reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie czerwcowe u lekarza:)

Jak bylam teraz w szpitalu przez 10 dni to mialam usg co mniej wiecej 2 dzien i na jednym z nich wyszlo AFI 10 (tez dolna granica lub ponizej), ale uspokajali mnie lekarze, ze poziom 2-3 to jest bardzo zle, a poza tym moglo tak byc, ze akurat Maly jeszcze nie zrobil siusiu, a jego pecherz pelny i dlatego malo wod ;-) no i rzeczywiscie po 2 dnich ju AFI 16 :) a teraz na kazdym "przeplywowym" usg w normie. Wiec u Ciebie tez moze przypadek.

Sorki, ale troche glupot nie robic tych przeplywow, jak juz lezysz pod usg. Ja dzis mialam kolejne w szpitalu i trwalo to max. 5-7 minut. Namierzaja tetnice pepowina i mozgowa i robia pomiary i juz...

Zycze Ci jednak krociutkiego pobytu w szpitalu-zeby wszystko udalo sie sprawdzic i do domku :)))

reklama
My wczoraj zaliczyliśmy odwiedzinki u ginki :-)
Mieliśmy pierwsze ktg - wszystko ok .
Szyjka skrócona , ale zamknięta . Łożysko zaczyna powoli dojrzewać, generalnie mamy wytrzymać jeszcze 2 tygodnie , zalecenia- nie przemęczać się i leżakować .
Jedynie zmartwiła mnie informacją że mały ma za małą główkę i brzuszek o 2 tygodnie , a nogi ok - wielkościowo 35 tydzień. Potem stwierdziła ,że głowa wygląda jakby się już do wyjścia przygotowywał bo troszkę się spłaszczyła. Niby wszystko ok, ale ja i tak się denerwuje że jest coś nie tak :-(
Pocieszam się tym że ja do wielkogłowych nie należę, wiec może będzie taki jak ja , mała głowa i długie nogi.
Za tydzień kolejne ktg , a za dwa normalna wizyta.

Co chwilę któraś z nas pisze o tych różnicach w pomiarach. U mojej małej ostatnio wszystko w normie, tylko brzuszek troszkę mniejszy. Ja myślę, że to jest taki etap ciąży, że naprawdę te pomiary mogą być bardzo różnorodne, większe czy mniejsze błędy w badaniu itp. Pewnie wszystkie dzieciaczki są zdrowiutkie, tylko po prostu jedyne w swoim rodzaju i wymiarze i niedługo już będziemy spokojne, bo będą obok nas:-D

Ja też już po wizycie, rozmawiałam z ginem o tych rozbieżnościach w pomiarach USG które robili mi w szpitalu tylko że u mnie wyszły za krótkie nóżki ale gin powiedział żeby się nie martwić na zapas bo może być to błąd w pomiarze. Poza tym jak ostatnio zrobili mi USG w szpitalu to mój gin się za głowę złapał i stwierdził ze zrobione jest na odwal:eek: No nic póki co jestem umówiona na USG na wtorek i zobaczymy co powie.
Tak poza tym to szyjka się skraca ale tragedii nie ma. Na KTG wyszły małe skurcze a raczej takie szczypawki aaaa miałam robiony posiew, ciekawe czy coś wyjdzie, za 4 dni wyniki:eek:

Gratki :-)

To tak jak u mnie. Głowa i brzuch młodsze o jakieś 2 tyg od kości udowej.
Ale mój P też ma raczej małą głowę więc liczę, że to po nim... a długie nogi mam i ja i on.

Dziś zaliczyłam wizytę u ginki.
W skrócie:
ktg "bez zarzutu" :)
macica miękka :)

jakaś mieszana flora bakteryjna w pochwie więc jakąś maść mam zapisaną.

Opowiedziałam o reakcji gina od usg na tą rozbieżność, że to może jakaś hipotrofia i na wody w dolnej granicy.
Ona na to, że możemy sprawdzić to w warunkach szpitalnych więc w pon melduję się w czmp :(

Trochę mnie to zestresowało delikatnie mówiąc. Weekend zapowiada się wspaniale :(

Z tymi wodami to wlewam w siebie ile mogę wody i różniastych płynów, szczególnie teraz, gdy sporo się oddaje przez upał.

Aha, no i pytałam o przepływy, a ona na to, że szpital nie ma podpisanego kontraktu na to badanie (!!!) więc doopa.
Centrum Zdrowia Matki Polki nie ma podpisanego kontraktu na badanie przepływów!!! W głowie się nie mieści ...:no::no:

W kazdym razie - lekki stresik wszedł.

Trzymajcie kciuki, please:)

&&&&&& - wszystko będzie dobrze!!

przeleciałam internet na wszystkie możliwe sposoby i faktycznie różnie z tymi pomiarami bywa, różnice sięgają nawet do 4 tygodni , a potem dzieciaczki rodzą się i wszystko z nimi ok, no ale strach nawet niewielki pozostaje :-(

narazie poczekam na kolejne usg , w środę mam ktg i ginka będzie go oglądać, a ona lubi podejrzeć na usg dzieciaczka wiec może sprawdzi , a jak nie to za 2 tygodnie

Muńka - masz racje każdy dzieciaczek ma swoją urodę :-) i ja narazie tego będę się trzymać

Malinka - gratki

MsMickey - w sumie dzieciaczki odziedziczył nasze geny więc to przecież do nas powinny być podobne :-)
[FONT=&quot]puki co trzymam &&&&&&&&& za nasze maluchy[/FONT]

gratuluj€ Wam wizyt, a tymi rozbieżnościami naprawdę si€ nie przejmujcie,bo lekarz patrzy jak powinno byc wg ustalonych norm,a nasze dzieciaczki : 1)mają odziedziczone geny po rodzicach a 2) są indywidualne,jedyne i niepowtarzalne!

Dziewczyny ja miałam usg ponad miesiąc temu i wtedy głowa była większa od reszty o 4 tygodnie ! Nie ma co się martwić, mój Wiktor ma dużą głowę a raczej ma okrągłą więc dla tego jest większej objętości i jemu koszulki muszę kupować albo na 4 lata albo z materiału bardzo rozciągliwego bo nic przez głowe nie przechodzi - taka już nasza natura poprostu wiec wiem ze Milan tez bedzie mial bardzo okrągłą główkę wiec objetosc wieksza... nie ma co sie martwic tymi pomiarami :))) nie szukajmy na sile czegos zlego;p

Hej
Ja po USG :)
Monika waży już 2100 g i wszystko jest super, ułożenie główkowe, jest już dość nisko, ale jeszcze nie na tyle, żeby na szyjkę napierać. Łożysko na tylnej ścianie wysoko, I stopień dojrzałości, AFI czyli ilość wód płodowych 16 cm czyli sporo :)
W poniedziałej wizyta u mojej gin, ciekawa jestem jak tam szyjka :)

reklama
Rysica - super, że wszystko oki:-) moja w 33 tyg. ważyła 1900, więc pewnie będą kruszynki ;-) i wtedy AFI miałam 11, więc w tej dolnej granicy, ale ginka powiedziała, że w normie. Następne USG mam w czwartek, mam nadzieje, że wód nie będzie mniej.

Do góry