzymywalo sie na tym samym centylu caly czas, ale ja sama tego nie ogarnia za bardzo. Pamietam jak Maciek spad mi z wagi tak ze byl poniżej najniższej normy centylowej :baffled: To bylo jak mial 3 msc i od tego momentu musialam go dokarmiac i szybko nadrobil 2kg do przodu :-) Potem juz waga sie utrzymywala na gornych centylach.

Dzis jedziemy na wazenie i szczepinie... Ciekawe czy moj dobil do 6kg.... Wydaje mi sie ze nie...

Do góry