reklama

Mamy z Irlandii!!

Czesc Kobietki :-)
Fajnie, ze tyle piszecie, bo kazda nawet ta najmniejsza rada mi sie teraz przyda ;-)
Co do lekow przeciwbolowych, to ja tez bardzo rzadko zazywam, jak glowa bardzo boli to juz w ostatecznosci...
Ale epidural wezme, szczegolnie po opiniach kilku z Was :)
Wiem, ze porod jest do przezycia, a bol sie szybko zapomina jak juz nasza wyczekana kruszynka lezy na brzuszku, ale... ja nadal wyznaje zasade "po co sie meczyc?"...
Powiklania wiadomo, ze moga wystapic, ale jaka mamy pewnosc, ze nie wystapia w kazdej innej sytuacji?
Co do samej akcji porodowej, wlasnie slyszalam, ze znieczulenie moze ja nawet przyspieszyc, poniewaz kobieta sie bardziej rozluznia, co powoduje szybsze rozwieranie szyjki macicy... No, ale nie we wszystkich przypadkach tak sie dzieje.
Hmmm, wszystko przede mna :-D
Na pewno podziele sie moimi przezyciami :)
Mam jeszcze pytanie - czy samo wklucie w plecy jest bolesne, nieprzyjemne? Jakbyscie to opisaly?
No i jak wyglada tutaj kwestia nacinania krocza?
Sorki, ze tak nudze, ale mysle, ze nie tylko ja jestem ciekawa tych rzeczy :)
Poza tym, chyba wiekszosc z nas troche panikuje, badz panikowala w pierwszej ciazy... ;-)
A ja juz niedlugo planuje dzidziusia, wiec mysle, ze pora na zbieranie informacji :)

U nas pod domkiem tez zonkile zakwitly :))) WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA :tak:
Pozdrawiam cieplutko!

reklama
Mam jeszcze pytanie - czy samo wklucie w plecy jest bolesne, nieprzyjemne? Jakbyscie to opisaly?
No i jak wyglada tutaj kwestia nacinania krocza?

Mnie wklucie nie bolało, a potem to juz nic az do zejscia znieczulenia...
Mi nie nacinali krocza:baffled: moze zle moze dobrze, sama nie wiem...bo kumpela rodzila i nie pekła wogole i gdzyby jej nacieli to by niepotrzebnie byla szyta...

Oj widze ze nieldugo Slub, tu bedziesz miec czy w PL??
Powodzenia w straniu o dzidziusia;-)

Moniadan to dobrze ze juz lepiej

Agusiek cena bardzo fajna, mi tez zalezało na godnoli i foteliku tak jak Tobie.Fajny taki spacerek, ja jutro jak u nas bedzie fajnie to pojde z mala na spacerek, dzis troszke sprztalam...

Ja sobie nazrywałam żonkili do domu , ale jak bede jutro na zakupach to dokupie sobie jeszcze w Lidlu lub Aldim Tulipany;-)

hej...
ja dzisiaj mialam wizyte w szpitalu i wszystko ok

co doepidrualu to ja nie chce ..dalam rade za pierwszym razem bez znieczulen to teraz dam..hehe..a tak szczerze o boje sie tego znieczulenia..bo po poerwsze nie zawsze zadziala kiedy trzeba..po 2 wplyw ma na dziecko ( oslabia reakcje ) no i ogolnie nie..wiec ja chce sie gazowac i chce zastrzyk w udo z srodkow przeciwbolowych jak dla konia:-D ( ketanos i jakes inne mocne) wiec spoko
a i najwazniejsze nie chce epidrualu o pierwsza mialam cesarke i chce czuc jakby bylo cos nie tak( pekniecie szwu na macicy chociaz niezawsze) bo teraz chce rodzic silami natury... a bol porodowy jes do przezycia...wiec jak dla mnie epidrual odpada..

A ja dzis przeczytałam tu www.gazeta.ie/art/Twoja-ciaza-na-Zielonej-Wyspie.html#Scene_1

Czy ktos to mial : Petydyna ?? pisze ze jest to srodek domięśniowy...

