reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Nasze kulinarne wyczyny :)

SPOSÓB NA CUKINIE:-D
Zapiekanka z cukinii - składniki

  • cukinia
  • ser żółty
  • przyprawy: wegeta
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Młodą cukinię pokroić w plastry, obsmażyć na patelni, ułożyć warstwę w naczyniu do zapiekania, ułożyć warstwę sera żółtego. Na przemian układać warstwami cukinię i ser. Zapiec w piekarniku. Można między warstwami ułożyć cienkie plastry wędzonego boczku.

Cukinia faszerowana mięsem
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny ,
1 posiekana cebula,
2 łyżki masła,
1 łyżka tartej bulki,
1 łyżka pokrojonego koperku,
1 jajo,
200 ml bulionu,
sól,
pieprz.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, sparzyć wrzątkiem, opłukać zimna wodą i wydrążyć. Cebule podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać tarta bułkę i koperek. Mięso zemleć, wymieszać z cebula, jajem, solą i pieprzem. Nadziać połówki cukini farszem, ułożyć w garnku, podląc bulionem, włożyć 1 łyżkę masła i dusić 30 min. lub piec 40 min. w temp. 180°C.

Cukinie można dusić w bulionie, sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym. Do farszu można dodać mielona cielęcinę, drób, wędzony boczek lub podsmażony miąższ z cukini, 2 roztarte ząbki czosnku i 2 łyżki śmietany.

Cukinia faszerowana ryżem
Składniki:

200 g cukini,
15 g ryżu,
20 g oleju,
50 g cebuli,
5 g natki pietruszki,
sól,
pieprz,
mielona papryka
Sposób przyrządzenia:

Cukinię wymyć i wydrążyć. Przygotować zasmażkę, dodać ugotowany ryż opłukany zimną wodą oraz pokrojony w kostki wydrążony miąższ, dodać sól, pieprz i paprykę - podsmażyć. Tak przygotowanym farszem nadziać cukinię, po czym ułożyć ją w formie, dodać trochę wody i piec w piekarniku. Pod koniec pieczenia polać sosem (śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym itp.).
 
reklama
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]ziemniaczki
CRW_8029.jpg
[/FONT]​
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]pół kilo ziemniaków (obranych oczywiście)[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]łyżka albo dwie masła[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]1/4 szklanki mleka albo śmietanki 18%[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]sporo parmezanu tartego[/FONT]
[FONT=tahoma,arial,helvetica,sans-serif]Ziemniaki ugotować na parze. Ale uważać by się nie rozpadły. Jeszcze gorące rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków albo przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać ser, masło i mleko/śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotowe.[/FONT]
 
Ciasto marchewkowe

4 jajka
poltorej szklanki oleju
2 szklanki maki wroclawskiej
1,5 szklanki cukru
lyzeczka sody oczyszczonej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 szklanki stratej na tarce jarzynowce marchewki
2 lyzeczki cynamonu
1/4 lyzeczki soli
garsc siekanych orzechow wloskich
bulka tarta do wysypania formy

Jajka + olej ubij mikserem na gladka mase. Do tego dodaj make, cukier, sode, proszek do pieczenia, sol, cynamon. Wymieszaj skladniki dokladnie, ale juz nie mikserem, bo poczatkowo masa jest bardzo gesta (najlepiej lyzka drewniana). Potem dodaj starta marchew, orzechy i wszystko wymieszaj. Ciasto wlej do formy posmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i wstaw ciasto na 50 minut. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem albo polej lukrem
 
