reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze sprawdzone przepisy :P

A ja że właśnie robię wafla/andruta o wdzięcznej nazwie "śmietnik" to podam przepis :-p bo bardzo pyszne i łatwiutkie :-D
0,5 szklanki mleka
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
1 szklanka curku
zagotować, odstawić aż ostygnie
2 szklanki mleka w proszu dodać do ostygłej masy
jeden płat wafla rozkruszamy w łapkach i dodajemy
masę dzielimy na trzy do jednej dodajemy pociachane orzechy
do drugiej sparzone rodzynki
do trzeciej kako
przełożyć i położyć coś ciężkiego żeby równo się docisneła masa
a potem jeść! :-) uwielbiam go :-D
 
reklama
Podaję przepis na pyszne zapiekane cukinie. Kiedyś na urodzinach u barat, moja bratowa to zaserwowała i zrobiło furorę:-). Dzisiaj udało mi się kupić tanio cukinie i też podałam to na obiad.Pycha!!

2-3 cukinie
2 torebki ryżu
1/2 słoika majonezu Hellmans 375 ml (ja dodaję zamiast majonezu jogurt naturalny, mniej kalorycznie:-))
25 dag mielonego mięsa
Delikat do grilla Konorr(ja akurat przyprawiam ziołami prowansalskimi i vegetą, ewentualnie granulowanym czosnkiem)
20dag żółtego sera
olej, sól


Cukinie umyć, przekroić i wydrążyć za pomocą łyżeczki. Jeśli są duże, przekroić. Ugotować ryż wg przepisu, wystudzić. Dodać mięso mielone, 5 łyżek majonezu, sól, pieprz, delikat. Każdą połówkę cukinii napełnić farszem, posmarować majonezem i posypać tartym serem(ja ser daję na 5 minut przed wyjęciem gotowych z piekarnika). Blachę do pieczenia wyłożyć folią, posmarować olejem(ja folii nie daję). Ułożyć cukinie. Piec ok.30 min.Smacznego:-). Można też do farszu dodać kilka pokrojonych pieczarek dla urozmaicenia smaku, a co do przypraw-to już kwestia smaku, można kombinować do woli:-)
 
A ja to czekam na papryke jak będzie tania taka żółta nie duża wtedy z niej wydrążam środek i nasionka a do środka daje farsz jak na gołąbki i zapiekam w piekarniku aż farsz będzie gotowy i podaje na gorąco z ostrym sosem pomidorowym.PYCHA:tak:

Dziewczyny szukam przepisu na rogaliki ale nie kruche tylko takie mięciutkie coś typu 7deys.Z góry dziękuje!!:happy2:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Malinka, wszyscy mądrzy kucharze robią wszystko sami z wyjątkiem ciasta francuskiego, które dostaniesz w większości dużych sklepów. Bywało nawet w Biedronce. Co włożysz do środka, Twoja wola.
 
Malinka ale tobie pewnei chodzi o rogaliki drożdżowe - one są właśnei mięciutkie a nie twarde jak kruche - moja mama takie robi ale ja nie znam przepisu, moge co najwyżej linka wrzucić a przy okazji ją zapytać jak chcesz....Wielkie Żarcie - rogaliki drożdżowe kruchutkie i smaczniutkie
Basiu raczej nie drożdżowe,bardziej właśnie jak majaam pisała z ciasta francuskiego.:-D

Dziewczynki a może znacie jakieś przepisy na coś ze świeżych warzyw?teraz tego coraz więcej.A zjadła bym takie dobre warzywka do obiadu ale nie wiem jak je przyrządzić żeby dobre było...A na necie to nic nie ma ciekawego....
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Masa makowa
(ciasto dowolne)

2 szklanki maku
2 szklanki cukru(mozna trochę mniej)
rodzynki, migdały, skórki kandyzowane, orzechy.. jak kto lubi
zapach( jak kto lubi-pomarańczowy/cytrynowy)
4 łyzki stołowe rozpuszczonego masła lub margaryny
2 jajka (białka ubić)
2 łyżki stołowe kakao
2 łyżki stołowe miodu

odrobina soli do białek i
pieprzu do całości, wtedy jest masa ostrzejsza i bardziej wyraźna

Mak zalać wrzącym mlekiem (litr) lb pól na pól z wodą zostawić na noc. Odsączyć i kręcić 2 razy z połową culru 2 razy( najlepiej sitko do maku).dodać po kolei wszystkie składniki i mieszać, pamiętać, żeby nie zaparzyć żółtek gorącym masłem, na koniec dodać pianę z białek ubitą z resztą cukru i delikatnie wymieszć.

Jak się robi lukier, to można dodac trzecie żóltko, a białko na lukier.
 
Ostatnia edycja:
Sernk pieczony

spód jak kto lubi-biszkopty, herbatniki, kruche ciasto(ciasto zapiec ok. 10 min)

1 kg białego sera (biorę trochę więcej ok. 1 i 1/4)
10 jajek(białka ubić)
1 kostka margaryny (zwykła, palma), (można pól na pól z masłem)
1 i 1/2-1/4 szklanki cukru pudru (jak bardzo kwaśny ser więcej-nawet 2)
bakalie do wyboru
zapach, np. migdałowy, rumowy

(jak luźny ser-mąka ziemniaczana ok1-2 łyżki)
(jak ścisły ser -serek homo natralny lub śmietana)


Ser zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć (najpierw samą do białośći-traci smak margaryny, dodać część cukru i trzeć na krem, dodawać stopniowo żółtka. Połączyć z mielonym serem, dokładać stponiowo. Dodać pianę z białek, bitą z odrobiną soli i dodaną resztą cukru pudru. Delikatnie wymieszać, dodać zapach i opruszone mąką bakalie-delikatnie wymieszać.
Wyłóżyć na spód (można poukładać owoce z puszki-brzoskwnie/ananasy)
Piec ok godziny w 180 stopniach - wszystko zależy od piekarnika.
 
reklama
korzystam, korzystam z tych przepisikó nie raz - ostatnio robiłam wafle przekładane z forumowej receptury, którejś z dziewczyn. Wyszły pyszka - a co najważniejsze - męzusiowi bardzo smakowały;-)

Wiem, że gotujecie szparagi na obiadki, to mnie oświećcie prosze:-D

napiszcie jak je przyżądzić?

ja ostatnio kupiłam - dla pewnosci poszukałam w necie - i znalazłam ze zwyczajnie pogotowac jak kalafior...

podałam z bułką tartą przysmażoną na patelni na masełku - i dobre to to nie było...

a zaznaczam ze wydaje mi sie ze napewno by mi smakowały gdyby były ok - bo za mięchem nie przepadam-tylko bardziej właśnie za takimi pierdułkami warzywnymi:tak:

Kupiłam białe - takie za 5 zł - 6 szt chyba

Chyba sa jeszcze zielone - i je podobno mozna chrupać na surowo...

No i te moje niebardzo dało się wsuwać ze smakiem...:eek:

Na zewnatrz strasznie włosowate, twarda skórka- nie do połknięcia - jak długie wióry. Później juz po ugotowaniu zaczełam obierac tą skórke ale i tak średnio z tym...

W środku już lepiej, ale i tak jak długie miekkie nitki- bez smaku, jakieś bezpłciowe...

Trzeba było rozwalać na talerzu i wyciągać ze srodka to co miekkie..ale i tak to nie było dobre:szok:





 
Do góry