reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie, wizyty u lekarzy...

a mi mąż wczoraj powiedział że jakos nizej mam brzuch:-:)-:)-( no ale to jeszcze za wczesnie:szok: a po za tym od kilku dni mam takie dziwne kłócia w dole brzucha:-:)-( czy może ktoras z was tez tak ma ??? wizyte mam dopiero za tydzien, na razie staram sie dużo leżeć....

Moni_ju nie przejmuj sie :-) Na pewno wszystko jest w porzadku, ja mam tak samo, a wizyte u lekarza w srode wiec zdam relacje jak wroce, ale jak pytalam kolezanek innych ciezarowek to chyba normalne, dzidzia wieksza a poza tym macica sie powoli przygotowuje do porodu.:tak:

reklama
Ja sobie dzisiaj ogladalam ksiazeczke pierwszej ciazy i porownywalam z wynikami drugiej. Najbardziej wpadaly mi w oczy dlugosc malego w poszczegolnych tygodniach ciazy i wielkosc mojego brzucha:szok:. Z Erykiem w 32 tygodniu dlugosc mojego brzucha wynosil 31 cm a z mlodszym az 38 cm:szok:. Moj brzuch jednak jest gigantem, nie ma co:tak::laugh2:

Jestem po wizycie :-)
Z wymiarów wynika, że młody jest starszy średnio o ponad 2 tyg. Waga +_ 2050 g. Ułożenie takie troszeczkę smieszne bo młody ma główke w mojej lewej pachwinie czyli troszeczke po ukosie leży. Co do porodu dr powiedział mi, że jesli dziecko będzie duże to sam mi zaproponuje cc bo po jednej cesarce urodzenie dużego dziecka naturalnie mogło by byc niebezpieczne. Na KTG wszystko ok. Skurczy nie było, puls średnio 140. Szyjka dalej sie nie skraca. Fenoterol nadal w ilości 6 tabletek. Ogólnie wszystko OK :-)
Kolejna wizyta za 2 tyg i tak juz do porodu :-)

Jak się mierzy tą długość brzucha? Mogę to sama zmierzyć?

Cypisia
, jak dasz rade to pewnie mozesz zmierzyc. Kladziesz sie na plecach i mierzysz dlugosc od gory pod piersiami, oczywiscie w miejscu, gdzie wyczuwasz jeszcze dosyc twarde miejsce brzucha, do samego dolu, tam gdzie masz wrazenie, ze zaczyna sie spojenie lonowe:tak:

Tricolor
, swietne wiesci!

A ja zaraz oszaleje z tego swedzenia skory brzucha. Caly dzien mnie tak swedzi, ze musze tylko w staniku chodzic, bo jak naloze cokolwiek na siebie co bedzie mialo stycznosc ze skora brzucha to zaczyna tak swedziec ze przestac drapac sie nie moge. To jest nie do wytrzymania. Czy ktoras z was tez tak ma? To chyba najwieksza moja dolegliwosc w ciazy!!!

Hej...wczoraj byłam u ginekologa i dostałam do prowadzenia kartę ruchów płodu...Chciałam się dowiedzieć czy któraś z Was już prowadzi taką karte?? Mam takie pytanko tam jest napisane że należy liczyc ruchy dziecka od godziny 9 rano. Moja dzidzia zaczęła szaleć już przed 9 i wykonała dziesiąty ruch tuż przed 10 niewiem czy nie jest to zle czy dobrze że tak szybko skończyła dziesięć ruchów....jeśli możecie proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam!

ja niedostałam nic takiego , ale wizytka jutro więc może....
pozatym mój mały dziś tylko sie przeciągnął wystawił kopytko (a może łokieć;-)) i śpi dalej , czasem z niego taki leniwiec.

reklama
Mi lekaz powiedział ze jesli sa 2 ruchy na 1h to nie trzeba pankowac, poza tym dziecko czasami tez odpoczywa, spi i ma prawo byc nieaktywne. Dopiero jesli nie czuje sie ruchow przez poł dnia badz sa bardzo niespokojne i silne (jaky dziecko sie szarpało) nalezy zgłosic sie do lekarza.

Do góry