BUDYŃ
Składniki
· 150 ml soku owocowego Bobo Frut lub Gerber dla niemowląt
· 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
· łyżka wody
Sposób przygotowania
Soczek zagotuj.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.
Ilość mąki ziemniaczanej może być różna w zależności od tego, jak gęsty ma być budyń.
MUS
Składniki
· 1 duże (ok. 120 g) jabłko
· 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
· do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek
Sposób przygotowania
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.
Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.
Jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią, morelą lub bananem.
MUS Z MARCHEWKI
Składniki
· 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
· 120 ml wody
· 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
· 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
· do smaku koperek
Sposób przygotowania
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki.
Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać.
Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek.
Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.
KLUSKI LANE
Składniki
· 50 ml wody
· 30 ml Nestlé Sinlac (2 płaskie łyżki)
· 30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej
Sposób przygotowania
Nestlé Sinlac rozmieszaj z wodą.
Dodaj mąkę i starannie wymieszaj.
W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku.
Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając.
Gotuj 1-2 min.
Wylej na sitko.
Zahartuj polewając chłodną wodą.
·
ZAPIEKANKA
Składniki
· 2 ugotowane ziemniaki
· 10-15g (1-1,5 czubatej łyżeczki ) ugotowanego zmielonego mięsa z indyka lub Delikatnego Indyka Gerber
· 1 mała ugotowana marchewka
· 1 łyżka ugotowanych brokułów
· 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego
Sposób przygotowania
Utrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły, do marchewki i brokułów dodaj po łyżce kleiku. Weź małą miseczkę do zapiekanek, na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztką ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku 5-6 minut.
Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.
PASTA JAJECZNA
Składniki
· 1/2 ugotowanego żółtka
· 100ml wody
· 2 łyżki stołowe kleiku kukurydzianego
Sposób przygotowania
Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę.
Dolej ostudzoną wodę. Wsyp kleik i dokładnie wymieszaj.