reklama

mamy z norwegii

powiem Wam , że w PL idzie ku lepszemu.....
z wiadomego powodu (wszyscy wyjechali, i ciągle wyjeżdzają), pamietam jak szukałam pracy po maturze , masakra , jszcze byłam studentka zaoczna , to wszedzie mi pokazywali drzwi, albo chcieli doświadczeni, , bez znajomosci ani rusz , a ja się uparłam duma i nie chciaąłm niczyjej pomocy , i znalazłam prace w centrum odzieżowym , przez dziewięc lat tyrałam w sklepie , zostajac kierownikiem , ale sorry po studiach i za taka kasę:no::no:a ja juz dziękuje i mam dosyć pracowania dla kogoś. taraz jesli jesteś bezrobotny i chcesz założyc własna firmę to dostajesz kase od państwa chyba 11 tyś , to pożyczka bezzwrotna (jeśli nie splajtujesz), jedno co to musisz przedstawic biznes plan, w miarę konkretny, i przetrwac w płaceniu składek przez 12 miechów

reklama
losos w ciescie francuskim z szampanskå piankå

skladniki
  • 4 filety z lososia po 200gr
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 lyzki masla ziolowego
  • 3 cebule pokrojone w plastry
  • 2 posiekane zåbki czosnku
  • 250 gr szpinaku
  • 5 lyzek Creme fraiche
  • sol,pieprz,papryka
  • 600gr ciasta francuskiego
creme fraiche - wysoko procentowa smietana o delikatnym smaku, ktora sie nie wazy... mozna jå zrobic samemu dzien wczesniej - wymieszac pol na pol kwasnå i slodkå smietane i wstawic do lodowki.
szpinak - mrozony lub spazony

pianka szampanska
  • 70ml wytrawnego szampana
  • 30ml wywaru lub bulionu rybnego
  • 1 zoltko
  • sol
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta cynamonu
  • 20g masla
ponadto 1 jajo

******************* c.d.n.

ps. jestes pewna ze chcesz to zrobic? :-)

powiem Wam , że w PL idzie ku lepszemu.....
z wiadomego powodu (wszyscy wyjechali, i ciągle wyjeżdzają), pamietam jak szukałam pracy po maturze , masakra , jszcze byłam studentka zaoczna , to wszedzie mi pokazywali drzwi, albo chcieli doświadczeni, , bez znajomosci ani rusz , a ja się uparłam duma i nie chciaąłm niczyjej pomocy , i znalazłam prace w centrum odzieżowym , przez dziewięc lat tyrałam w sklepie , zostajac kierownikiem , ale sorry po studiach i za taka kasę:no::no:a ja juz dziękuje i mam dosyć pracowania dla kogoś. taraz jesli jesteś bezrobotny i chcesz założyc własna firmę to dostajesz kase od państwa chyba 11 tyś , to pożyczka bezzwrotna (jeśli nie splajtujesz), jedno co to musisz przedstawic biznes plan, w miarę konkretny, i przetrwac w płaceniu składek przez 12 miechów
ja tez szukalam na studiach, ale chcieli 20 letnie 5 lat doswiadczenia, jezyki itd, normalnie wymagania nie z tej ziemi. teraz czesto mama mi mowi ze prawie we wszystkich zawodach potrzebuja, wszedzie jakies ogloszenia. zarobki niestty nie zmienily sie, wszyscy tylko grosze chca placic

KAsiu troche ciężkie , ale ja muszę wiedzieć jak to sie robi to po swojemu stworze tego łososia, reszta to improwizacja, podoba mi sie ten zestaw z szpinakiem i ciastem, juz widze , że nie pasuje mi tu cynamon , ja to troche przrobie na realia polskiej kuchni i podniebienia naszej babci , ale mam jedynie problem ze skleceniem tege w to ciasto....:confused:

ja mialam tak samo - z pracå problem bo bez wyksztalcenia - a przeciez bylam w trakcie - zaoczna historia
no to wtedy brak doswiadczenia - jak go nabrac skoro nie chcå zatrudnic bo brak wyksztalcenia!! bledne kolo!!!!!! :crazy:

no to wyjechalam... jak z wlasnym biznesem - nie wiem... wieczny zapierdziel - såszåc po Jorgeir`ze..!! :-D nie, sprawy organizacyjne - naprawde nie wiem..

dziewczyny koncze na dzisiaj. postaram sie byc jutro - bo przeciez obrus mnie goni!!
i nastepnå czesc przepisu przepisze! :-)

papa! spokojnej nocy!

ja tez szukalam na studiach, ale chcieli 20 letnie 5 lat doswiadczenia, jezyki itd, normalnie wymagania nie z tej ziemi. teraz czesto mama mi mowi ze prawie we wszystkich zawodach potrzebuja, wszedzie jakies ogloszenia. zarobki niestty nie zmienily sie, wszyscy tylko grosze chca placic

tu sie zgadzam , ciągle takie stawki główniane, dlatego chce na swoim, bo żygam usługiwaniem za takie grosze.. wole biede ale u siebie. gdybyśmy zostali w N pewnie z kasą nie byłoby źle , ale obydwoje chcemy tu dzieci wychowywać i byc z rodziną PL, TROCHE TO TRUDNE , ALE MYŚLE ŻE JESZCZE PARE LAT I MĘŻUŚ WRÓCI , zasadzi drzewo , wybuduje dom.....itd

powodzenia z obrusem kaska. mnie wola obraz do dokonczenia ale jakos nie mam ani czasu ani weny tworczej:-D
ana jak chcesz dowiem sie jak z tymi papierkami z wlasnym biznesem, u nas poczatkowo mezus sie tym zajmowal, teraz cala papierkowa robota zeszla na mnie

reklama
dla mnie to teraz odległe plany, bo pierwszorzędna sprawa to wychowywanie Cezarutkiego, restauracja to tylko lajtowe marzenie, raczej cos z moim wykształceniem . Ale z takie wiadomości zawsze się przydadzą , więc skrobnij jak bedziesz miała czas, małay cos jęczy , co chwile sie budzi na piciu,

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry