reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamy 2021 [emoji7]

reklama
Dziewczyny zostawiacie maluchy po kąpieli z mokrą glowka czy suszycie włoski? Ktoras z Was zaklada czapeczke? Ja dostalam reprymendę od mamy czemu małej nie zakładam czapki po kąpieli:D
😱 Chłopak wyciera tylko trochę ręcznikiem, wyczesuje i nic więcej, po chwili już są praktycznie suche, nawet bym nie wpadła na to, żeby zakładać czapkę na mokre włosy 😂 ale za to dzisiaj przy 30 stopniach na dworze, najpierw moja mama a potem tata, widząc Czarka w samym body wyskoczyli z tekstem, czy nie jest mu za zimno w stópki 🤦‍♂️ pewnie chodziło im o to, że był w aucie, a tam klima, ale stópki miał ciepłe, zresztą aż takiej lodówy nie robiliśmy 😁

U nas to właśnie jakoś tak słabo z obrotami. Jak sama go położę na boku to się próbuje obracać na brzuch, ale jak sam się obróci na bok to już na brzuch nie próbuje, bo zazwyczaj ma rękę w buzi. Chyba się wybierzemy do fizjoterapeuty, bo ostatnio zauważyłam, że bardzo rzadko przekreca głowę na prawą stronę. Wodzi wzrokiem, ale głowy nie chce przekręcać na prawo, na lewo bez problemu. Któraś z Was też ma taki problem?
Jak tak tu pisałyście o tej główce w jedną stronę, to zaczęłam się doszukiwać i faktycznie częściej leżał z główką w prawą stronę, ale w lewą też czasem sam ułoży, myślę, że to nic złego, ja też częściej śpię na jednym boku. Siostra ma dzieci w wieku 3 i 6 lat i twierdzi, że z czasem to wszystko się normuje 😉 mój póki co to nawet sam na boczek się nie obróci 😅

My tak mieliśmy już jakiś czas temu, że w prawa stronę by tylko przekręcał głowę i wystarczyło zmienić mu stronę w którą śpi w łóżeczku, tak żeby na nas patrzył w lewo. I teraz już śmiga w obie strony 😁
To my od początku zmieniamy mu stronę co kilka dni, gdzieś słyszałam, żeby tak robić, ale i tak preferuje stronę prawą. Myślę, że to nic złego, pewnie będzie praworęczny 😉

tak, uczyła nas jak prawidłowo podnosić, kłaść, przekładać na brzuszek itd. Okazało sie ze wszystko robilismy zle😂
U nas podobnie, mam świadomość, że większość robimy źle, bo chociażby na insta widziałam u jakiejś fizjoterapeutki jak nosić, przekładać na brzuszek itd. ale jakbym miała wszystko precyzyjnie robić, to bym się bała w ogóle go dotknąć albo musiałabym robić to z instrukcją 😕 Na szkole rodzenia nam pokazywali jak przekazywać sobie niemowlę, jak przewijać, jak obracać na brzuszek i wtedy totalnie nie wyobrażałam sobie stosowania tych technik przy dziecku, bo nad każdym ruchem musiałam się zastanawiać. Myślę, że nikt nie robi tego wszystkiego idealnie i nie ma to większego wpływu na rozwój dziecka 😉

Dziewczyny, to ja chyba swojego synka przegrzewam-dzieki-jutro pozwole mu pooddychac calym cialkiem.
A czym smarujecie maluchy przy takim sloncu? I pytanie za 100 punktow-czy raczki tez smarujecie? Moj caly czas wklada je do buzi, wiec nie smarowalam, ale czasem slonce po nich przemknie.

tak śledzę Was i widzę te same problemy. My dzisiaj po fizjo. Karuzela do wyrzucenia znad łóżeczka.
U mnie wiodąca prawa strona 😞 łóżeczko stoi środkiem głowy do ściany więc jest dostęp z obu stron i obu stron podchodzimy nie ustrzegło nas to przed asymetrią.
fizjo kazała zaopatrzyć się w poduszkę headpro albo mimos ale nie bez przerwy żeby spał tylko kilka razy dziennie i zabierać, reszta płaski materac. Generalnie dziecko już w wieku 3 ms powinno leżeć na prosto, mój to tylko lewa, prawa.
generalnie chyba wszystko źle robię i mam się dokształcić z m.in podnoszenia 🥶 Link do: Poradnik opieki i pielęgnacji małego dziecka – Polskie Stowarzyszenie NDT-BOBATH
miałam wrażenie, że ona to robi tak wolno 😳 ja to rach, ciach i pielucha zmieniona a ta do mnie, że to nie worek kartofli ok😪. Właśnie siedzę i się dokształcam.
Mój na prosto normalnie leży, nawet nie wiedziałam, że to jest umiejętność 😅 i nie wiem też kiedy to się stało, jeśli na początku tej nie leżał, bym musiała zdjęcia przejrzeć 😁

reklama
Dziewczyny, to ja chyba swojego synka przegrzewam-dzieki-jutro pozwole mu pooddychac calym cialkiem.
A czym smarujecie maluchy przy takim sloncu? I pytanie za 100 punktow-czy raczki tez smarujecie? Moj caly czas wklada je do buzi, wiec nie smarowalam, ale czasem slonce po nich przemknie.
Ja nie smaruje niczym. Bo nie wyciagam jej z gondoli więc ciałko ma przykryte od słońca. Muszę jakis zamówić z dobrym składem, mineralny wrazie co jak nie będziemy mógłby unikać słońca na plaży

Do góry