Blusia może tu znajdziesz odp:
2-3g kaszki manny na 100ml zupki raz dziennie. Jeżeli moje dziecko zjada 70ml zupki czy mogę te 2-3g dodać do 70ml? A jeżeli zjada 130ml zupki to czy te 2-3g wystarczą na te 130ml? Czy dobrze rozumiem, że generalnie ma to być 2-3g kaszki glutenowej dziennie, czy istotna jest ilość posiłku do którego ją dodajemy?
Jeśli dziecko zjada porcję 70ml i taką porcję Pani przygotowuje dla dziecka to zamiast 3 g kaszki manny, można dodać 2 g. Natomiast jeśli Pani przygotuje 100ml z 3 gramami kaszki manny, a dziecko zjada z tego ok. 70 ml to też będzie prawidłowo. Należy pamiętać, aby zalecaną w schemacie ilość produktu glutenowego (2-3 g) dodawać do 100 ml posiłku. Jeśli dziecko ma duży apetyt i jada większe posiłki, ilość produktu glutenowego powinno się proporcjonalnie zwiększyć (pamiętając o zasadzie 2-3 g na 100 ml posiłku).
W początkowych miesiącach życia dziecka jest to bowiem ekspozycja na gluten, czyli „oswajanie” organizmu niemowlęcia z tym składnikiem. Istotna jest ilość glutenu w stosunku do wieku dziecka w porcji posiłku. W następnych miesiącach życia dziecka zgodnie ze schematem sztucznego żywienia niemowląt zwiększamy ilość glutenu w stosunku do wieku dziecka. Około 8 miesiąca – po zakończeniu I etapu ekspozycji – można zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Około 9-10 miesiąca – po zakończeniu całej dwuetapowej ekspozycji – można juz podawać dziecku pełne posiłki glutenowe.
Blusia a może do mleka odciągniętego (100ml) można dodać??