reklama

Lutówki na zakupach

Vanilia - super ta ozdoba na ścianę. A pamiętajcie, że od nowego roku mam być ten podatek na artykuły dziecinne. Dlatego ja też kupię sobie teraz co się da ;-) Do grudnia jeszcze sporo czasu - więc luzik...

Co do pieluch - mój miał uczulenie na Pampersa firmowego. Więc używałam tańszych.

daissy_ - Mój też zmarźluszek był. Jak się urodził miał 49 cm i ważył 2316g. Więc maleństwo. Mój cycek był większy od jego główki. Urodziłam w 35tyg. - mam nadzieję, że teraz urodzi się Skarbek o czasie :-)

reklama
Vanilia a podeślesz link do tego szablonu, może mają tez inne. Ja powoli przymierzam się do szykowania pokoiku dla młodego bo teraz jest z nami w sypialni.

Mitra ja w pierwszej ciąży też szybko kupiłam wózek i inne rzeczy, właściwie robiłam tak jak mama2006, każdego miesiąca po trochu, najpierw wózek, łóżeczko, fotelik itp... Zakupy nie były tak strasznie odczuwalne a przy tym wiele radości sprawiło mi i mężowi. Teraz też czeka mnie zakup wózka, ale poczekam do listopada bo akurat szwagierka rodzi bliźniaki i zobaczymy jak się wózek będzie sprawował....

Co do pieluszek, ja bym nie dała rady w tej kwestii być eko. Młody ma taką przemianę materii że dopiero teraz jako tako się to unormowało. Z częstym praniem też byłby problem bo na początku prawie przez 3 miesiące wisiał mi na cycku - nawet smoki nie pomogły, po prostu miał taka potrzebę...
W normalnym życiu też staram się być eko ale głownie jeśli chodzi o detergenty do sprzątania. U mnie króluje soda, ocet i cytryna :-)

Ja postanowiłam, że pierwszym moim zakupem będzie śpiworek/kombinezon potrzebny aby przetransportować malucha ze szpitala do samochodu i z samochodu do domu- aby nie zamarzł mi po drodze :baffled: U nas zimy są ostatnio konkretne: styczeń/luty -25C to standard, nocami potrafi przekroczyć -30 więc wizja tego transportu naprawde spędza mi sen z powiek :zawstydzona/y:Doświadczone zimowe mamy możecie coś polecić? Widziałam dziewczyny wrzucały tu linki do aukcji jakiś kombinezonów ale na moje oko bardziej nadawały się do ubierania dziecka wewnątrz mieszkania niż do wychodzenia z nim na dwór. Noworodek zmieści się w kombinezon rozm. 56? Wiadomo pod spodem też będzie ubrany w kilka warstw i zastanawiam się czy da się upchnąć. Giganta się nie spodziewam- ja 160, menżu, 170 w kapeluszu więc długie dziecię raczej nam nie groźne :-p

poroniona84 - ja radzę kupić na rozmiar 62, abyś właśnie miała więcej miejsca. Ja mam zamiar taki kupić. Mam parę kombinezonów już na oku, i może jeszcze coś kupię w tym miesiącu dla maleństwa ;-) Hehe jak by się dało to bym wszystko już kupiła.

A i stwierdziłam, że raczej fotelik samochodowy-nosidełko kupię dla maleństwa nowy. Będzie większa pewność, że jest bez wypadkowe. I ceny jeszcze nie są aż tak duże do 120zł się zmieszczę bez problemu :-) na czym innym zaoszczędzę ;-)

Weronika mają rożne w różnych rozmiarach, mnie akurat misio się spodobał:-) proszę AGNI Szablony Malarskie Pokój Dziecięcy - 50 cm (1723099918) - Aukcje internetowe Allegro

poroniona myślałam o tym transporcie malucha przez takie zimne powietrze ale myślę że to nie będzie aż taka długa droga z samochodu do domu, czy ze szpitala do auta i sweterek, jakiś śpiwór i w ciepły koc dziecko owinąć,nic mu nie będzie przez te parę chwil

Kupowanie wozka teraz to moim zdaniem gupota. Wozki maja gwarancje ok dwa lata , kupujac teraz traci sie ladnych pare mies gwarancji, zawsze sie cos moze zepsuc.

Ja mam camelona i za nic bym go nei zamienila, no moze za joolza ;)

ja zakupie kolor uniwersalny
a czemu tak wczesnie ponieważ po 1 jest okazja a ja pracuje tylko jeszcze miesiąc i zdecydowałam się pracowac by zakupic za to wyprawke lekką
a po 2 nie stać mnie na nowy a po przetestowaniu mam juz 2 dzieci i wiem że kupiony z komisu lub odkupiony od kogoś to także dobry wybór a wózka można nie zniszczyć
a po 3 w sobotę przyjezdza do nas mój chrzesniak i chcąc pomóc rodzicom by nie musieli całej Polski wieśc wózka będą meili juz tu wózek

tynka27 - słyszałam o tych pieluchach, wydają się być fajne. Gdybym miała dużo kasy to może i bym je kupiła, ale niestety cena mnie przeraża wydać 250-300zł jednorazowo to nie taka prosta sprawa. Ja mam zamiar używać też pieluszki jednorazowe gdzie za paczkę góra płacę 40zł - miesięcznie będzie to około 120zł nie więcej. Więc chyba opłaca się bardziej. Polecam Wam pieluchy z Rossmana lub Biedronki, ja ich używałam i według mnie są najlepsze. Na pierwsze 3 miesiące dobre są Happy bo są szerokie i dobre na bioderka - ale cena już ich jest dość spora - więc ja będę dodatkowo pieluchować tetrą. Trzymam kciuki aby się udało Ci i się sprawdziły ;-)

Daissy_ - ja mam też troszkę rzeczy po Kubie, ale większość sprzedałam - bo nie było gdzie trzymać. Jak byłam w ciąży z Kubą to w 3 miesiącu już miałam kupione body na krótki rękaw - hehe teraz wiem, że było to bez sensu bo i tak prawie ich nie użył - bo akurat zima była. Teraz by się przydały - to w sklepach nie mam fajnych promocji ;-)

ja tez testowałam wszystkie pieluchy jednorazowe te z rossmana dobrze sie sprawdzały i ceny niższe te z biedronki tez potwierdzam śmierdziały
ale na 1 miesiące tylko pampersa bo tylko one tak wchłaniały kupkę hehehehhe

w każdej ciąży od samych początków zbierałam po troskzu wyprawkę i uważam to za dobry pomysł w naszych czasach i przy naszych zarobkach to tylko w taki sposób można to zrobić by nei zwariować

Mnie, podobnie jak tynke27 bardzo kusza wielorazowki. Wydaje mi sie ze dla dzidziusia lepiej. Ja sobie nie wyobrazam siebie przez 2 lata, 24godziny na dobe z podpaska. Chyba to niezbyt mile uczucie. Przy wielorazowkach zastanawia mnie kwestia higieny: w jakiej temp mozna je prac? otulacze chyba nei w tkiej wysokiej, a przeciez bakterie w 30 stopniach nei zgina. Dwa czy taka zasikana ( albo co gorsza z kupa ) pielucha nie smierdzi?

Na ebayu sa fajne otulacze i wklady, chyba nie takie drogie. Sprzedawca miraclemall

BN Adjustable Reusable Washable Baby Cloth Diaper Nappy | eBay

Pozatym wygladaja super:

bba002-1.jpg

reklama
poroniona- ja co prawda kombinezonów mam po Danielku kilka, ale gdybym miała kupować to byłby to rozmiar 50-56. My 62 uzywaliśmy jak Mały 3miesiące skończył dopiero.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry