reklama

Nasze ciążowe dolegliwości

a moje Szczescie mnie dziś tak skopało, że aż mi niedobrze :/ nie wiem w co kopie, po lewej stronie - żołądek? jelita? Poki byłam aktywna - co jakiś czas się odezwała, a jak sie położyłam wykończona żeby odsapnąć - to zaczęła się wiercić i rozpychać.. normalnie widać po brzuchu jak sie próbuje przebić...

angelika - oczywiscie że może być tak że dziecko się nie rusza, a potem dużo więcej.. może spać albo wystarcza mu bodzców ktore dostarcza mama. Chybaże by sie zupełnie nie ruszała przez dzień czy dwa to już chyba niedobrze...

reklama
ja w pierwszej ciazy w 22 tygodniu tez jeszcze nic nie czulam, lub niewiele, a pozniej maly sie niezle rozbrykal. Teraz to zupelnie co innego, wszystko mam jeszcze ponaciagane i malego poczulam bardzo szybko i czuje bardzo intensywnie.

Dzisiaj w nocy nie moglam spac, mialam tak straszne skurcze lydek, wlasciwie to nawet teraz nie moge normalnie chodzic, czuje niesamowity bol. Mowilam lekarzowi o tym, dal mi magnez i wapn, ale powiedzial, ze najprawdopodobniej maly uciska na Jakis nerw i to dlatego, a nie ze wzgledu na brak witamin. Podobno w trzecim trymestrze mija...

Ja czułam małego od 18 tyg, ale tak serio rozbrykał się w 20 tyg. :) Teraz już zauważyłam, że ma swoje pory snu i czuwania i wieczorem i w nocy dokazuje najbardziej albo jak na lewym boku leżę czy zjem coś słodkiego :) I czuję już dość mocno, ale jak to mały człowieczek ma swoje lepsze i gorsze dni i czasami cały dzień prawie go nie czuć, ale wieczorami da o sobie znać :)

Ja zas spania nie mialam,niby polozylam sie po 22 ale wstalam bo tylko krecilam sie z boku na bok...poszlam znowu spac grubo po polnocy.Co do ruchow to ja szybko poczulam tym razem a Victora w 17 tyg teraz 3 tyg wczesniej.Teraz maluch juz wiekszy i rusza,sie kreci i kopie co nie miara.Victor ostanio podsluchiwal go to dostal kopniaka prosto w glowe :-D

ja smaruję się kremem z serii Dax Perfecta Mama na rozstępy i jestem zadowolona. Myślę, że ten na cellulit też będzie ok:-)

co do ruchów. Ja poczułam szybko, bo w 18tc i czułam je intensywnie o tych samych porach do 21 tc. Potem mała się już rozbrykała i od tego czasu szaleje kiedy tylko chce, ale czasem zdarzy się, że nie odzywa się cały dzień. Ja oczywiście panikuję:-),ale następnego dnia nadrabia zaległości i broi na całego. Myślę, że to normalne. Dziecko ma lepszy i gorszy dzionek jak i my:-D:tak:

mnie już każdy pytał o te ruchy dziecka a ja nic nie czulam i mialam az nerwy po co sie kazdy pyta.. i nagle dzien przed wizyta u gin zaczelo sie :) mocne ruchy :)
Genralnie rusza sie kiedy ja jestem bardzo statyczna (leze wieczorem lub rano) a w ciagu dnia nic ..jezeli zjem batonika - szaleje i skacze ale ponoc po slodkim tak jest

Doleglowsci nie mam praktycznie od pierwszego dnia ciazy - czasem po kilku godzinach stania (jestem wizazystka i maluje na stojaco) czuje później ból w kości ogonowej ale mija szybko :)

Cellulit jest i to spory..na udach i nawet na łydkach jak je ścisne..ale coz....minie...zreszta nawet nie wiem kiedy zlecialo a to juz 23tydzien :) brzuszek mnie raczej nie boli i widocznie rozciaga sie powoli wszystko :)

reklama
od 21 tyg mialam skurcze Braxtona przynajmniej po pare razy na dzien + bol po bokach brzuszka (paralizujacy, jakby ktos noz wbijal - tak raz na dzien) polozna poinformowala mnie ze wszystko ok, wszystko sie rozciaga no i skurcze przepowiadajace sa normalne..
skurcze zaczely byc coraz czesciej, z czwartku na piatek w nocy obudzily mnie dwa razy, po czym w piatek rano 3 razy.. brzuszek zaczal mi sie stawiac coraz czesciej, co 30 min, co 20 min.. az w koncu moj maz kazal mi jechac do szpitala na kontrole..
pojechalam jeszcze na zakupy i generalnie w szpitalu wyladowalam z mysla ze zaraz mnie odesla do domu z paracetamolem ze wszystko jest ok...
no ale skurcze zaczely byc bolesniejsze i czesciej.. przyszla pani doktor i zaczela mi mierzyc odstepy i obesrwowac brzuch...
no i nagle wszystko sie zaczelo.. 2 lekarz, badania, podpiecie pod aparature, skurcze wykazane, badanie wewnetrzne, pobrali mi wymaz ktory sie nazywa - fetal fibronectin, ktory wykrywa proteiny produkowane przez plod, jezeli wynik jest negatywny to wszystko super, jezeli pozytywny znaczy ze poronienie moze wystapic ale nie mui - generalnie oznacza to ze ten plyn z proteinami zaczyna wyplywac..
no i test wyszedl pozytywnie
znowu wkolo mnie tyle osob, przyniesli zastrzyk ze sterydow, ze jak Mloda sie urodzi musi umiec oddychac no i zaczeli organizowac transport do specjalistycznego szpitala bo ten w ktorym bylam moze miec tylko maluchy powyzej 26tyg.. caly zespol u mojego boku pocieszajacy a ja bylam w takim szoku ze nawet nie wiedzialam o co chodzi - przeciez to nie tak mialo byc:wściekła/y:
w kazdym razie o 24 w nocy przyszla wiadomosc ze czeka na mnie miejsce w spzitalu 3h od nas i sala porodowa z przygotowanym specjalnym lozkiem dla micropremature babys...
karetka i na sygnale..
podlaczyli mnie do kroplowki wstrzymujacej skurcze i to pomoglo..
rano juz mialam skurcze co ok 15 min.. mniej bolesne
szyjka zamknieta, sytuacja opanowana

sytuacja byla o tyle powazna ze gdyby zaczela mi sie szyjka otwierac mogloby byc po wszystkim:-(
przy moim przodujacym lozysku mogloby sie zaczac odklejac i niedotlenienie Mlodej murowane..

no badania wykazaly zapalenie nerek
Mloda ma sie dobrze i baraszkuje, na razie sie nigdzie nie wybiera
ale jestem na lekarstwac i lezeniu ...

prosze, nie bagatelizujcie boli, to moze byc NIC a moze byc COS :*

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry