reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
Dziewczyny z góry przepraszam może to głupie pytanie ale na czym polega to twardnienie brzucha? ja mam cały czas zaparcia i wydaje mi się że brzuch jest twardy ale to są jakieś dodatkowe objawy? pytam bo po 3 tygodniach wróciłam do pracy, w domku prawie cały czas leżałam bo byłam chora teraz przez 8h siedzę i mam mega zaparcia:(

Ja też z zaparciami się borykam... i nic mi nie pomaga w zasadzie.
Połóż sobie dwa paluszki nad spojeniem łonowym, mnie więcej tam jest macica, trzy palce od pachwiny lewej. Z prawej strony nie wiem ile. Ale to u mnie. Rozmiar macicy pewnie zależy od tygodnia i rozwoju dziecka. Twardnienie - trochę tak jakby mi ktoś kamień zawiesił w opisanym miejscu. Nie wolno masować, uciskać, w zasadzie takie twardnienie trzeba przeczekać i po chwili się rozluźnia. Czasami nawet u mnie nie towarzyszy temu żaden skurcz, po prostu twardnieje a czasami mam też skurcz.
Ale generalnie pozostałą część brzuszka, pomimo zaparć, mam raczej miękką.

Ostatnia edycja:
Ja też z zaparciami się borykam... i nic mi nie pomaga w zasadzie.
Połóż sobie dwa paluszki nad spojeniem łonowym, mnie więcej tam jest macica, trzy palce od pachwiny lewej. Z prawej strony nie wiem ile. Ale to u mnie. Rozmiar macicy pewnie zależy od tygodnia i rozwoju dziecka. Twardnienie - trochę tak jakby mi ktoś kamień zawiesił w opisanym miejscu. Nie wolno masować, uciskać, w zasadzie takie twardnienie trzeba przeczekać i po chwili się rozluźnia. Czasami nawet u mnie nie towarzyszy temu żaden skurcz, po prostu twardnieje a czasami mam też skurcz.

ja się nawet za specjalnie nie dotykam :baffled:
jak siedzę lub leżę kładę rękę na brzuch i tyle

wcześniej czytałam jak dziewczyny pisały o twardnieniu macicy i nie wiedziałam o co chodzi, aż do czasu :baffled: jak mi pierwszy raz stwardniała to nie dało się nie zauważyć. Niezbyt miłe uczucie, dokładnie tak jak pisze s.michalina uczucie podobne to posiadania kamienia w dole brzucha, macica robi się barrrdzo twarda jak się dotknie ręką to czuć dokładnie taki kamień.

niestety u mnie twardnienia nie zwiastowały nic dobrego, dobrze, że poszłam na wizytę 2 tyg wcześniej bo okazało się, że rozwiera mi się szyjka macicy, nie wiem czy twardnienia były przyczyną / objawem / czy tylko zbiegiem okoliczności ale gdyby nie one pewnie nie poszłabym na wizytę wcześniej.

biorę Luteinę, dużo magnezu, jestem na L4 i mam leżeć. :sorry2:

reklama
Do góry