monika1997
Ciężko jest w tej kwestii doradzić. Okaże się że synek będzie strasznie płakał przy wielu wkłuciach, to będziesz zła, że nie wzięłaś płatnych. A jak nie będzie płakał, to pomyślisz - kurczę, mogłam wziąc nfz-towskie.
Rożnica we wkłuciach jest taka że przy pierwszym szczepieniu nfz (mówię o podstawowych, bez pneumokoków) ... albo podam to w skrócie
1 szczepienie : nfz - 3, 5w1 - 2, 6w1 - 1
2 szczepienie: nfz - 3, 5w1 - 1, 6w1 - 1
3 szczepienie: nfz - 3 , 5w1 - 1, 6w1 - 1
4 szczepienie: nfz - 1, 5w1 - 1, 6w1 - 0
5 szczepienie: nfz - 2, 5w1 - 2, 6w1 - 2
6 szczepienie: nfz - 3, 5w1 - 1, 6w1 - 1
Bilans jest taki, że przy nfz jest w sumie 15 wkłuć, 5w1 - 8, 6w1 - 6
Z tego co słyszałam szczepionki skojarzone różnią się od tych refundowanych. Są nowocześniejsze i robione na innych podłożach (co pewnie skutkuje mniejszą ilością efektów ubocznych, tj odczynów poszczepiennych i powikłań) Ale na ile znajduje to odzwierciedlenie w praktyce, nie wiem :-(
Ciężko jest w tej kwestii doradzić. Okaże się że synek będzie strasznie płakał przy wielu wkłuciach, to będziesz zła, że nie wzięłaś płatnych. A jak nie będzie płakał, to pomyślisz - kurczę, mogłam wziąc nfz-towskie.
Rożnica we wkłuciach jest taka że przy pierwszym szczepieniu nfz (mówię o podstawowych, bez pneumokoków) ... albo podam to w skrócie
1 szczepienie : nfz - 3, 5w1 - 2, 6w1 - 1
2 szczepienie: nfz - 3, 5w1 - 1, 6w1 - 1
3 szczepienie: nfz - 3 , 5w1 - 1, 6w1 - 1
4 szczepienie: nfz - 1, 5w1 - 1, 6w1 - 0
5 szczepienie: nfz - 2, 5w1 - 2, 6w1 - 2
6 szczepienie: nfz - 3, 5w1 - 1, 6w1 - 1
Bilans jest taki, że przy nfz jest w sumie 15 wkłuć, 5w1 - 8, 6w1 - 6
Z tego co słyszałam szczepionki skojarzone różnią się od tych refundowanych. Są nowocześniejsze i robione na innych podłożach (co pewnie skutkuje mniejszą ilością efektów ubocznych, tj odczynów poszczepiennych i powikłań) Ale na ile znajduje to odzwierciedlenie w praktyce, nie wiem :-(
Ostatnia edycja: