Karolina wydaje mi sie że xle zrozumiałaś te słowa... Poza tym jeżeli chodziło o dosłownośc to przecież niektóre 15latki są dojrzalsze nisz taka 25-30latka i wszyskim nam jest to wiadome...
Netgirl po części sie z tobą zgadzam... Jaka kolwiek antykoncepcja jest niezgodna z naszą wiarą ale... no własnie, czy Bóg dając 10 przykazań wspominał coś o antykoncepcji? nie... to właśnie nasi księża takie rzeczy ustalają... powiedz mi dlaczego część biblii jest do tej pory ukrywana? bo zachwiałoby to wiarą? jeżeli ktoś wierzy w Boga to mimo wszystko nie przestał by wierzyć! poza tym Bóg budując świat utworzył jedną wiare... dlaczego teraz jest tyle różnych? pytasz czy znam rodzine która jest wielodzietna, wierząca, i biedna... znam... nawet nie wielodzietną... moja ciocia... ma dwóch synów... jest naprawde wierząca, wiare bardzo mocną i głęboką wpoiła jej moja babcia, w sumie bardziej wierzącej osoby chyba nawet nie znam, jej synowie też wierzą bardzo mocno i prawdziwie, ale niestety ledwo wiąrzą koniec z końcem... ciocia jest chora, wujek pracuje i robi co może żeby było dobrze ale wciąż jest coraz gorzej... ale ciocia widzi w tym Bożą sprawiedliwość... nie wiem jaką...
No ale cóż na temt wiary można by założyć osobny wątek i ciagnął by sie on w nieskończoność... każda osoba wierząca wierzy w inny sposób bo przecież nawet osoby które wierzą w ewolucje odkrywają jej tajniki w jakiś sposób przeciwstawiają sie wierze ale mimo wszystko w boga wierzą... Wiem jedno nie można nikogo oceniać pod względem wiary, można jedynie wysłuchiwać tego co mają do powiedzenia...
A co do osób które potrafią durzo powiedzieć nie znając człowieka... Nigdy nie wierzyłam we wróżki... koło mojego mieszkania jest park gdzie pełno jest cyganek wróżących za "2zł" ale w zeszłym roku podeszła do nas taka cyganka, w oczach można powiedzieć dosłownie że miała mrok (niewidoma) i powiedziała że powie nam coś jeżeli dam jej tabletke przeciwbólową którą miałam w kieszeni bo wiedziała żepieniędzy nie mam... powiedziała że wie że M. jest mundurowym (był w wojsku ubrany po cywilnemu), i że w przyszłym roku możemy spodziewać sie syna że będzie czarny (w sensie włosków) jeżeli kolor włosów sie potwierdzi i płeć to kobieta miała w 100% racje... ja po tym zdarzeniu przez kilka dni chodziłam jak jakaś oszołomiona...
Madziu nie chcem sie bronić ale pisałam że jeżeli taka dziewczyna wie co to seks to że wie co z niego może wyniknąć... czyli że według mnie nie jesteście głupiutkie... poza tym to samo co pisałam karolinie, my wiemy że 16 potrafią być rozsądniejsze, ale pamiętaj że śą też takie co nie myśląale takie znajdą sie też wśródstarszych dziewczyn... a 16latki które wpadły i robią wszystko żeby dziecko wychować to ja szanuje i podziwiam bo według mnie ja jestem jeszcze "za młoda" i naprawde nie potrafię sobie wyobrazić iletaka dziewczyna musi miec w sobie siły...