Opis:
Petydyna nie hamuje czynności skurczowej macicy (więc nie wydłuża akcji porodowej), słabo przenika przez łożysko więc może być stosowana w prowadzeniu bezbolesnego porodu.
Działania niepożądane: nie stosuje się petydyny długotrwale, gdyż w wyniku jej metabolizmu powstaje norpetydyna, która jest drgawkotwórcza.

Didi czy tobie chodzi o cos takiego chodzi ??? Oj gazowac tez sie gazowała zanim podali mi epidural...

No ale porod kazda kobieta inaczej przechodzi i ma inne bole,jedne wytrzymuja drugie nie...
A ja sie ciegle waham i nie wiem co zrobic, ale chyba czas pokaze co bedzie...
Moze bedzie czekac mnie CC:baffled:

Ostatnia edycja:
Ciao Laseczki!

jesli chodzi o wozki to my mamy teraz w Smthcie znow oferte na Graco Deluxe Travel System. Jest za 239.99 euro! Boska cena. Normalnie kosztuje 400. W tym ma wszytsko. Ja sama go kupiam na wczesniejszej wyprzedazy. teraz jest dodatkowo z baza do samochodu pod fotelik (fotelik tez sie zawiera w wozku). Takze okazja naprawde susper. Leca jak woda!! A teraz dosc juz reklamy.....:-D

Bylam dzis u Sempki i dostalam krem na tego paciorkowca. Mam sie nic nie przejmowac, kuracja trwa tydzien...zero seksu....:szok:.....A. zalamany....;-)
Dobrze, ze do Polski lece to nie edzie tak ciezko sie powstrzymywac..hehe

Didi no właśnie co do epiduralu to się mylisz.Wogóle nie oddziałowuje na dziecko :no:
Znieczulenie źle wpływa na dziecko

Mit. Leki stosowane w zzo używane są w tak małych stężeniach, że nie mają jakiegokolwiek zauważalnego wpływu na dziecko. Poza tym, prawidłowo podane, nie przedostają się do krwiobiegu matki, a więc i dziecka. Jest wręcz przeciwnie – zzo poprawia stan dziecka, bo dzięki eliminacji bólu i stresu u rodzącej lepszy jest tzw. przepływ maciczno-łożyskowy (przepływ krwi przez łożysko), a co się z tym wiąże – lepsze dostarczanie tlenu do płodu, dzięki czemu dziecko rodzi się w lepszym stanie ogólnym.

Już raczej gas&air wpływa na dziecko bo jest wdychane bezpośrednio do płuc i roznosi się po organiźmie.Fatk,że pewnie stężenie jest małe.
Ja miałam to przy 2 fazie porodu i szczerze to ból czułam,ale mi tak fajnie,błogo było :-D

misia a czy dowiedziałaś sie,czy to się wyleczy ten paciorkowiec?
Bo ja nie raz czytałam,że po porodzie trzeba podac dziecku antybiotyk by tego paciorkowca nie załapało :dry:

A tutaj ściagłam z Mamy z UK.
Może się Wam przyda:
Labour-poród
I thing She is in labour-mysle, ze ona zaczęła rodzić
I will be with my partner during labour-będę z partnerką podczas porodu
Shes waters break- odeszły jej wody płodowe
She have regular and painful contractions lasting about 60 seconds apart and lasting about 5 minutes –Ona ma regularne i bolesne skurcze trwające 60 sekund i powtarzające się co 5 minut
Can We going / comming to hospital?- Czy mozemy przyjechac do szpitala?
Polish language interpreter-tłumacz jezyka polskiego
Delivery Suite- oddział połozniczy (porodówka)
My partner is ..... weks pregnant- Moja partnerka jest w ............ tygodniu ciązy
Womb/uterus-macica
Cervix-szyjka macicy
Vagina-pochwa
Bladder- pęcherz
Anus-odbyt
Urine-mocz
Babys size head to bottom- rozmiar dziecka od główki do pupy
umbilical cord-pępowina
placenta-łożysko
born-narodziny
amniotic sac-worek owodniowy
pelvis-miednica
birth plan-plan porodu
How do You wish to feed your baby?-jak chcesz karmić swoje dziecko?
breastfeeding-karmienie piersią
formula milk feeding- karmienie mlekiem modyfikowanym
pain relief-znieczulenie
epidural-znieczulenie zewnątrzoponowe
gas and air-gas z powietrzem (znieczulenie)
TENS-elektroniczna stymulacja nerwów-przyczepiane na plecach (znieczulenie)
Injection (pethidine)-zastrzyk
Monitored baby’s heart-monitorowanie serca dziecka
Episiotomy- nacięcie krocza przy porodzie
Fully dilated 10 cm-pełne rozwarcie 10 cm
POSITION: (pozycje przy porodzie)
Stand-stać
Sit-siedzieć
Kneel-klęczeć
Squat-kucać
Pusching-przeć
Tummy/stomach-brzuch
Injection Syntosinon or Syntometrine-zastrzyk po urodzeniu dziecka na szybsze kurczenie się macicy, zapobieganie krwotokowi…
navel- kikut pępowiny (pępek)
font anelle-ciemiączko
jaundice-żółtaczka
antenetal ward –oddział przedporodowy
postnatal ward –oddział poporodowy
nipple-sutek
plug of muscus (show)-czop śluzowy
diarrhoea-biegunka
nausea-mdłości
vomiting-wymioty
swelling-opuchlizna
suction cap-próżnociąg
forceps-kleszcze

Anineczka ja mam cos podobnego wiec wkleje moze komus sie przyda:tak:
Dodatkowe słownictwo
* back passage - tylne wyjście (od odbytnicy),
* contractions - skurcze,
* cramps - mrowienie skurcze,
* Diarrhoea- biegunka,
* uterus - macica,
* mucus - śluz,
* passing a bowel motion (bowel movement) - oddawać stolec,
* passing urine - oddawać mocz,
* Obstetrician - lekarz położnik,
* urge to push - chęć parcia,
* baby is breeching - ułożenie pośladkowe dziecka,
* Amniotic fluid - wody płodowe,
* Bloody show lub Mucous plug - czop porodowy (nie zawsze można go zauważyć - żelowata wydzielina, wypada na jakiś tydzień przed porodem),
* C.P.D. (cephalo-pelvic disproportion) - kiedy głowa dziecka jest za duża żeby przejść przez kanał rodny, (może być spowodowane zbyt małym rozwarciem),
* Braxton-Hicks contractions - skurcze ale jeszcze nie porodowe tylko, które czujemy szczególnie silnie w ostatnich miesiącach ciąży, macica w ten sposób przygotowuje się do porodu,
* Colostrum - pierwsze mleko matki tzw. "siara",
* Crowning - kiedy głowa dziecka w końcu pokaże się w kanale rodnym,
* effacement of cervix - wygładzenie szyjki macicy w czasie porodu, (położna może to zaproponować żeby przyspieszyć poród w końcowym etapie porodu, będzie to przypominało badanie ginekologiczne, włoży palec i wygładzi szyjkę),
* Engagement - kiedy dziecko całkowicie weszło w kanał rodny, czasami nazywają to tez "dropped" lub "lightening",
* Induction - wywołanie porodu przez odprowadzenie wód płodowych,
* Lochia - odprowadzenie reszek wód płodowych i krwi, podobne do miesiączki czyli odchody połogowe,
* Membranes - błony płodowe,
* Molding - zmiana kształtu główki dziecka w celu przejścia przez kanał,
* pelvis - miednica
* pelvis floor - dno miednicy,
Abortion: aborcja terminem tym określa się przerwanie ciąży do 24 tygodnia. Czasami poronienie jest określane jako "spontaniczna aborcja" - "spontaneous abortion".
Abdomen: brzuch, podbrzusze.
AFP: alphafetaprotein. Substancja obecna we krwi ciężarnej kobiety. Jeśli wyniki badan krwi wykażą znaczące odstąpienie od normy zostaniesz skierowana na dodatkowe badania.
ALB: albumin, białko. Mocz jest badany pod kątem zawartości białka, co pomaga stwierdzić epilepsję.
Amniotic Fluid: wody płodowe.
Anaesthetic: znieczulenie, rozumiane jako narkoza (to używane podczas cesarskiego cięcia). Mówiąc o gas&air, epiduralu, czy morfinie używa się zwrotu pain reliefs.
Antenatal: terminem tym określa się czas przed porodem.
APH: antepartum haemorrhage - krwawienie przedporodowe.
BR: breech presentation. Dziecko ułożone główka do góry, poród pośladkowy.
CEPH: cephalic. Ułożenie dziecka główką w dół. Poród główkowy.
Diaphragm: przepona (ma aktywny udział w trakcie parcia, przepychania dziecka do wyjścia).
Dilation of cervix: rozszerzenie szyjki macicy, gdzie "magicznym" słowem jest cervix - często mówiono do mnie po prostu: "Let me check your cervix".
Ectopic Pregnancy: ciąża pozamaciczna.
EDD: expected date of delivery, oczekiwany termin porodu.
ENG: engaged. Oznacza, że najszersza część głowy dziecka przeszła przez krawędź miednicy.
Episiotomy: nacięcie krocza przy porodzie.
Fetus: płód.
FH: fetal heart. Na karcie ciąży może się pojawić określenie "FH Herda" lub "FHH". Oznacza to, że położna usłyszała bicie serca dziecka.
FM: fetal movement. Jak wyżej, ale dotyczy ruchów dziecka.
Fundus: the top of the uterus. Szczyt macicy. Wysokość macicy określana jest poprzez zmierzenie odległości od szczytu macicy do kości łonowej. Wymiar ten pomaga w określeniu zaawansowania ciąży i ocenie wzrostu dziecka.
HB: haemoglobin. Hemoglobina. Wskaźnik zawartości żelaza we krwi. Niedobór może oznaczać anemię.
Hypertension: nadciśnienie.
Hypotension: podciśnienie, niedociśnienie.
LIE: pozycja dziecka w macicy. W karcie ciąży może pojawić się określenie 'Long Lie' lub 'LL', co oznacza ułożenie wzdłużne (dziecko jest ułożone do góry lub do dołu macicy).
Multipara: lub "multip, multigravida" - wieloródka. Kobieta która przynajmniej raz była już w ciąży. Grand multipara - to kobieta, która była juz 4 razy w ciąży.
NAD: "nothing abnormal detected" - "nic nieprawidłowego nie stwierdzono" - opis umieszczany w karcie ciąży przez lekarza lub położną, stwierdzający, że nie stwierdzono żadnych problemów z ciążą.
Occipito Anterior: dziecko ułożone jest tylnią częścią głowy do przodu brzucha matki - twarzą do kręgosłupa. W karcie ciąży może pojawić się określenie "LOA" lub "ROA", co oznacza skierowanie główki w prawo lub lewo. LOA to zazwyczaj najlepsza pozycja dziecka do porodu.
Occipito Posterior: dziecko ułożone jest twarzą do brzucha, tyłem głowy do kręgosłupa matki. "LOP" lub "ROP" kierunek ułożenia główki.
Oedema: obrzęk kostek, palców itp.
Palpation: kiedy lekarz lub położna wyczuwają/badają dziecko przez dotyk brzucha matki.
Perineum: krocze, dokładnie odcinek skóry między pochwą, a odbytem (gdzie dokonuje się nacięcia).
Placenta Praevia: obniżenie łożyska. Czasami zakrywa macicę i blokuje wyjście dziecku.
Postnatal: czas po porodzie.
Presentation: pozycja dziecka, oznacza pojawiająca się najpierw część dziecka (zazwyczaj szczyt lub tył głowy).
Pre-term: dziecko urodzone przed 37 tygodniem ciąży.
Primigravida: kobieta w ciąży po raz pierwszy, "pierwiastka".
Primipara ("prim", "primp"): kobieta rodząca po raz pierwszy.
Quickening: odczuwanie ruchów płodu przez matkę po raz pierwszy.
Suture: Ciemiączko (pusta przestrzeń między częściami czaszki dziecka).
Term: 40 tygodni od pierwszego lub ostatniego dnia ostatniej miesiączki.
VE: badanie dopochwowe.
Ventouse: poród za pomocą ssawki.
VX: vertex, szczyt głowy dziecka.

reklama
Anineczka- no wiec lekarka powiedziala, ze ten krem ma to wyleczyc! Powiedziala, ze nieleczony paciorkowiec przedostaje sie do dziecka i wtedy rzeczywiscie trzeba podac mu antybiotyki. Ale mam nadzieje, ze za tydzien juz go nie bede miala, Pewnie powtorzy mi ten test.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry