reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

NDT-Bobath

Zobaczymy co Ci zaoferują... Trzymamy kciuki za badania genetyczne. My też mamy mieć opinię od psychologa dla dr Łady, ale jak byłam wczoraj na wizycie, to powiedziały mi, że trzeba jakieś testy zrobić i że w przeciągu miesiąca się przygotują i zrobimy tę ocenę. Na środową wizytę pojedziemy z niczym :-( Mnie znów brak mowy martwi ale za to ruchowo idzie jak burza więc to może ta przyczyna?

reklama
Mamo Frania czy na rok Franio miał opóźnienia intelektualne i mowy? Za tydzień kończymy rok i teraz nagle wszyscy stwierdzili, że nie jest dobrze (a do tej pory było wszystko w porządku), diagnozy nie mamy co i jak. Trzymajcie kciuki za Łucję i żeby się nie okazało, że ma jeszcze więcej wad genetycznych...

No jasne ze miał. Ruchowo do tej pory utrzymuje poziom -7 miesięcy, mowa - opóxnienie się zwiększa.
Na rok mały był fatalny. Pierwsze teraty psychol miał dopiero 2 mies temu (na 16 mies) i wtedy psycholog oceniła go na - 6 mies.
A jak ci pisałam - jak miał 8 mies genetycy sądzili ze ma wade genetyczną.

Na teraz:
psycholog: mały idzie już prawie w wieku skorygowanym
fizycznie - nadal - 7 mies
mowa czynna: - 6-8 mies (yu ma już wpisane opóxnienie do ks zdrowia), bierna w wieku skorygowanym

Musze leciec do Fr, sorry ze tak na szybkiego

sylkao ja mam czasem podobne obawy, Olka za poltora miesiaca konczy rok...modle sie zeby cos do tego czasu osiagnela...

dziewczyny ja bylam dzis z Olka u logopedy. byla to nasza pierwsza wizyta. Pani zrobila na mnie dosc pozytywne wrazenie, mowila tak jakos logicznie, trafialo to do mnie, jak o cos zapytalam to dawala mi wyczerpujace odpowiedzi.wogole dosc dokladny wywaid robila, ale dziwne pytania mi zadawala-np czy olkla bierze tez pluszowe zabawki do buzki, czy nie protestuje przy zakladaniu rajstop, czy nie placze przy czesaniu wloskow... badajac buzke malej stwierdzila ze Ola ma baaaaaaaaaaaaaaardzo silny odruch wymiotny na jezyku i nawet na dziaslach:( dala nam kilka podpowiedzi jak masowac buzke, jak probowac ze smakami, zeby masowac dlonie i stopy (chociaz nie wiem jaki to ma zwiazek). kazala tez masowac potylice, miziac ja po glowce i bujac w taki sposob ze chwytaam ja za nozki w okolicy bioder i bujam tak gora dol...na podstymulowanie mowy kazala nam puszczac muzyke bobasa i powiedziala ze Ola pojdzie do przodu z mowa jak zacznie juz stabilniej siedziec, wtedy jezyk ma inne ulozenie, inny jest ciezar itp no i jak zacznie jesc to tez wtedy ta mowa sie rozwinie... co myslicie o tym?

mam jeszcze pytanko- ile kosztuje prywatna wizyta u dr Łady?

Masaż dłoni i stóp - bo ośrodki mowy sa b blisko tych ośrodków pobudzanych podczas masażu dłoni i stóp własnie
Masaż głowy (plus rozciąganie kości..o jezu..jak one sie nazywają... skleroza...no te gdzi epiekne laski mają takie wystajace policzki..wiecie o co mi chodzi??? i rozciąganie nad uszami za tzn skrzydła anioła i to poruszanie za nóżki - to wszystko na podniebienie gotyckie a poruszanie z anóżkie jeszcze na prwidłowe ułożenie języka.
Dr Łada chyba 120 zł. Narazie nie brała od nas kasy bo udawało nam się brac udział w warsztatach, ale jak pojedziemy do niej do Gliwic to juz chyba bedzie trza zaplacić.

czyli to co poradzila mi ta pani logopedka jest ok tak? powiedziala tez ze jesli moge sobie na to pozwolic to moge kupic wibrator taki najdelikatniejszy, dala mi szpatulke do karmienia, podsunela pomysl zeby malej psikac np woda z butelki po jakims sprayu zeby ta buzie odwrazliwiac.... na nastepna wizyte zapisala nas za miesiac, mamy wziac wtedy cos do jedzenia, zobaczy wtedy reakcje malej na pokarm, powie jak aktywizowac buzie, jak prawidlowo podawac itp....

zastanawiam sie co jeszcze poradzilaby dr Łada...
moze w marcu sie przelamie i uda mi sie do Niej pojechac...

U nas jest słabe napiecie w osi i Paulina ma często język na wierzchu a raczej miała... dr Łada nam powiedziała, że jak zacznie siadać to język zacznie się chować... i miała rację. Po 2 tyg widzę różnicę, już tak nie wywala tego jęzorka. Na pewno ma to wpływ na mowę tylko u nas duży skok w rozwoju ruchowym i ani myśli mówić. Też się zaczynam martwić. W środę będziemy w Gliwicach to Wam napiszę co nam zaleciła.

Hej kochane:)
Wpadłam tutaj się pochwalić:)
Alex zaczął raczkować!:D Teraz czekamy na wizytę u dr rehabilitacji. Na ostatniej wizycie 3 m-ce temu powiedziała, że o tym, czy maluch będzie jeszcze rehabilitowany zdecyduje to, czy będzie raczkował i jak będzie raczkował. Mnie sie wydaje, że raczkuje poprawnie, ale zobaczymy. Mam nadzieje, że czeka nas rychły koniec. Rehabilitacji oczywiście:)

reklama
Do góry