reklama

mamy z norwegii

reklama
Ania, moje imie to Ania:)fantastycznie ze przestawilismy godzinki o jedna do tylu bo dluzej godzinke spimy:)ale czy przy moim synciu to ja sie wogole kiedykolwiek wyspie?jego pobudki nocna mnie juz nudzily!budzi sie i placze!tak wlasnie przechodzi zabkowanie, a zeby mu ida w okropnym zolwim tempie:(lece dziewczynki pouczyc sie troche!zachcialo mi sie ksztalcic!ach te ambicje!pozdrawiam i do wieczora:)

Kasia zadałam pytanie o ta ropę na moim forum Bociana. Pamiętam że któaś mama też to przerabiała,ale nie pamiętam co radzili z tym robić.
Wracając do porodowych wspomnien, to b.mnie wzruszyło to co pisałaś.
U nas MM nie bardzo był przekonany, nie wiedział co ma tam robić. ALe jak już był to czuł się przydatny.
No i uwieńczenie ciężkiego porodu- przecięcie pępowiny i jako pierwszy nosił w beciku Karolę na rękach. I zakochał się od pierwszego wejrzenia...bo była taka "słodziutka":-)
No i jak w końcu wyciągnęli małą tym próżnociągiem, to cały czas powtarzał : Udało się, udało się...Myślałem że się nie uda...
On po prostu widział to poruszenie i panikę na sali...
Niunia odpisuję tu, nie na PW..wreszcie jakaś mamuśka z KRS tu się odezwała. Mam nadzieję że te 15 km co nas dzieli ( sprawdziłam już na mapie gdzie mieszkasz:-)) nie będzie dużą przeszkodą.
Czego się tu uczysz? W jakim jesteś wieku?
CO robicie na co dzień?
Ja rodziłam w KRS, było ciężko, ale potem opieka OK ( mieliśmy osobny pokoik na 3 doby).
Czy masz numer personalny? Jeśli tak, powinnaś wybrać sobie lekarza ogólnego w najbliższej przychodni w Twojej okolicy.
Ja akurat miałam ciąże prowadzoną przez dobrego gina (ale jestem z historią..). Potem też chodziłam do położnej.
Opieka jest inna niż w PL,jest większy naturalizm, większy luz. Ale też mniej stresów.
Ciąże prowadzi lek.ogólny oraz położna. Wszystko za darmo. Przysługuje 1 usg.
Kurka,wiecie że ja miałam usg co mc! Aż teściowa krzyczała że to zaszkodzi dziecku...Jak widać,chyba nie zaszkodziło...
Niunia zaskoczyłaś mnie że jesteś tu juz. długo i nie znasz innych mam. Najłatwiej poznać się przez NK nasza-klasa.pl - szukaj koleżanek i kolegów ze szkolnych lat ( mamy profil Polonijki z Kristiansand który prowadzę), mamy też forum kristiansand.pl • Strona główna . No i polskie msze w pierwsza niedzielę mca. Tam przychodzi multum Polaków.
Lilka bidulki, może to nie typowe kolki,a bóle brzuszka na to co zjadłaś? wiadomo smażonego nie można, żadnego mleka,cytrusów. Ale to pewnie wszystko wiesz.
Jak się czują mamusie Marta i Agata ?
A
i wiecie ze i ja urodziłam w dzień wizyty u położnej?:-)ALe jaja....nie zdązyłam do niej pojechac na 11 bo o 3 rano w Noc Świętojańską jechałam do szpitala.

Aniu te wyprzedarze byly w zeszlym roku tez ale doiwedzialal sie za pozno...podobno mozna naprwde niezle kupic:tak:
a u mniesie ne sprawdzilo...bylam u poloznej...ta wsio sprawdzila, powiedziala ze wszystko dobrze i nic...pewnie jestem wyjatkiem od reguly
ide obiadek robic

Kasia - mam odpowiedź z Bociana od laski której synek też to miał.
Radzi by poczekac aż samo pęknie i ropa się wyleje. U nich pękło przy kąpieli. Potem trzeba przetrzeć leciutko wacikiem np z solą fizjologiczną,ale niczego nie wolno wyciskać! Tylko tyle ile samo wypłynie. Reszta sama powolutku się zagoi. Tyle że to może się goić nawet do 6 mcy!

dzieki dziewczyny za odzew. ja wlasnie mialam wizyte - Aina z gory przyszla z Håvardem, porobilam troche zdjec ale nielatwo bylo bo sie dzieci ruszaly, potem cos wkleje (ale mam juz dzisiaj do wklejania bo naobiecywalam! :baffled::-D).. no i ta Aina (podobnie jak inne Mamy z linkøw od Was) mowi ze to normalne. i ze niby nawet mozna wlasnym mlekiem to przemywac! :szok: pewnie i prawda bo mleczko ma dobre wlasciwosci ale normalnie sposoby typowo naturalne - norweskie - ablo mleko, no moze Paracet a lbo wyzuty chleb z pajeczynå! :-D:-D

hej Izus! no wlasnie! msze polskie w kazdå pierwszå niedziele! pamietam - ksiådz przy zalatwianiu papierow na chrzest wspominal! :)) to juz wiem gdzie Ciebie szukac! no mam nadzieje ze rzeczywiscie dziewczyny z Krisiansand spotkacie sie! swojå drogå - nie wiedzialam Iza ze prowadzisz profil na NK! a widzialas wczoraj? ja zaintrygowana Twojå wypowiedziå o wprowadzaniu jedzonka maluchom podjelam ten wåtek tutaj i tu cala dyskusja na ten temat sie wywiåzala! czytalas? :-D a swojå drogå - mialam do Ciebie pisac i nie zdåzylam..

ale jestem dzis padnieta mowie Wam! w domu siedzimy bo za oknem sila wiatru osiaga prawie 10m/s wiec spacer sobie darujemy.. a jesli chodzi o przestawianie czasu..hmm..wåtpie zebym pospla o godzine dluzej bo møj Emi$ z zegarkiem w reku miedzy 8-9 rano i nawet jak Jej ten zegarek dam na noc to sobie Go pewnie nie przestawi!! :-D

dzieki Iza! no nic Jej tam nie wyciskalam tyle ze to samo lecalo przy leciusienkim uciku wiec wytarlam tyle ile sie dalo.. soli fizjologicznej nie mam cholercia i do sklepu o sie dzisiaj nie wybiore a J. caly dzien w pracy, ale w poniedzialek i tak zadzwonie do pielegniarki (w srode mamy spotkanie kontrolne) czy przyjsc wczesniej i to obejzec bo nieladnie to wyglåda...a ta krosta utrzymuje sie juz dlugo - szczepiona byla 25sierpnia, choc to wylazlo kilka tygodni pøzniej..

Lilka bidulki, może to nie typowe kolki,a bóle brzuszka na to co zjadłaś? wiadomo smażonego nie można, żadnego mleka,cytrusów. Ale to pewnie wszystko wiesz.

czesc Istra :-)
no wlasnie ja wiem co moge jesc a co nie,przestudiowalam nie dawno dla przypomnienia co tam karmiace moga jesc,a ze dodatkowo jestem na dietce,ale takiej racjonalnej,to tym bardziej zwracam uwage co jem
smazonego nie jem,wszystko pieke w piekarniku
choc w tym tygodniu zjadlam kotleta z piersi kurczaka smazonego i malemu nic nie bylo
no ale ten nabial...i tak juz zmniejszylam,bo znacznie wiecej mleka pilam,a i 3jogurty na dzien potrafilam zjesc
najgorsze jest to,ze karmiac piersia wali mnie na zimne mleko z lodowki:baffled: i moglabym go fulllllll pic

no nic musze sie pochamowac,bede mleko wlewac tylko do kawki w takim razie i zobacze czy bedzie z malym lepiej

a u mniesie ne sprawdzilo...bylam u poloznej...ta wsio sprawdzila, powiedziala ze wszystko dobrze i nic...pewnie jestem wyjatkiem od reguly
ide obiadek robic

kochana,a kiedy nastepna wizyta u poloznej?:rofl2:

ja jestem w trakcie szykowania obiadu,ale idzie mi to jak krew z nosa:oo:

reklama
ale zescie nastukaly:szok:

ja wychodzac rano zapomnialam wylaczyc kompa wiec tak stalo wszystko wlaczone:baffled:

u nas pogoda beznadziejna, nie dosc ze ciemno, leje to jeszcze tak wieje ze sie chodzic nie da:crazy: zaraz sobie kawe na rozruch zrobie bo zasne na siedzaco.

Lilka wiesz ja ogolnie slyszalam ze chlopcy czesciej maja kolki. Mi Sandra tez nie miala, wiec moge to tez przechodzic pierwszy raz dopiero:szok:
Wielu moich znajomych poradzilo sobie z kolkami kroplami SAB SIMPLEX, nic innego nie dzialalo. Poczytaj na necie co o nich pisza i moze sprobuj sobie zalatwic przez kogos. To mozna kupic tylko na necie, ale da sie. Jakbys poczytala i chciala sprobowac to pogadaj z kims w Polsce zeby ci wyslal. Ja mam buteleczke w domu....chociaz nie jest powiedziane ze na 100% na mojego zadziala. To jak loteria.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry