poli0105
Fanka BB :)
no mój gigant jest duży ma 7cm i wydaje si ebyc większy niż termin om by wskazywał, więc może nie czekać tych kolejnych 2 tygodni.....
tym bardziej , że 6 sierpnia to będzie 13+4... hymmm
najbardziej mnie wczoraj zaskoczyło, że w karcie ciązy musze mieć wpisane pierwsze badanie (wizytę) przed 10 tyg ciązy by dostac becikowe!!!! a u tego mojego lekarza powiedziały mi babeczki w rejestracji, że mi kartę ciązy założą własnie tego 6 sierpnia...czyli w 14 tyg...to się becikowe już nie należy...chyba, że wpiszą mi tą wizytę z 20 czerwca...tylko czemu wtedy mi karty nie założyły????? a już się w tym gubię....![]()
Kochana, mi się wydaje, że możesz mieć te badania za późno kurcze..Czytałam, że jak sie za późno idzie( jak dzidzia jest już za duża) to wynik wychodzi błędnie zły- a po co niepotrzebne nerwy. A co do becikowego, to wiem, że gin wystawia stosowane zaświadczenie, że byłaś u niego przed 10 tyg ciąży.
Dziewczyny, a jak to jest z tą refundacją tych badań?? Pisały niektóre z Was, że macie badania za darmowe. Ja jak się zapisywałam na poniedziałek, to babeczka koniecznie kazała mi przynieść skierowanie od gina, że mam obciążenie rodzinne..
A odnośnie przezierności karkowej znalazłam to:
Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:
- CRL powinien wynosić 45–84 mm
- optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
- niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
- istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
- płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
- należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
- NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
- NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
- NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
- NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.
Ostatnia edycja:

mam tylko miec dowod i legitymacje ubezp.
To jak? Która mnie zechce?