Cannelloni

Moje cannelloni nie jest sporym wyczynyem ;-) nie znam oryginalnego przepisu ale robię to tak:
0,5 kg mięsa mielonego
40 dkg pieczarek
słoiczek koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
bazylia oregano tymianek sól pieprz do smaku
makaron cannelloni (ok pół paczki)

podsmażam poslone pieczarki dodaję do tego mięsko i czosnek. POdsmażam zalewam wodą (trochę ponad pół litra wody) dodaję koncentrat pomidorowyi przyprawy do smaku. Następnie szykuję sobie brytfankę (lub naczynie żaroodporne)> jak się już farsz z sosikiem zrobi odcedzam farsz os sosiku, a następnie łyżeczkę wkładam do makaronu farsz i układam w brytfance. Kiedy już łoże wszystkie rurki makaronu zalewam to sosem (najlepiej żeby były przykryte sosikiem) zapiekam w piekarniku (tem ok 180 stopni) przez 0k 20 min przykrywam serem zostawiam na kolejne 5 min i gotowe ;-)
Mówiłam, że nic specjalnego:-)
 
Pierogi ze szpinakiem( i dodatkami) (sposób numer 2)

przepis na ciasto:
-35dag maki
-1 jajko
-3/4 wody lub jak to woli mleka
-szczypta soli do smaku


Można zrobic z serem twarogowym , ale takie rzeczy tylko w PL:-D, więc zamienimy przepis na fetę:tak:
przepis na nadzienie:
-2opakowania mrożonego szpinaku
- pokruszony ser feta( lub jak macie 20 dag sera twarogowego)
-2 łyżki masła
-4 ząbki czosnku:baffled:
-4 jaja
-sól i pieprz do smaku

Szpinak odmrozić w torebkach, obsączyć. Do rondla włożyć masło, szpinak, sól, pieprz i czosnek. Zagotować i zdjąć z ognia. Wbić jaja i wymieszać na gładką masę. Postawić na gaz i smażyć przez kilka minut, powoli mieszając. Do schłodzonego szpinaku dodać ser feta.potem ze szklanki czy jak macie foremki wycinamy kółeczka, w środek nakładamy nsz farszi starannie zlepiamy z uwaga na brzegi pierogów, następnie wkładamy je do gotujacej , osolonej wody , po wypłynięciu gotujemy od 3 do 5 minut.
mozemy je polac masełkim z bułką tartą lub z pysznym sosikiem

sosik:
-2 łyżki masła -poł ząbka czosnku-2 łyżki maki-1/2 szklanki mleka-100gr smietanki, 30g parmezanu-sóli pieprz do smaku-1 żółtko:tak:

smacznego!!!!
 
Ostatnia edycja:
francuskie mini calzone ze szpinakiem

4825df1980a30_440.jpg


Składniki

dla 2-4 osób
szpinak mrożony, 1 opakowanie
Ser biały, pół kostki
marchewka, 1
ser żółty, 10 dkg
Gałka muszkatołowa, szczypta
masło, 2 łyżki
ciasto francuskie,
roztrzepane jajko, 1
cebula, 1
czosnek, 3 ząbki

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

Cebulę zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, startą marchewkę, sól i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę a pod koniec dodać starty ser żółty. Gdy trochę przestygnie przełożyć do miski i zmieszać z serem białym. Mamy gotowy farsz do naszych calzone. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pokroić na kwadraty 5/5 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć część farszu. Zaginać po przekątnej, ugniatając końcówki tworząc małe trójkątne pierożki. Po wyłożeniu na blachę do pieczenia calzone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min. Podawać z sałątą i sosem majonezowo-czosnkowo-jogurtowym. Pycha.

tych pyszności jeszcze nie robilam , pozwoliłam sobie wkleic ten przepis z ksiażki kucharskiej , ale wydał mi sie bardzo smakowity i interesujący , jeśli , któraś z Was przyrządzi to danie , czekam na opinie:tak:.
 
Ostatnia edycja:
DRINK Z ŻÓŁĄDKOWEJ zwany OGÓRKOWA
na szklankę 300ml

50 ml żołądkowej (można wiecej ;-))
1 plasterek ogórka o grubosci 1 cm
3/4 kost. lodu
sprite lub napoj cytrynowy gazowany

Wszystko do szklanki, dopelnic napojem ;-).

MNIAMI :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
reklama
Do góry