reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

A ja dzisiaj miałam wizytę :-)

Mały rośnie, jak na drożdżach :-) Waży 1300 gram. Leży sobie głową do dołu, ale lekarz powiedział, że jeszcze się może parę razy obrócić, także się na zapas nie cieszę :-D W ogóle Maluch ułożył się tak, że na wysokości pępka mam jego pupę i mogę ją głaskać do woli :-D
Wyniki krwi super, toxoplazmoza ujemna, niestety w moczu wykryto glukozę. Muszę powtórzyć badanie, zrobić glukozę w surowicy i zobaczymy, co dalej. Możliwe, ze wynik był nieco oszukany, bo poprzedzającej nocy (ok. 6 godzin przed badaniem) pożarłam chyba z pół kilograma lodów i z pół litra polewy karmelowej na to :-D:-D:-D
Zobaczymy, co pokażą następne badania, na razie się nie martwię.
Dostałam tylko zakaz pożerania takich ilości słodyczy i picia słodkich napojów :-)
No nic, jakoś trzeba będzie przeżyć... chociaż tak mi się ciągle chce paskudnie słodkich, ulepkowatych smakowitości, że nie sposób nad tym zapanować :-D

Najważniejsze, że Dzidziol się prawidłowo rozwija! :-)

reklama
Cypisia, ja uważam, że zakazywanie ciężarnym czegokolwiek jest zbrodnią przeciwko ludzkości ;-) wszak po porodzie będziemy na dietce wymuszonej karmieniem bobasów! :wściekła/y:

najważniejsze, że u malucha wszystko gra!
:elvis::elvis::elvis:

A ja dzisiaj miałam wizytę :-)
Mały rośnie, jak na drożdżach :-) Waży 1300 gram. Leży sobie głową do dołu, ale lekarz powiedział, że jeszcze się może parę razy obrócić, także się na zapas nie cieszę :-D W ogóle Maluch ułożył się tak, że na wysokości pępka mam jego pupę i mogę ją głaskać do woli :-D
Wyniki krwi super, toxoplazmoza ujemna, niestety w moczu wykryto glukozę. Muszę powtórzyć badanie, zrobić glukozę w surowicy i zobaczymy, co dalej. Możliwe, ze wynik był nieco oszukany, bo poprzedzającej nocy (ok. 6 godzin przed badaniem) pożarłam chyba z pół kilograma lodów i z pół litra polewy karmelowej na to :-D:-D:-D
Zobaczymy, co pokażą następne badania, na razie się nie martwię.
Dostałam tylko zakaz pożerania takich ilości słodyczy i picia słodkich napojów :-)
No nic, jakoś trzeba będzie przeżyć... chociaż tak mi się ciągle chce paskudnie słodkich, ulepkowatych smakowitości, że nie sposób nad tym zapanować :-D
Najważniejsze, że Dzidziol się prawidłowo rozwija! :-)
Cypisia - jak ja Cię rozumiem, Kochana! Zgadzam się z Kaliną, że wszystkich , którzy nam czegoś zabraniają, powinno się wysłać na Żuławy. Jak ja bym sobie pojadła tych słodkich paskudztw :-) Mi też raz wykryto glukozę w moczu, potem powtórzyłam wynik i było ok, ale musiałam zrobić dodatkowe badania obciążenia glukozą , no i wyszło , że mam problem. Mam nadzieję, że u Ciebie to tylko incydent, bo bycie na diecie ( zwłaszcza w ciąży) nie należy do najprzyjemniejszych:no: Najważniejsze, że z dzidzią wszystko ok.
Ja po wczorajszych atakach bólowych, nie mogłam się w ogóle ruszać. Poszłam spać na godzinkę, a potem prawie się nie ruszałam z łóżka. I dzisiaj jest o niebo lepiej. Co prawda pachwiny dalej ciągną, ale tylko utrudniają chodzenie, a nie uniemożliwiają, no i ten okropny ból spojenia łonowego przeszedł ( jak na razie). Mam nadzieję, że nie wróci, bo dzisiaj muszę znów do roboty iść i trochę się boję, że to może mieć wpływ. Chociaż nie przypominam sobie, żebym ostatnio się nadwyrężała czy przemęczałą, raczej staram sie oszczdzać. Zobaczymy wieczorem.

Dziewczyny ja wczoraj byłam w szpitalu (przyjęta i wypisana żeby NFZ kasę zwrócił) na konsultacjach u diabetologa. I niestety jestem od dzisiaj na diecie i cztery razy dziennie mam wątpliwą przyjemność kucia sobie palcy:-(. Okazuję się też, że kłuć się muszę jeszcze 2 tygodnie po porodzie a 8 tygodni od porodu powtórzyć badanie glukozy 75g.
29.04. idę na wizytę do mojego gina i zobaczymy co powie, bo to jemu mam pokazywać wyniki pomiaru cukru.
Jeszcze mnie czeka w maju USG i mam nadzieję, że chociaż na nim okaże się wszystko w porządku.

Dziewczyny ja wczoraj byłam w szpitalu (przyjęta i wypisana żeby NFZ kasę zwrócił) na konsultacjach u diabetologa. I niestety jestem od dzisiaj na diecie i cztery razy dziennie mam wątpliwą przyjemność kucia sobie palcy:-(. Okazuję się też, że kłuć się muszę jeszcze 2 tygodnie po porodzie a 8 tygodni od porodu powtórzyć badanie glukozy 75g.
29.04. idę na wizytę do mojego gina i zobaczymy co powie, bo to jemu mam pokazywać wyniki pomiaru cukru.
Jeszcze mnie czeka w maju USG i mam nadzieję, że chociaż na nim okaże się wszystko w porządku.

Madziumba nic się nie martw, ja tez mam dietkę i tez 4 razy dziennie sie kłuje i na czczo mam zły cukier i czeka mnie insulina. Da sie to jakoś znieść,juz nie duzo nam zostało do porodu :happy:

Madziumba nic się nie martw, ja tez mam dietkę i tez 4 razy dziennie sie kłuje i na czczo mam zły cukier i czeka mnie insulina. Da sie to jakoś znieść,juz nie duzo nam zostało do porodu :happy:

Ja też dzisiaj na czczo miałam ponad normę (109) a godzinę po śniadaniu w normie (129), rozumiem że to źle?
Ja to się tą dietą nie przejmuję, 10 lat czekałam na Dzidziusia i naprawdę wiele zniosłam, to i dietkę przeżyję. Zrobię wszystko żeby Córcia była zdrowa.:tak: Zdziwiłam się o tyle, że mój gin mówił że norma tak niewiele (8 jednostek) przekroczona że żadnych konsekwencji nie będzie a tu proszę:baffled:.
Magni pozwolisz, że w razie jakiś pytań będę się do Ciebie zwracać?

madziumba jasne pytaj nie ma problemu jak będę mogła to odpowiem a jak nie to popytam mojej diabetolog albo mojej mamy która od lat się zmaga z cukrzycą. Udało mi się trafić do diabetolog konsultantki wojewódzkiej wiec wiem ze jestem w dobrych rękach, z reszta ona sie specjalizuje w cukrzycy ciężarnych. Ja mam limit na czczo 95 a czesto mam 103, 105 po jedzeniu mam duzo poniżej normy.
Jeśli nie bardzo wiesz co jeść polecam Ci Indeks glikemiczny z tej stronki Wszystko o Diecie Montignac - Indeks glikemiczny, Dieta Metoda Montignac - odchudzanie, diety, przepisy kulinarne - , im mniejsza wartość tym lepiej ;-)

Ostatnia edycja:
Melduje ze bylam dzis u poloznej
Wszystko wporzadku, mocz, cisnienie, tyle ze brzuchol moj mierzy 33 zamiast 31cm ale powiedziala ze rozbierznosc 2cm to nic niepokojacego. Ostatnim razem juz kierowala sie glowka w dol a dzis glowka pod zebrami, wiec wciaz sie kreci...mam jednak nadzieje ze ulozy sie na czas. Polozna mowila ze jeszcze sie pokreci kilka razy zanim sie ostatecznie ustawi.
Wspomnialam o tym ze brzuchol twardnieje i robi sie duzy po prawej stronie, no to mi zostalo powiedziane ze to pewnie pupa albo nozki i nie ma o co sie martwic. A jak brzucholek kluje to zwolnic tempo i wszytsko bedzie dobrze.
Nastepna wizyta za 3 tyg, a w ten i nastpny pon szkola rodzenia... :-)
zycze Wam mamuski byscie tez takie dobre wiesci od poloznych czy ginkow mialy :-)

Jeśli nie bardzo wiesz co jeść polecam Ci Indeks glikemiczny z tej stronki Wszystko o Diecie Montignac - Indeks glikemiczny, Dieta Metoda Montignac - odchudzanie, diety, przepisy kulinarne - , im mniejsza wartość tym lepiej ;-)

Dzięki za podpowiedź :-), na pewno skorzystam z tej stronki i jeszcze doczytam co i jak:tak:

Melduje ze bylam dzis u poloznej
Wszystko wporzadku, mocz, cisnienie, tyle ze brzuchol moj mierzy 33 zamiast 31cm ale powiedziala ze rozbierznosc 2cm to nic niepokojacego.

Gonia super czytać dobre wiadomości:-), oby więcej takich.

reklama
To ja też w sumie pozytywnie:-).
Musiałam zmienić lekarza bo mój wybył do stolicy...:-) mogłam u niego rodzić ale ta odległość mnie trochę wystraszyła:sorry:.
Zrobiłam więc społeczne konsultacje i wybrałam się do innego lekarza, podobno dobry...ale jeszcze za wcześnie mówić.
Po wczoeajszej wizycie:
Wygląda na dokładnego, wypytał szczegółowo również o pierwszą ciążę, o rozwiązanie.
Potwierdzil podejrzenie endometriozy w bliźnie po c. cięciu, najprawdopodobniej również tak się urodzimy.
Skrócone badanie USG wykazało, że córeńka ma już 2300 g. Czyli wykazuje dość dynamiczne tempo... Szyjka sie nie skraca czyli nikomu na swiat przedwcześnie się nie spieszy. Mała ułożona podłużnie, główkowo, ruchliwa, tętno w porzadku.

Podsumowując: Dzidziuś OK, wyniki dobre, co do lekarza - mam jakieś tam poczucie bezpieczeństwa. Za trzy tygodnie idę raz kolejny...

Co do bólu w pachwinie lekarz powiedział mi, że rozluźniają się więzadła, i ze to normalne.
Mam też kolkę w prawym boku, okazało się, ze to nic poważnego, kolka jelitowa.

Do góry