reklama

Mamy z Irlandii!!

Misia już opowiadałaś o tych cygankach :tak:
Naprawdę żenada i aż strach się bac :-(

gastone może dlatego,że garda w ogóle niewiele robi :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Mało tego,jak zauważyłyście dzieci są tutaj święte i nie można kompletnie nic zrobić ani nałożyć kary na np.rodziców :baffled:
Samowolka i dziki zachód :angry:

reklama
Agusiek..Twój maluszek już ma niezłe menu jak na 4 m-ce. :-) a ja myślałam, że wtedy dopiero wprowadzę swojemu soczki.. hmm.. A Ty kiedy wprowadziłaś Nikodemowi pierwszy raz coś innego prócz mleczka? i jak przygotowujesz mu to "ala zupkowe pure" z ziemniaka? :happy2:

Joann- nie zebym sie wymadrzala, ale czemu chcesz cokolowiek wprowadzac do diety dziecka na piersi przed ukonczeniem 6 mies zycia?? Dzieci na piersi powinny byc karmione tylko i wylacznie nia do 7 mies....kazdy doradca laktacyjny to potwierdzi.... Na dowod, a takze jako ciekawostke wkejam wypowiedz dyplomowanego doradcy:

Przez pierwsze 6 miesiecy od urodzenia należy karmić maluszka na rządanie tylko pokarmem mamy ( bez dopajania, dokarmiania).

Od 7 miesiąca ( skończony 6 miesiąc):
- karmień piersią przez pierwsze miesiące drugiego półrocza życia dziecka powinno być 6-8 w ciągu doby, a w 12-24 miesiącu życia 3-5 na dobę

- stopniowe wprowadzanie posiłków uzupełniających, rytm karmień piersią pozostaje bez zmian

- na początek warzywa( w tym strączkowe), owoce; kasze i kleiki BEZGLUTENOWE DO KOŃCA 9 MIESIĄCA ŻYCIA ( jako dodatek do posiłku)

- od 7 miesiąca można podawać: żółtko pół co drugi dzień, od 9 miesiąca całe, mięso BEZ WYWARU, tłuszcze np. oliwa z oliwek, masło

- od 10 miesiąca pieczywo( w tym glutenowe), jajo całe od 11 miesiąca 3-4 razy w tygodniu, nabiał w postaci kefiru czy jogurtu od 11 miesiąca

Pierwszy posiłek powinien składać się tylko z małej ilości jednego produktu, stopniowo należy zwiększać posiłek dodając po jednym produkcie.
Od 7 miesiąca należy podawać potrawy półpłynne tarte, gniecione.
Od 8 miesiąca można podawać jedzenie " do rączki".
Soki herbatki najlepiej kubeczkiem z dziubkiem a zupki i kaszki oczywiście łyżeczką.
Wprowadzając nowe produkty NAJPIERW PIERŚ potem 3 łyżeczki np. jabłuszka ( pokarm kobiecy zapewnia wtedy osłonę dla przewodu pokarmowego dziecka)

Dla przeciętnego niemowlęcia karmionego piersią model posiłków uzupełniających jest: 6-8 miesiąc 2-3 posiłki uzupełniające na dzień
9-11 miesiąc 3-4 posiłki
12- 24 miesiąc życia 3-4 posiłki oraz przekąski ( pieczywo, owoc "do rączki")

Smacznego:)

Cyganie z Galway a straszni!!! Kradna na potege....wiem, co musielismy z nimi przechodzic w Smythcie...wynosili pol sklepu i zawsze mowili po polsku, przynoszac nam tylko wstyd, bo Irole mysleli, ze to Polacy:wściekła/y:
Na dodatek nie wiem czy slyszalyscie ale w miescie grasuja 3 cyganki, ktore za pomoca hipnozy okradaja POlakow. Na jednym z forum czytalam caly watek i wypowiadaly sie tam ofiary. Oddawali im wszytsko ,a nawet wyplacali z bankomatow i z kart kredytowych:szok::szok: Mowili, ze zaczepiaja pytaniem o godzine a potem juz koniec, jak tylko popatrzy sie im w oczy....masakra jakas! Na szczescie wiem, o ktore chodzi wiec omijam z daleka!!

Hipnoza??? :szok: Szok!:szok:
Dobrze, że ja w Dublinie:baffled:.
Nie żeby ich tu w ogóle nie było...

niestety znam osobuiście takich luuuuudzi [ polskich cyganów] są i w Ennis, ale to patałajstwo jezdzi codziennie do Limerick kraść. Oni traktują to normalnie jak prace, co dziennie tam jezdzą i kradna, tle że ci których ja znam to okradają ludzi na ulicach i w centrach ... facet mijajac człowieka potrafi wyjąc portwel z zapiętej marynarki... szok to mało. Wcale sie nie szczyce ze znam takich ludzi wrecz przeciwnie szczerze ch nie nawidze, czasami przyjeżdzaja do mnie do domu i ciągle cos chcą:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Dziewczynki nie wiem czy mnie pamietacie,ale kiedys pisalam,ze zgubilam-zostawilam wozeczek mojej coreczki w taxi w Cork,dzisiaj zadzwonilam na Garde i wyobrazcie sobie,ze go tam maja,jest tam miejsce dla rzeczy zgubionych-znalezionych,tak wiec jezeli ktoras z Was bedzie miala podobna sytuacje(oczywiscie nie zycze)mozna zawsze zagdzwonic i zobaczyc czy maja dana rzecz:tak:

Hejka lejdis:-)
Joann misia ma racje dzieciom karmionym piersia menu rozszerza sie po skonczeniu 6 mcy;-) Moj maly jest na butelce wiec juz je inne rzeczy:tak:w sumie kaszki (zadkie) mu juz wczesniej dawalam i jablko - przed skonczeniem 4 mcy. A na puree gotuje marchewke i ziemniak, miksuje blenderem i ewentualnie dodaje troszke wody w ktorej sie gotowaly lub mleka i podaje malemu lyzeczka;-)juz na dniach wprowadze jeszcze pietruszke i brokuly;-)

Co do cyganow to nie mialam na szczescie z nimi stycznosci ale znajoma mowla ze po Galway glownie przy duzych sklepach chodzi taka ekipa, ktora podchodzi do Ciebie oferujac Ci sprzedaz perfum i niby chca dac powachac a pryskaja w oczy i okradaja:szok:

My bylismy dzis po poludniu na szczepieniu i na szczescie maly juz spi:-) bo po ostatnim troche mi goraczkowal

W piatek mam spotkanie z right commissionerem :szok::cool2:i dzis moj "uczciwy chlebodawca" sie obudzil...zadzwonil do mnie niby jego prawnik i pytal sie czy moglibysmy porozmawiac przed piatkowa konfrontacja...a ja ze nieeeeee bo dalam mu juz dosc czasu i skoro on sie wypial na nie to ja sie teraz wypinam na niego:cool2:;-)zobaczymy jak to bedzie.....
buzka

Misia już opowiadałaś o tych cygankach :tak:
Naprawdę żenada i aż strach się bac :-(

gastone może dlatego,że garda w ogóle niewiele robi :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Mało tego,jak zauważyłyście dzieci są tutaj święte i nie można kompletnie nic zrobić ani nałożyć kary na np.rodziców :baffled:
Samowolka i dziki zachód :angry:
Oj cs o tym wiem,kiedys wam opowiadalam jakie mialam przeboje z mamuskami tutaj.Ale nastepnym i nastepnym razem zadzwonilismy na Garde i szook bo spokoj od poprzedniego lata i dzieciaki jak makiem zasial :szok: Ale teraz mnie to ziebi bo i tak sie wynosze,ale w sumie mamuski dostaly nauczke, bo policja postraszyla ze to juz kolejne wezwanie w ciagu krotkiegoi czasu i oni wyciagna konsekwencje.
Dziewczynki nie wiem czy mnie pamietacie,ale kiedys pisalam,ze zgubilam-zostawilam wozeczek mojej coreczki w taxi w Cork,dzisiaj zadzwonilam na Garde i wyobrazcie sobie,ze go tam maja,jest tam miejsce dla rzeczy zgubionych-znalezionych,tak wiec jezeli ktoras z Was bedzie miala podobna sytuacje(oczywiscie nie zycze)mozna zawsze zagdzwonic i zobaczyc czy maja dana rzecz:tak:
Pewnie sie strasznie cieszysz? Fajnie :tak:

hej dziewczynki:-)
ja dzisiaj dopiero mam chwilke i skończyłam was czytac:-),kompletowałam ubrania do szkoły:tak: i odwiozłam brata na lotnisko:happy2:, aha i musiałam 2 razy jeździec po mojego do pracy bo na raz przebił 2 opony:wściekła/y:

co do cyganów to u nas w takim małym miasteczku nawet są:wściekła/y:kolezanka pracuje w sklepie i jak wejdą 3 na raz to bieda:baffled:ale ona teraz jak je widzi to szybko zamyka drzwi na klucz i nie wpuszcza:tak:

doradzcie mi co mam zrobic bo zgłosiłam włascicielowi ze grzejniki nie działają na górze a on powiedział 2 tygodnie temu ze ktoś przyjdzie w weekend ale nikogo nie było więc dzisiaj poprosiłam znajomego i mi to zrobił i musiałam mu dac (bo tak wypadało) na dobrą flaszke 30euro i nie wiem czy mam to sobie odliczyc od czynszu:confused::sorry2:

Dziewczyny, czy ktoras z was miala lub ma elektroniczna nianke z Video? Jesli tak to podzielcie sie wrazeniami...szukam jakiejs fajnej na ebayu i nie wiem na co mam patrzec...jaka firma itp. jakies doswiadczenia??:-)

Pozatym chcialam powiedziec, iz moj A to jest jednak zloty facet!! Wczoraj mu napomknelam o tym psie, ze moglibysmy sobie sprawic. On powiedzial, ze absolutnie nie, a juz dzis przyszedl i mowi : ' Wiesz, ja tak myslalem o tym twoim psie no i moze jednak bysmy sobie kupili!!!!' I to na dodatek zgodzil sie na mojego wymarzonego doga!!! Ustalilismy tylko, ze zakupimy po przyjezdzie z Polski (mam nadzieje, ze bedzie to we wrzesniu). Takze ja juz oszalalam ze szczescia i tak jak Anineczka jeszcze niedawno teraz ja siedze na stronkach i szukam mojego marzenia!! I aropo Anineczki to powiedz mi kochana na jakich stronkach szukalas Mili?
A teraz na dodatek moja polowka zaoferowala sie, ze uspi malego i ja mam chwilke dla siebie!! Bosko!!:-):-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry