reklama

mamy z norwegii

He he u mnie tez lodowka czeka na mycie:-D
Przerwal mi sie kabel od internetu i bylam odcieta, ale juz mam nowy. Mialam dzis gosci, dziewczyny z 6 maluchow (z tej samej szkoly rodzenia). Wszystkie zaproponowaly pomoc, zwlaszcza w czasie porodu, zeby zostac z mala, wiec ten problem chyba mam rozwiazany.
Rano bylam u lekarza i bakterie w moczu dalej mam, ale nie trzeba antybiotyku, gorzej z zelazem, dalej nisko i w przyszlym tygodniu mam isc do szpitala na jakias specjalna terapie. Nie wiem o co chodzi:no:
Ja czytalam i slyszlam od znajomych, zeby odpieluchowywac dopiero kolo 2 lat, bo wczesniej dziecko i tak nie kontroluje zwieraczy i nie bedzie wolac tylko to my bedziemy lapac. Moja jak na rtazie bardzo lubi chodzic z kupa i zawsze jest awantura, zeby sie przebrac:sorry2:
Nadal nie mam zadnych objawow ani tez dolegliwosci na szczescie, a termin za 2 tygodnie (Lilka chyba pytala). Sowaczek klamie ale juz mi sie nie chce zmieniac

reklama
Witam Wieczorkiem :-),
Zakupki sie udaly, kupilam spodnie, bluze i dwie bluzki i zapalacilam 650 nok za wszystko wiec jestem zadowolona. Natalce kupilismy dresik. No i obiad w mc donald, no coz uroki wypadow na zakupy.
Ja zrobilam karpatke, boze jak mnie meczy juz to slodkie, non stop bym piekla cos.
Aga to super z tym porodem i opieka nad Mala.
Ja dzisiaj bylam u optyka bo Natalka musi nosic okularki a te oprawki co ma teraz to sa troche za male i marszczy nosek jak je nosi. Maja fajne oprawki specjalne dla dzieci, mozna je wyginac we wszystkie strony i nic sie z nimi nie dzieje.
Musze isc do okulisty z nia bo oni przyjmuja dzieci powyzej 8miu lat. A okularki srednio beda mnie kosztowaly kolo 2500nok, wiec nie malo. A nie wiem jak zaplace za okuliste. Niby dzieci maja darmowa opieke do jakiegos wieku ale nie wiem czy tam tez. No wiec w poniedzialek czeka mnie wyprawa do "kliniki leczenia oczu".
A z ta dotacja do pszedszkola to trzeba chyba do komuny a nie do NAV. Bo bylismy w NAV a baba na nas patrzy jak na nienormalnych:baffled:. Kazala nam zadzwonic pod numer albo sobie poszukac w necie. Takze jak sie czegos dowiem to napisze Wam Babeczki.
Ja lodowke umylam trzy dni temu i zaczela mi cieknac:szok:. za nowa nie jest i w dodatku tescia wiec mu powiem zeby ja sobie zabral:laugh2:. Hi hi hi...
Kasy jeszcze nie dostalam, och jak ja nie lubie sie upominac:wściekła/y:. Dzisiaj nie zdazylam i mi sie nie chcialo isc do niej ale jutro jak posprzatam mieszkanko to pojde:tak:.
no to u mnie tak bylo
A jak tam Wam ?:-)

Super Marta, ze zakupy sie udaly. Ja w zasadzie w Mc Donald nie jadam, ale pare razy mialam w ciazy zachcianke i to nawet w nocy:-)
Niezly wydatek z tymi okularami, mam nadzieje, ze chociaz wizyte bedziesz miala bezplatna:szok:
Ja juz nie wiem co robic z tym moim Dziadem. Poszlam do niej zobaczyc jak spi, a ona oczywiscie nago, wszystkie pizamy sciaga, a potem ciezko zalozyc zeby jej nie obudzic. Poza tym rozwalila dzis doszczednie lozeczko, mamy turystyczne i caly jeden bok zarwala, boje sie, ze moze wypasc na glowe tak sie nachyla. Po niedzieli pojade do Ikei za nowym:angry:

moja lodowka niestety musi sobie jednak poczekac do nastepnego razu, bo tak ladnie sloneczko swiecilo ze wolalam wziasc mala jeszcze na dwor niz kisic ja w domu;-)

Marta jesli chodzi o ten dodatek do przedszkola, to ten ktory sie nazywa kontatnstøtte (czyli gdy dziecko nie idzie do przedszkola 3300 koron) to napewno w NAV bo ja zalatwialam i maja tez nawet papiery do wypelnienia na stronie swojej. Jest nawet informacja po polsku.
A jesli inny dodatek to ja nie wiem, bo wiecej sie nie orientowalam.

Tampeza - niezla ta twoja corka, zeby lozeczko rozwalic:szok: a najlepsze jest to rozbieranie:-D moja jest ostatnio na etapie chodzenia na boso, ani rajstopy, ani skarpety nie przejda. Dobrze ze u nas jest w miare cieplo na podlodze caly rok, bo ludzie z podpiwniczenia nas grzeja;-)

U nas skarpety i buty to juz dawno. Wczesniej kladlam ja spac w pajacach to rozpinala guziki i sciagala a teraz nauczyla sie nawet te pizamy przez glowe sciagac. Rosnie maly naturysta:zawstydzona/y: A lozeczko to caly czas wisiala na jednej sciance, az sie zapadla, teraz siega jej do brzucha i moze fiknac na glowe, takze w pn ide za nowym:dry:
Tez nie umylam lodowy, jutro pewnie nie bede miala czasu, ale potem to juz koniecznie musze sie wziasc.

Agata tamten dodatek to wiem. Mam to zalatwione. chodzi o dplate do przedszkola jak pracuje tylko jeden z rodzicow i dziecko chodzi do przedszkola.
Aga to masz mala striptizerke:-D. a poszukaj pizamek zapinanych z tylu, tam az tak nie dosiegnie...a z tym lozeczkiem to rzeczywiscie maly silacz;-).
Ide sie przytulic troche...:-)...juz marudzi ze go zaraze:-D. Onchociaz moze glupia aspiryne wziac a nie to co My:-(, ale nic jest powoli lepiej...

nawet nie slyszalam nigdy o takim dodatku o ktorym mowisz, warto sie dowiedziec wiecej;-)

No Marta wcale nie jest tak zle z toba skoro jeszcze masz ochote na przytulanie:-D dobry znak

reklama
ostatnio jestem jakas taka ciepla klucha, jak sie przylkeje do Tomka to moge tak lezec caly dzien:-D
a ten dodatek nie wiem jak sie nazywa ale pisze tylko o informacjach, ja sama ze slownikiem nie da rady tego przetlumaczyc : "informasjon til husholdninger som omfattes av kommunal refusjonsordning" no to to.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry