Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
morrigan, ja tez nie mialam wizyty tzn mialam tylko spotkanie i pogadanke bo w szwecji do gina w ogole sie nie idzie chyba ze cos nie tak, a normalnie to tylko polozna i usg w 16tyg....
No i wreeeeeeeeeeszcie wymyśliłam co na obiadTylko się nie śmiejcie, bo się nie wykazałam
POMIDORUFFFFKA
Oczywiście na wodzie, bez ksztyny mięska fuuuu
gratulejszyn :-)Muszę się na gorąco podzielić z Wami szczęściem:-). Wśród moich najbliższych baby-boomu ciąg dalszy. Przed chwilką dostałam mms-a od mojej naj,naj,naj-przyjaciółki ze zdjęciem 2 kreseczek
!!! Piszczałyśmy przed chwilą przez telefon jak głupie!!!
to tak jak ja...m mnie zawiozl na badania (pobrali mi 5 probowek krwi!!Witam w ten zamulony ranekCzuję się paskudnie, od wczoraj wieczór mdli mnie tak strasznie, że ledwo żyję. Cudem dojechałam do pracy, na kolanach na wszelki wypadek trzymając reklamówkę.

ja dzis mialam badania :morfologia,mocz,glukoza,VDRL,HBs,anty-HCV,anty-HIV,toksoplazmoza,cytomegalia. za wszystko zaplacilam 292zl!!!!!! Masakra!!!! Wiem,ze nastepne badania to bedzie tylko mocz,morfologia i glukoza.Rozyczke i grupe krwi mialam robiona wczesniej.Jak często macie badanka, jakie i za ile???? (wiem, że to temat bardziej z innego wątku, ale może tutaj się wszystkim takie info przyda)![]()
no wlasnie ja chyba przepisze sie wreszcie do przychodni w poblizu i moze bedzie mi dawal skierowanie na choc czesc badan,bo to maskara!!!Co do badan to ja dostalam skierowanie tez tylko na mocz, morfologie i glukoze ale badania: grupa krwi, sytomegalia, toxoplazmoza, WR i Hbs moze dac tylko ginekolog dlatego wlasnie sie dzisiaj do niego wybieram bo jak zadzwonilam do laboratorium to mi szczeka opadla jak uslyszalam cene tych badan. Razem troche ponad 200 zl :O, co jak co ale ubezpieczona jestem, place skladkie wiec nie widze przeciwskazan do zrobiebie badan na NFZ, szczegolnie ze kilka lat temu weszla ustawa o tym ze kobiety ciezarne moga leczyc sie bezplatnie. Fakt lekarz przyjmuje dzis od 14 a nie jestem zarejestrowana i jezeli bede 1 lub 2 to mnie przyjmie jak 3 to nie przyjmie-jednym slowem komediaale czekaja mnie 2 h siedzenia w poczekalni, 3majcie kciuki za moja wytrwalosc bo moze byc ciezko
)
z tego co wyczytalam,to usg genetyczne daje 90% prawdopodobienstwa wystapienia tych chorob i o ile test pappa,ktory mozna robic rownoczenie jest badaniem nieinwazyjnym,tak juz badania dalsze,jesli wyjdzie dosyc wysokie prawdopodobienstwo chorob w tescie pappa,to juz badania inwazyjne:amniopunkcja i biopsja trofoblastu.Nigdy bym sie nie zgodzila na badania inwazyjne,bo juz jedno malenstwo poronilam,a nie usune napewno,jesli mialoby byc chore.W zwiazku z tym robie testu pappa nie ma dla mnie sensu.jesli ktos decyduje sie w razie czego na amniopunkcje,to moze zrobic test pappa.ja nie zaryzykuje.A bedziecie robily test PAPP-A w kierunku zespolu Downa, Edwardsa ?? Pomiedzy 10 a 14 wykonuja.. Jak sie nie ma przypadkow w rodzinie, to moze nie warto sie denerwowac, co?
ja tez poronilam,ale nawet nie pytalam lekarza,czy mozemy,bo wiedzialam,ze i tak sie bede bala.wiec jak na razie sie meczymy.bede u ginki w 10tyg.to sie zapytam,jesli bedzie ok,to moze sie wtedy zdecydujemy.Dziewczyny mam do Was seksowne pytanko;-)
Moja pierwsza ciąża byla bezproblemowa i kochalismy sie ile wlezie. Ale pół roku później niespodziewanie zaszłam w ciążę i poroniłam w 6tym tygodniu. Teraz nie kochamy sie od momentu poczęcia, co jest straszliwie uciążliweZapomniałam zapytac i to lekarza (zawsze zapominam zapytac o to, co ważne). Jak to jest u Was? Szczególnie u tych z Was, którym tez zdarzyło sie poronić? Co na to Wasi lekarze?