reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Moja wlaśnie usnęła ciekawa jestem czy 30 min. bedzie spala czy krócej:rofl2: Powiem Wam, że w dzien to ona spania nie ma, zaledwie kilka razy po 30 min., nawet na spacerze trzyma się swoich minut.
magmadzia wiesz jak moja tak sie nieudolnie przewraca to pomagam jej ułożyć ta rączkę, ale myslę że to pare dni i dojdzie do wprawy. Pamietam, ze starsza córcia też tak robiła ale trwało to bardzo krótko.
mysza m a chodzi Ci o firmę czy rodzaj? ja wiem tylko, ze jest tak:
1. szczepionka skoniugowana
- dla niemowlat i dzieci do 5 roku życia
2. szczepionka polisacharydowa- dla dzieci po 2 roku zycia i dorosłych z grup ryzyka

reklama
znalazłam kilka fajnych przepisów prawie na czasie:-)

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)
Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.
1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.
9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.

dziewczyny moj mały od 3 dni ma meeega szorstkie poliki nie sa jakies bardzo czerwone...sle są taka jakby kaszka na nich była i w ogole ksorka na uszach mu sie łuszczy....czy to moze byc skaza białkowa....:/ u mnie nikt nie jest alergikiem...wrrrrrrrrrrrrrrrr

moje dziecie tez ma adhd...co go odloze to ujada ja pierdziele nic nie mozna zrobic w koło siebie

w ogole to jestem zdechlok jak nigdy..ratunku

dzieki dziewczyny kochane jestescie!!!!!!!! :)

caroline no jak najbardziej jak jej nie wyrosnie nic miedzy nozkami za kilka tygodni to bedzie na 100% Tosieńka :)

buziakiii wielkie :* :)

Dziewczyny, jaką szczepionką na pneumokoki szczepiłyście dzciaczki? Bo wlasnie sie dowiedziałam, że są 3 do wyboru:szok: Moze ktoras z Was wie czym one sie roznia? Przyznam, że nie mam czasu szperac w google, bo Mlody jakies adhd ma ostatnio i drze co chwile paszcze echhh:wściekła/y:

W naszej przychodni były dwie do wyboru. Mój Szymon dostał Synflorix, ta szczepionka była trochę tańsza, ale podobno równie skuteczna. Z tego co lekarka mówiła, szczepionki różnią się ilością odmian pneumokoków w nich zawartych.

dziewczyny moj mały od 3 dni ma meeega szorstkie poliki nie sa jakies bardzo czerwone...sle są taka jakby kaszka na nich była i w ogole ksorka na uszach mu sie łuszczy....czy to moze byc skaza białkowa....:/ u mnie nikt nie jest alergikiem...wrrrrrrrrrrrrrrrr

moje dziecie tez ma adhd...co go odloze to ujada ja pierdziele nic nie mozna zrobic w koło siebie

w ogole to jestem zdechlok jak nigdy..ratunku
Oj, szorstka skóra i łuszczące się uszy to może być skaza:no:. Lepiej poradź się lekarza.

W naszej przychodni były dwie do wyboru. Mój Szymon dostał Synflorix, ta szczepionka była trochę tańsza, ale podobno równie skuteczna. Z tego co lekarka mówiła, szczepionki różnią się ilością odmian pneumokoków w nich zawartych.

No właśnie mi babka w przychodni podała 3 nazwy i każda była w innej cenie, ale bylo troche pacjentow wiec nie zawracalam jej glowy w czym ta roznica. Ja mialam nie szczepic na pneumokoki, ale zmienilam zdanie, wiec znow czekaja na 2 uklucia brrrr:confused2:

reklama
Mój też ma taką kaszkę na policzkach i na uszkach i Karol też miał, a żaden nie ma skazy białkowej. U Karolka to samo minęło z wiekiem.

Do góry