reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Obawy i rady dla majowych mamuś

m&m's, barmanka79 też myślałam o dokarmianiu, musiałabym dawać jej Bebilon Pepti albo inne mleczko na receptę. Problem w tym, że mała nie chce tego pić (próbowałam 2 tygodnie temu), do tego nie chce pić z butelki. Doktórka powiedziała, że mała przybiera za mało ale żeby jeszcze nie panikować. Badania mam zrobić pod koniec miesiąca bo wtedy przypada ważenie i że niby nie jest to takie pilne...
Sądzicie, że powinnam iść do innego pediatry?!

reklama
mamstud ja mam ten sam problem z wagą Julci. W 3 miesiącu przybrała tylko 300 g i w końcu zapadła decyzja o dokarmianiu. W zeszły wtorek Julka ważyła 4500 g i od tamtej pory dokarmiam ją Bebilonem Pepti (Julcia ważyła przy ur. 2700, najniższa waga 2520 g). Jeszcze jej teraz nie ważyłam ale już widzę zmianę w jej wyglądzie. Też miałam problem bo mała nie chciała butelki ale stopniowo ją przyzwyczaiłam. Musiałam to zrobić bo Julka cycka tak sobie tolerowała. Teraz podaję jej moje mleko też w butelce ale w nocy i wieczorem karmię normalnie. Badania krwi i moczu u nas wyszły rewelacyjnie więc prawdopodobnie nie najadała się moim mlekiem, bo kiepsko łapała pierś, szybko przysypiała i nic nie dało się z tym zrobić (mimo porad u doradcy laktacyjnego). Zresztą po ściąganiu widzę, że taka ilość mleka niekoniecznie musiała zaspokoić jej potrzeby. Szkoda bo chciałam karmić piersią jak najdłużej ale za to mam teraz w końcu spokojne dziecko ;-)
A dlaczego tak długo masz czekać z badaniami? Przecież jeśli jest infekcja ukł. moczowego to im szybciej zacznie się leczenie tym lepiej.

mamstud ja mam ten sam problem z wagą Julci. W 3 miesiącu przybrała tylko 300 g i w końcu zapadła decyzja o dokarmianiu. W zeszły wtorek Julka ważyła 4500 g i od tamtej pory dokarmiam ją Bebilonem Pepti (Julcia ważyła przy ur. 2700, najniższa waga 2520 g). Jeszcze jej teraz nie ważyłam ale już widzę zmianę w jej wyglądzie. Też miałam problem bo mała nie chciała butelki ale stopniowo ją przyzwyczaiłam. Musiałam to zrobić bo Julka cycka tak sobie tolerowała. Teraz podaję jej moje mleko też w butelce ale w nocy i wieczorem karmię normalnie. Badania krwi i moczu u nas wyszły rewelacyjnie więc prawdopodobnie nie najadała się moim mlekiem, bo kiepsko łapała pierś, szybko przysypiała i nic nie dało się z tym zrobić (mimo porad u doradcy laktacyjnego). Zresztą po ściąganiu widzę, że taka ilość mleka niekoniecznie musiała zaspokoić jej potrzeby. Szkoda bo chciałam karmić piersią jak najdłużej ale za to mam teraz w końcu spokojne dziecko ;-)
A dlaczego tak długo masz czekać z badaniami? Przecież jeśli jest infekcja ukł. moczowego to im szybciej zacznie się leczenie tym lepiej.
ania, m&m's dziękuję za odpowiedź. Mnie przed panikowaniem powstrzymuje fakt, że mąż był zawsze baaardzo drobny. Oczywiście badania zrobię wcześniej i pójdę do pediatry, choć mam nadzieję, że uda mi się nie dokarmiać....

kubusiowa_mamo sprawdzałaś czy synek nie ma pleśniawek w bużce? Też jest to jakaś opcja bo podobno bolą i dzieci nie chcą jeść. To takie białe plamki lub biały języczek jak się utrzymuje dłużej niż godzinę po karmieniu. Jakby miał to kup Aftin i smaruj, szybko schodzą.

A ja mam inny problem, mianowicie Mati niecierpi smoczków i nic nie chce jeść z butelki.. Cycek dobry na wszystko. Ja nie chcę rezygnować z karmienia ale czasem by się wyszło spokojnie do fryzjera czy na zakupy, rozumiecie.. Próbowałam na wszystkie sposoby go przekonać ale wygrał i już go nie męczę. Tłumaczę sobie że jeszcze jakieś 2-3 miesiące i będę go mogła zostawić ze słoiczkiem u babci.

Moje pytanie czy też tak macie i czy też Wam troche ciężko..? Człowiek taki uwiązany i wymiętolony.. jak sobie radzicie?

Sara1983 moja malutka też toleruje tylko cycusia, najgorsze jest to, że musi przymować żelazo i witaminki, a wszystko wyplówa, żeczywiście fajnie by był gdzieś wyjść, ale mogę co najwyżej pomarzyć:-D

dziewczyny a ja mam takie pytanko....
jak ubieracie dzieci na noc?
body? pajac (czy śpioch jak zwał tak zwał :-p? czy to i to?
zależy od temperatury, ja ostatnio wynalazłam patent bo Dami strasznie się odkrywa w nocy. Wsadzam go w śpiwór :-)
ubrany jest w samo body, bez skarpetek i powiem Ci ze lepiej śpi jak jest wśpiworze bo jak jest tylko przykryty i tak ubrany to budzi się z zimna a jakbym chciałą go ubrać cieplej to sie poci i tez się budzi, a tak mam zapewniony spokój a on długi sen :tak:

reklama
Barmanko ja ubieram Filipowi body z krótkim rękawem a w chłodniejsze dni śpiochy(gacie na szelkach)lub pajacyk(ale na gołe ciałko) bo się bestia odkopuje:sorry:.
M@dz1@ artykuł dobry ale trochę przerażający.Jeśli chodzi o alergie(Fifi i jego wziewy) na sierść to czytałam wiele artykułów ale najrozsądniej było pogadać z dobrym alergologiem.Poradził żeby od razu nie pozbywać się kici a zapytać weterynarza o preparaty,które powodują mniejsze wytwarzanie alergenów przez zwierzaka.Koszt podobno spory,ale dla dobra wszystkich...

Do góry