reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

Moja córcia ma 3,5 miesiąca. Od 3 tygodni ssie kciuk kiedy zasypia lub się denerwuje - to ja uspokaja. I na to jej pozwalam z czystym sumieniem i póki co bez obaw. Zobaczymy co będzie po 6-miesiącu życia. Smok nie wchodzi w rachubę bo nie chce i tyle choć z chęcią pije z butelki.

reklama
bohaciefka dziekuje :* moja mama mnie nastraszyla wczoraj i kazala zmienic mleko :eek: teraz podaje Humana i czekam na efekty. Podaje tylko raz dziennie a takie sensacje z tą kupą szok :eek:

bohaciefka dziekuje :* moja mama mnie nastraszyla wczoraj i kazala zmienic mleko :eek: teraz podaje Humana i czekam na efekty. Podaje tylko raz dziennie a takie sensacje z tą kupą szok :eek:

MALINKA , ja przy pierwszym dziecku dokarmiałam humaną . Mój alergolog powiedziala,że jest to najgorzej przyswajane mleko przez maluchy. Ma taki rodzaj białek,że dziecku ciężko je przetrawić.Myślę,że za często zmieniasz mleko .Jeśli maluch nie jadł sztucznego mleka to organizm musi się do niego przyzwyczaić.Mój Tomuś je bebiko i problemy kupkowe się skończyły.Wcześniej jadł bebilon, nan (wszystko w puszce) i miał problemy z załatwieniem. Koleżanki mi podpowiedziały żeby dać bebiko .Podałam i szok . Po 4 dniach zmiana na lepszę.

Wczoraj Jula usnela pijac mleczko cycowe z butli. Pierwszy raz! Pozniej jeszcze cmokala pusta butelke. Poniewaz mamy duze problemy z polozeniem ja spac do lozeczka w ciagu dnia, to polozylam ja wlasnie z ta pusta butla. Nawet jakis czas sama sobie ja trzymala :-D Pozniej chcielismy zejsc i robic ciacho, wiec zabralam butelke i wcisnelam smoczka. Oszukala sie troche i cmokala go. Poszlismy na dol, po czym w niance bylo slychac ze sie juz rozbudza. Polecialam szybko.... i zobaczylam smoczek na materacyku, a w buzi kciuk.... :eek: a Jula spala sobie. Jak jej go zabralam i wsadzilam smoka, to juz sie obudzila na amen!:confused2:
Narazie lekcewazymy kciuka.

A swoja droga, to czy ssanie kciuka przez dziecko w czyms szkodzi lub jest jakos specjalnie razace, ze wiekszosc z Was nie chce zeby dzieci je ssaly?!:confused: Pytam zupelnie przez ciekawosc, a nie zlosliwosc! :tak:

kurcze Monika masz racje ze za czesto zmieniam ale wiesz jestem w tym zielona :eek::zawstydzona/y:a humana wybralam bo moja mama polecala a ze ja sie nie znam to kupilam:-(no nic poczekam jeszcze i zobaczymy... najwyzej w srode do pediatry.

,,Obecnie uważa się, że używanie smoczka może być lepsze od ssania kciuka z kilku powodów:

a) smoczek jest delikatniejszy (bardziej miękki) od palca i powoduje w związku z tym mniejsze uszkodzenia;
b) plastikowa obwódka smoczka stanowi pewnego rodzaju zaporę przy naciskaniu na zęby;
c) smoczek można z łatwością umyć."

,,Obecnie uważa się, że używanie smoczka może być lepsze od ssania kciuka z kilku powodów:

a) smoczek jest delikatniejszy (bardziej miękki) od palca i powoduje w związku z tym mniejsze uszkodzenia;
b) plastikowa obwódka smoczka stanowi pewnego rodzaju zaporę przy naciskaniu na zęby;
c) smoczek można z łatwością umyć."
Nie przemawia to do mnie jakos mocno.... A co do mycia smoczka, to ja swoje dziecko myje przed snem :-) tez z latwoscia.
Kazdy ma prawo do swojego zdania.

Jestem za kciukiem niż smokiem. Ssanie kciuka na nic nie wpływa w okresie niemowlęctwa. W łonie płód też ssie kciuk :-) więc to jest to co nauczyło się jeszcze przed narodzeniem i sprawiało mu przyjemność. Zauważ. że ssanie kciuka następuje w określonych okolicznościach a nie non stop. zresztą w tym okresie niemowlak postępuje instynktownie. starsza dostała smoka i był koszmar z odstawianiem:szok:.

hej
myslalm ze doswiadvczone mamy cos nam powiedza bo czytalam na roznych forach ze problemy z ssaniem kciuka to

czesto wykrzywienie palca
wykrzywienie paznokcia\]
rany na kciuku
krzywy zgryz
krzywe zeby
ssanie powyzej 7 roku zycia

oczywiscie roznie to bywa ale bywa i tak poki co nie jest zle oczywiscie
moja mala czesto ssie jak jets glodna a mi nic nie powie ze jest tylko musze sie domyslac a czasem do zasniecia wiec tak na sile nie wyciagam az bardzo i nie robie problemu ale mysle o przyszlosci doswiadczona a kuzynka mi mwila ze potem latwiej odcuczyc od smoka niz kciuka!!!!
po zansieciu kciuka sama wyciaga ale zobaczymy jak dlugo to potrwa czy bardziej sie uzalezni.
narazie obserwujemy

reklama
Ja karmię małego mlekiem modyfikowanym i też pojawiały się bardzo zielone kupy i wyczytałam że może to być związane z żelazem w mleku (NAN1) i dlatego zmieniłam mleczko na Bebilon, i faktycznie jest lepiej. Mały się już nie pręży i kupka jest codziennie i nie jest zielona :-D

Do góry