reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
hej ,ja tylko na chwilke wiec napisze krociutko ;-)mamy sie dobrze ,urodzinki udane:tak:zdjatka wstawie jak wrocimy ,a wracamy w piatek:tak:wiec juz bede na bierzaco:tak:

pozdrawiam wszystkie foremki i dzieciaczki :tak:buzka :*

Hej Sandi,fajnie ze sie odezwałaś:)
Mojego dziecka nie ma wiec nie mam o czym pisać:( wiem tylko ze trenują z tatusiem grzeczne chodzenie za rączkę,bo tam jest gdzie. Tam skad pochodzę też mówi sie ze sie idzie na pole ;) a ja juz przesiąkłam dworem:)

blue, soppana, kiedyś często jeździliśmy do Krakowa do znajomych i pamiętam do dziś, jak za pierwszym razem powiedzieli "to jak idziemy na pole?"
:confused::confused::confused: nigdy wcześniej tego nie słyszałam i zastanawiam się gdzie oni nas ciągnął ale to pole okazało się bardzo miłe: Planty i Kazimierz wieczorową porą :-D
mnie się to bardzo podoba:tak:

a tu dla zainteresowanych (ale to chyba tylko W-wy dotyczy)

"Nowe zasady wypłaty becikowego(PAP, dd/11.03.2009, godz. 16:18)
0
Władze stolicy przypominają, że od 1 listopada 2009 r. do wypłaty tzw. becikowego wymagane będzie zaświadczenie lekarskie potwierdzające, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską od 10. tygodnia ciąży do porodu.

Oznacza to, że kobiety w ciąży, których termin porodu wyznaczony jest na okres począwszy od 1 listopada, już powinny zgłaszać się do lekarza po zaświadczenie.

Zmiany zasad ubiegania się o jednorazową zapomogę, czyli tzw. becikowe, oraz dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka wprowadzone zostały na mocy nowelizacji Kodeksu pracy, którą Sejm przyjął w grudniu ub.r.

Rozporządzenie ws. formy opieki zdrowotnej, jaką objęta ma być przyszła matka, oraz wzoru wymaganego zaświadczenia wydać ma minister zdrowia w porozumieniu z ministrem pracy i opieki społecznej.

"Rozporządzeń jeszcze nie ma, ale chcemy przypomnieć kobietom, że muszą zgłosić się do lekarza. Aby możliwa była wypłata becikowego, informacja o zgłoszeniu się kobiety do lekarza w ustawowym terminie musi znaleźć się w dokumentacji medycznej" - powiedziała PAP z-ca kierownika biura polityki społecznej stołecznego ratusza Teresa Sierawska.

Jak dodała, w ubiegłym roku w Warszawie wypłacono 18 tys. 162 jednorazowych zapomóg oraz 2 tys. 820 dodatków rodzinnych z tytułu urodzenia dziecka.

Ustawę autorstwa LPR, wprowadzającą tzw. becikowe, Sejm uchwalił w grudniu 2005 r. Jednorazową zapomogę w wysokości 1 tys. zł otrzymywały wszystkie matki, niezależnie od dochodu. Jeśli rodzina uprawniona jest do zasiłku rodzinnego, czyli jej dochód netto nie przekracza 504 zł miesięcznie na osobę, możliwe jest także uzyskanie dodatku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, również w wysokości 1 tys. zł. Gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne, próg dochodowy to 583 zł.

Pisemny wniosek o zapomogę można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej. W Warszawie wypłacane są przez urzędy dzielnic."

Na pole sie chodzi na wschód od Krakowa :) A mój dziadek mówił ze to szlachta chodzi na pole bo na dworze mieszka :) to chłopi chodzą na dwór :)
Fredzik z tym becikowym to podobno weszło od 1 stycznia,ale ja sie nie łapie bo zaszłam w ciążę jeszcze w grudniu. Juz kiedyś rozmawialiśmy ze to glupi przepis.
A ja siedze w pracy i mam ochote na rybe. Masakra

blue, soppana, kiedyś często jeździliśmy do Krakowa do znajomych i pamiętam do dziś, jak za pierwszym razem powiedzieli "to jak idziemy na pole?"
:confused::confused::confused: nigdy wcześniej tego nie słyszałam i zastanawiam się gdzie oni nas ciągnął ale to pole okazało się bardzo miłe: Planty i Kazimierz wieczorową porą :-D
mnie się to bardzo podoba:tak:
Fredzik, ja bym w takiej sytuacji powiedziała "chodźmy do miasta". Też się niektórzy dziwią - "to co, na wsi mieszkasz?" :-D

Fredzik, ja bym w takiej sytuacji powiedziała "chodźmy do miasta". Też się niektórzy dziwią - "to co, na wsi mieszkasz?" :-D
hihi blu ja mieszkam w samym centrum i mówię że idę do miasta:-D:-D
z tym polem to ja myślałam że mieszkasz na obrzeżach Krakowa:-D i gdzieś masz za domem jaką łąkę :-D później załapałam że tak się u was mówi:zawstydzona/y:

reklama
Fajne te regionalne powiedzonka:) ja tu w bydgoszczy nie moge pojąć tego odmienianego na wszystkie sposoby Ja/Jo albo niektórzy mówią ze czekają za czymś lub za kimś np pani też czeka za lekarzem- tekst w przychodni:) prawda Ewelina? :)

Do góry