• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Nasze sprawy...

bobo - tak, bo to właśnie kwestia tych obszarów w un. ale to nie jest jakaś wada czy coś, tylko brak odpowiedniej stymulacji w dzieciństwie, tak, żeby to zminimalizować. np. od małego - kołysanie, bujanie w kocu, zawijanie w koc i ugniatanianie (naleśnik), turlanie się, zabawy w basenach z piłkami, przechodzenie w tunelach na czworakach, masażyki, dotykanie różnymi fakturami, np. papier ścierny, piórko, itp. Generalnie dostarczanie róznych wrażeń zmysłowych, żeby przyzwyczajać do nich układ nerwowy i uczyć ich dobrej integracji. Wszelkie doświadczenia "ciała" - przez dotyk, położenie, ruch rozwijają UN dziecka, więc kołyszcie brzuchy i dzieci ile wlezie :) zresztą z tej dziedziny jest przytulanie - jak ktoś lubi, to mocny uścisk bliskie osoby go wycisza (bo to właśnie doświadczenie czucia głębokiego, które mózg zwykle lubi:)) dlatego ja w stresie każe się mężowi przytulać, albo napinam i rozluźniam mięśnie.

gosiulku - lęk przed piłką to już raczej lęk typowy, może sama kiedyś dostałaś w dziecińastwie? zaburzenia sI mają też ludzie po naturalnym porodzie, ale po cc cześciej, ale lęk przed piłką nie ma z tym związku.

reklama
anisiaj a ja nie lubie jak ktos mnie tuli glaszcze itp. przytulam sie do meza ale na chwile wiecej mnie juz denerwuje. ja gadam do juliski glaszcze brzuch i gadam do niej kiedy kopie i wtedy przestaje kopac hihi moze ma dosc mojego gadania heh

Bobo nie pije mleka he he he nie chce tulić kibelka. A teściowa się obraziła bo wiecie jak m z siostrą żyje - jak pies z kotem oni nas nie lubią. Ata mi zdjęcia przyniosła no i jej dobitnie powiedziałam że mnie to nie interesuje i nie obejrzałam - wiem wredna jestem :sorry2:

A ja to jestem taka tuli dupka uwielbiam się przytulać, głaskać, całować i wszystko co związane z czułością

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry