reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

minisia kolejna wizyta na początku lutego, lekarz powiedział, że wszystko jest ok, maluch ładnie rośnie, fika, serducho bije jak dzwon, żołądek pełny czyli też ok bo to oznacza, że maluch połyka płyn i go trawi. W sumie może ja coś zakręciłam z tym wynikiem NT, może Gin powiedział, że obrzęk jest zerowy a ja to potem przekręciłam :sorry: ech, tak to jest jak się jest roztrzepaną blondynką :-p jak będę w lutym w szpitalu na wizycie to uzupełnią mi kartę ciąży to wtedy wszystko będzie jasne.

anilewe wow, no to spore dawni bierzesz, ja pierwszy raz w życiu badałam TSH jak zaczeliśmy starać się o dziecko we wrześniu 2012, wtedy TSH miałam 2,50, ówczesny Gin powiedział, że trochę za dużo bo jak na starania się powinno być ok 1 ale nie dał mi żadnych leków, nie skierował mnie też do endokrynologa, ja sama byłam kompletnie zielona w temacie :zawstydzona/y: w maju TSH skoczyło do 3,05. Gin nadal nic na to. W końcu dziewczyny z forum wygnały mnie do endokrynologa. Do endo trafiłam w lipcu. Z usg tarczycy wszystko wyszło ok, ale kilka osób z rodzinny choruje na niedoczynność i endo stwierdziła podejrzenie niedoczynności, dała mi na 3 miesiące Letrox, na przemian, jednego dnia 25, kolejnego 50. Po trzech miesiącach z Letroxem udało się zajść w ciążę po 14 miesiącach nieudanych starań :-D w między czasie piłam też zioła ojca Sroki więc w sumie nie wiem czy udało się zajść dzięki lekom na tarczyce czy dzięki ziołom ale grunt, że się udało :-D

jak tylko zobaczyłam wyczekane II kreski na teście poleciałam skontrolować TSH, było 2,07, telefon do endo z wiadomością, że jestem w ciąży, kazała zwiększyć dawkę Letroxu do 50 codziennie, TSH badałam w połowie grudnia, spadło do 1,67 czyli na razie nie trzeba zwiększać dawki. Za jakieś 2-3 tygodnie znów będę powtarzać badanie. Co ile robisz TSH? co 4 tyg?

reklama
Dziewczyny, tak się zastanawiam. Wczoraj robiłam badania na cytomegalię. Wyszły mu w klasie IgG 50,5 a IgM 0,210. Czyli wychodzi na to, że przechodziłam cytomegalię nie wiedząc o tym. Czy po wyniku można stwierdzić, czy przechodziłam ją w przeciągu powiedzmy ostatnich 3 m-cy? w sensie, czy mogłam ją mieć jakoś na początku ciąży i o tym nie wiedzieć?

Ninja nie znam się na tym, wiem tylko, że u mnie wyszło, że nie chorowałam.

Julia,
faktycznie ja też nie widzę kości nosowej - specjalnie powiększyłam to zdjęcie. Ale jeśli dziecko źle leży na tym zdjęciu - ciężko mi powiedzieć specjalistą od tego nie jestem- to badanie jest wykonane nieprawidłowo. Dziecko musi być dokładnie profilem, żeby lekarz zrobił prawidłowy i miarodajny pomiar.

Julia, ja tez nie widzę kości nosowej, ale żadna z nas nie jest specjalistką od usg genetycznego, przecież nie bez powodu to usg mogą wykonywać lekarze, którzy mają certyfikat FMF (przynajmniej tak powinno być). Poza tym, przezierność 4 i brak kości nosowej nie przesądzaja o chorobie dziecka.
Mam nadzieję, że 13 stycznia nie będzie za późno na usg genetyczne, bo robi sie je do 13t6d. Po tym czasie przezierność zanika i z tego co wyczytalam, wtedy bada sie fald szyjny. Ja bym zadzwoniła do tego szpitala i zapytala, czy nie możnaby przypieszyc tego badania.
W każdym bądź razie, trzymam za Was kciuki :)

Ninja, też nie za bardzo się znam, ale pewnie będziesz musiała zrobić awidność cytomegalii. Zobacz tu:

Awidność przeciwciał IgG przeciwko wirusowi cytomegalii - Klinika leczenia niepłodności - nr 1 w Polsce!

Ostatnia edycja:
Dziewczyny no wlasnie czy jest profilem bo jakos tak nie wyglada...;/
Wlasnie zadzwonie we wtorek i sie dopytam na 100% ale pisalam do lekarza i mowil ze to jest dobry moment...;/ jeju tyle niejasnosci:(:(:(

Dziewczyny no wlasnie czy jest profilem bo jakos tak nie wyglada...;/
Wlasnie zadzwonie we wtorek i sie dopytam na 100% ale pisalam do lekarza i mowil ze to jest dobry moment...;/ jeju tyle niejasnosci:(:(:(
No wlasnie... ja np tego nie wiem, ale na profil , nie wiem, jak to nazwac, pelny, to nie wyglada. Czeka Cie parę nerwowych dni, to na pewno...Trzymam kciuki!

Ninja, na pewno :)

karola1986-21 ja teraz będę robić tak co 4-6tyg. Tak wyszło mi teraz około 6tyg prędzej niż 4 ale liczę, że spadło bo chyba się załamie. Moja bratowa miała teraz coś ponad 3 i ten gin jej nic nie kazał brać, brat się wkurzył, że jej mieszam w glowie i lekarz wie lepiej wiec sie nie wtrącam. Tez myślę, że biorę dużą dawkę. Mojej siostrze po ciąży przeszło na jakiś czas i w ogóle kazali odstawić tableki.

Teraz poje te ziólka przeciw poronieniom ojca sroki.

Hubson bratowa własnie robila wczoraj i miala 14t1d i wyniki wyszly super. Chociaż sama panikowałam i poszłam prywatnie wcześniej. Teraz mam usg we wtorek

reklama
Moja wizyta z dziś:
- schudłam prawie 1 kg na diecie "galaretki w czekoladzie" :-D
- ciśnienie bodajże 105/55
- dzidziuś w usg dowcipnym nie chciał się ładnie ułożyć, więc troszkę na oko zmierzony jest tydzień do przodu względem suwaczka - niecałe 5 cm
- słyszałam i widziałam serduszko :tak:
- ogólnie wszystko ok - czekam na piątek i usg genetyczne

Do góry