reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MULTIMAMY - wątek główny

Tosiaczku ciśnieniem się nie przejmuj, ja w ciąży cały czas mam bardzo niskie. Najważniejsze, żeby nie było za wysokie - wtedy jest powód do zmartwień. Do połowy II trymestru miałam w moczu białko i leukotycy, no ale bakterii nie miałam.

reklama
Co do ciśnienia to chyba przez to mam zawroty głowy.
Co do krwi to mam za mało płytek.
Jakaś anemia...
Co do moczu to pytała czy miałam i mam nadal problemy z nerkami (a ja nigdy). I coś tam jest nie tak, ale kazała powtórzyć badania i nie wchodziła w szczegóły.
Ja się nie znam.

Ale ważne, że już brzuch mnie nie boli i nie plamię, bo to mnie martwiło najbardziej.
No i ogólnie lepiej się czuję.

BlackWizard nauczyłaś Julkę pić przez słomkę? ;-)

Ile Twoja mała je porcji kaszki na dzień?
Mi się wydaje, że moja za dużo je... domaga się 5-6 razy na dzień 180-210 ml...
Dostaje zupkę, obiadki, deserki i czasem nie dojada a domaga się kaszki...
Doktorka uważa, że jest ok, ale moim zdaniem jest dość pulchna...
Dodam, że jest ruchliwym dzieckiem.
Dzisiaj nawet spała tylko raz rano o 10 godzinę i to wszystko za cały dzień.

Tosiaczek anemie też mam, biorę żelazo, ale to dolegliwość w pełni normalna w ciąży. Polecam jeść dużo czerwonego mięsa, np wołowiny, bo jest sama w sobie też bogata w żelazo. Julka umie pić przez słomkę, ale nie zawsze chce, musi mieć do tego odpowiedni nastrój ;-). U nas z jedzeniem jest tak:
8-9 śniadanko (kaszka mleczno-ryżowa ze 150ml wody)
12 zupka 220ml
15 obiad 220ml
18 kaszka glutenowa np pszenno-ryżowa ze 150ml wody
19-20 mleko 210ml
+ 1 karmienie w nocy mlekiem 210ml
No i do tego picie - około 200ml herbatki i 120ml soczku dziennie.

Tosiaczku, to niedobrze... ale mogę Ci polecić kurację, która pomoże Ci we wzroście hemoglobiny... łykać Ascofer, bądź poprosić o receptę na Femiferal lub Hemofer, i popijać to sokiem pomarańczowym. Mnie po tym żelazie cofało, a jak popiłam sokiem, to mnie nic nie było, do tego walnąć sobie płatki owsiane z mlekiem raz dziennie. Mnie to pomogło :tak: z 10.8 wzrosła mi hemoglobina do 12.1!!!

a bakterie w moczu zwalczyłam lekiem o nazwie AMOTAKS. A białko wczesniej miałam dosyć duże. Mój lekarz był o tyle fachowcem, że widział, ze jest coś nie tak, to od razu działał i nie czekał, a mnie jak coś niepokoiło, to od razu dzwoniłam bądź jechałam do szpitala, aby mnie przebadali albo zrobili USG czy KTG. Nie dzwoniłam o zadne bzdury, tylko jak była potrzeba. Kiedyś wrócił z wakacji, a ja rano w niedzielę dostałam krwawienia, bałam się, bo to był 14 tydzień ciąży, i skonsultował mnie przez tel, skierował do szpitala na badanie. To dla mnie jest lekarz, a nie taki, co olewa człowieka!!!

Gdyby mnie lekarz olewał, tak jak Ciebie, Tosiaczku, to już dawno bym mu kopniaka zasadziła i zmieniłabym lekarza :angry: nie złość się kochana, ale nie mogę znieść takiego lekarza :angry: żeby nic nie powiedział, a kasę zainkasuje... oj, udusiłabym takiego!!!

Tosiaczek,moim zdaniem ginka powinna Ci wszystko wyjaśniać - po co są te badania, czy są jakieś zagrożenia, czy to, to, tamto... Wywiad to wywiad, powinna Ci wszystko tłumaczyć a nie traktować jak "następną w kolejce"... Ale tacy są lekarze....
Na drugi raz wymuszaj na niej odpowiedzi na pytania które Cię nurtują, przecież tu chodzi o Twoje dziecko :tak:

A my po śniadaniu i drugim już też
Junior zaszalał i wstał o... 6 rano :szok:
No cóż, teraz odsypia poranne szaleństwa przy VH1 i piosenkach dla dzieciaków, Bartek się wytańczył i teraz już się pokładuje, a ja mam czas dla siebie zatem mam kawkę przed sobą (drugą dziś :-)) i odpoczywam...

A jak u Was?

Witam!

Moje dziecko śpi, ale zaraz budzi się na obiadek. No, ale na chwilkę do Was zaglądam i się melduję. Żyję, jeszcze nie urodziłam i już się nie mogę doczekać 17.30 bo wtedy jedzie moja mama ;-):-D.

Tosiaczku moja ginka też taka była, że nic nie wytłumaczyła co i jak, ale męczyłam ją do upadłego żeby odpowiadała na pytania i nie wyszłam z gabinetu póki nie uzyskałam odpowiedzi. I teraz już mnie rozpoznaje z odległości całego korytarza w przychodni :-p I już się nauczyła, że musi mi wyjaśnići koniec ;-). Chodzę do niej prywatnie i powiedziałam jej prosto w oczy, że skoro płacę to wymagam i powinna każdą pacjentę traktować indywidualnie i jej wyjaśnić, bo od tego jest. Gdybym sama wiedziała co i jak to bym do niej nie chodziła.

Ewunia, BlackWizard, ja nie płacę za wizyty bo chodzę do ośrodka...
W 1 ciąży chodziłam prywatnie, teraz szkoda kasy...
Ale ta doktorka jak zapytam to odpowie a i dla 1 pacjentki potrafi zostać i włączyć usg (robi u siebie prywatnie pacjentkom z przychodni i nic nie płacimy, bo ma jakąś umowę z NFZ).
A jak porównałam wyniki to w 1 ciąży miałam podobnie. Tylko z tym moczem było lepiej.
A teraz Pani doktor przepisała mi Urosept, może pomoże.

A żelaza to zawsze miałam za mało we krwi. Chyba już taka moja uroda...

BlackWizard a co serwujesz na obiadek Julci?

Tosiaczku obiadki wyglądają u nas różnie. Czasami jakiś neleśniczek z musem owocowym, czasami jakiś słoik (najbardziej lubi spaghetti z Gerbera), nie raz takie spaghetti robię jej sama, ryż albo ziemniaki rozgniecione + warzywo jakieś + mięsko. Naprawdę różnie.

Tosiaczek, cofnij się o parę stron i tam pisałyśmy z Ewunią na temat jadłospisu dzieciaczków hehe :-D:-D:-D:-D

Poranna kawa już zaparzona, teraz nudy na kompie

reklama
Witam wszystkie multi mamy:) chcialam soe przedstawic nazywam sie Emila i mam 2 skarby : Olivia 2latka i 10miesiecy i Alanka 1 i 10miesiecy. MIeszkam w UK i oglnie sie nudze;|

Do góry