reklama

Opieka nad maleństwami

Sara tez uwielbia lezaczek, a ja sobie nie wyobrazam zycia bez niego. Wieksza czesc dnia w nim lezy (o ile nie wychodzimy na spacer). w przerwach bawi sie troszke na macie, ale rozklada sie na lozku.

I tez ma juz swoj rytm dobowy:
  • 19:00 - kapiel i butla
  • ok. 2:00 - butla
  • ok. 5:00-6:00 - butla
  • 8:00 - pobudka i butla
  • 10:00 - drzemka
  • 12:00 - butla
  • 15:00 - deserek (jabluszko, marchewka albo kaszka - teraz mamy mala przerwe przez te liszajki, ale jutro jade z nia do pediatry dermatologa, wiec sie moze w koncu dowiem co jest tego przyczyna)
  • 17:00 - butla
Mniej wiecej tak wyglada jej dzien, chyba, ze jestesmy na spacerze to potrafi spac i 3 godziny, wiec wtedy plan dnia ciut sie zmienia.

pięknie dziewczynki..ale napiszcie mi jeszcze ile taki maluch powinnien jeść,bo moja je tak dziwacznie że sama już nie wiem..a wygląda to mniej wiecej tak..:tak: :tak: :tak:

19,00 kapiel i butla: 200ml mleka Nutramigen z kaszką ryżową np;jabłkową

i tutaj różnie..1,30,2,30 lub czasami 3,00 budzi się podaję 120 mleka samego Nutramigen (chociaż jak wstanie o 1,00 to podaje jej 120ml ale z kaszką coby spała dłużej)...a więc tak czy inaczej:

między 1,00 a 3,00 mleko samo Nutramigen 120ml

około 5,00 daje jej sama Herbatkę..(bo wydaje mi sie że znowu podawac mleko to lekka przesada!) : 60ml..wiecej nie wypije..chyba nie lubi..

6,00 wstaje..czasami 6,30... no i daje jej tez samo mleko,je wtedy bardzo mało..nie wiedziec czemu ;-( ..no i juz nie spi w zasadzie..!!!! :no: :no:

a pózniej drzemy w trakcie dnia różnie czasami 2 czasami 3,czasami jedna...

9,00 mleko z kaszką ryzową (180ml-200ml)
11,00 soczek ..deserek..ze słoika(połowe słoiczka)
12,00 mleko zazwyczaj z kaszką...czy ja z tą kaszką nie preszadzam.. ????(znowu około 180ml)

I TU ZADARZA JEJ SIĘ POSPAC OKOŁO 2h

14-15,00 OBIADEK ZE SŁOICZKA( połowe) ...ale zaraz póżniej około
16-17,00 mleko 120ml samego Nutramigenu..(zauważyłam jak jest samo to ona nie je prawie wcale..ja jej przygotuje 120ml to i tak zje 60ml)

no i 19,00 kąpiel i butla (200ml gęstego)

PYTANIE ILE DZIECKO POWINNO JEŚĆ W MILILITRACH??? NI I CZY ZUPKI JUZ MOGĘ SAMA ROBIĆ BEZ MIĘSKA???? w końcu słoiczki już można to może i zupki??
poradźcie ...kochane

reklama
Frutisku mojej ALce też się poprzestawiało już, ale na korzyść dla mnie:-D
rano jak się obudzi cycek, potem kaszka (210ml), zupa (pojemność słoiczka), cycek, deser (pół jabłka+pół słoiczka), cycek, butla (180ml) ok. 23 i ok. 6 się budzi na cyca, ale potem znowu śpi:-D no i w między czasie np. po zupce pije soczek albo herbatkę,
zupki gotuję jej sama, z przepisów które dostałam od Słowiczka z forum, jak chcesz to ci poślę, tylko adres emailowy podaj, no i zjada tej zupki mniej więcej tyle co w słoiczku, poza tym jabłko trę sama i dodaję pół słoiczka jakiegoś mieszanego deserku, ostatnio dodaje jej łyżeczkę kleiku do tych deserków, bo zauważyłam, że woli gęste potrawy:-D

i czytam właśnie karmienie sztuczne w piątym miesiącu: 4 razy na dobę mleko lub mieszanki mleczne 180ml (chyba chodzi o kaszki??), tarte jabłko, soki owocowe, zupa jarzynowa (marchew, ziemniak, pietruszka) 150-180ml, a w szóstym miesiącu wszystko to samo tylko mięsko dochodzi

no i w zasadzie moje dziecko to je za dużo:-D

My tez kapiemy Piotrusia codziennie. Na noc zawsze dostaje czyste ciuszki (body + pajacyk albo spioszki i kaftanik, no i oczywiscie skarpetki, bo bez nich ani rusz!) Przebieram go czesto, bo bardzo sie slini, duzo ulewa, a jak zrobi kupe, to tylko skarpetki nadaja sie do ponownego uzytku. :-) Czasem bodziak z nocy zostaje na dzien. Jak jestesmy w domu, to tez nie robie wiekszego rozroznienia na ciuszki nocne i dzienne, chyba, ze jest zimno. Przebieram Pitulka na wyjscia, bo w kazdym domu jest inna temperatura.

A odnosnie jedzenia i spania, to Piotrus ma takie dni (np. dzisiaj), ze ciagle spi i budzi sie tylko na mleczko (karmie piersia, a wprowadzanie nowosci marnie mi wychodzi), albo takie, ze wcale nie chce spac i co godzine pije kilka lykow mleczka...

pięknie dziewczynki..ale napiszcie mi jeszcze ile taki maluch powinnien jeść,bo moja je tak dziwacznie że sama już nie wiem..a wygląda to mniej wiecej tak..:tak: :tak: :tak:

19,00 kapiel i butla: 200ml mleka Nutramigen z kaszką ryżową np;jabłkową

i tutaj różnie..1,30,2,30 lub czasami 3,00 budzi się podaję 120 mleka samego Nutramigen (chociaż jak wstanie o 1,00 to podaje jej 120ml ale z kaszką coby spała dłużej)...a więc tak czy inaczej:

między 1,00 a 3,00 mleko samo Nutramigen 120ml

około 5,00 daje jej sama Herbatkę..(bo wydaje mi sie że znowu podawac mleko to lekka przesada!) : 60ml..wiecej nie wypije..chyba nie lubi..

6,00 wstaje..czasami 6,30... no i daje jej tez samo mleko,je wtedy bardzo mało..nie wiedziec czemu ;-( ..no i juz nie spi w zasadzie..!!!! :no: :no:

a pózniej drzemy w trakcie dnia różnie czasami 2 czasami 3,czasami jedna...

9,00 mleko z kaszką ryzową (180ml-200ml)
11,00 soczek ..deserek..ze słoika(połowe słoiczka)
12,00 mleko zazwyczaj z kaszką...czy ja z tą kaszką nie preszadzam.. ????(znowu około 180ml)

I TU ZADARZA JEJ SIĘ POSPAC OKOŁO 2h

14-15,00 OBIADEK ZE SŁOICZKA( połowe) ...ale zaraz póżniej około
16-17,00 mleko 120ml samego Nutramigenu..(zauważyłam jak jest samo to ona nie je prawie wcale..ja jej przygotuje 120ml to i tak zje 60ml)

no i 19,00 kąpiel i butla (200ml gęstego)

PYTANIE ILE DZIECKO POWINNO JEŚĆ W MILILITRACH??? NI I CZY ZUPKI JUZ MOGĘ SAMA ROBIĆ BEZ MIĘSKA???? w końcu słoiczki już można to może i zupki??
poradźcie ...kochane

w 5 miesiący powinno wypijac ok 800 -1000 ml mleka.takie podobno jest zapotrzebowanie na składniki odzywcze które są w mleku,głównie wapń i białko no ale w nutrze nie ma białka wiec trudno stwierdzić. moja wypija na dobę tak ok 7-8 rano 180 ml nutry
11-12 120 nutry
ok 13 około 100 gram marchewka albo jabłko albo co innego
14 około 100 nutry bo tą marchewka ta za bardzo sie nie naje i woła po godzinie mleko
15-16 120 ml nutry
18-19 120 nutry
21 120-150 nutry
ok 23 100-130 kleik z nutrą
w iedzyczasie woda do picia albo sok.no to zjada tak około 800 gram mleka na dobę czasem wiecej bo to co napisałam to jest tak około

Kurde to u mnie jst zupełnie inaczej z tym jedzonkiem albo tylko tak mi się wydaje bo dalej ją cycem karmię.
20 kąpiel cycek i sen
ok 5-6 - cycek (przez sen)
ok 9 - cycek (przez sen)
11- pobudka i 90 ml herbatki
13 - merchewka lub deserek pół słoiczka i sen
16 cycek i sen
18 cycek i sen

drzemki w ciągu dnia sa ok 30 min - 1 godzina

Dziewczyny ponawiam pytanie:
jak robicie kleik czy kaszke???bo ja nie mam o tym pojęcia a może by posmakowało Ami

Mada kaszkę można zrobić na dwa sposoby
kupić gotową mleczno-ryżową w sklepie (dodajesz do niej tylko wodę) albo kupić kaszkę ryżową i zmieszać z własnym mlekiem
dzieci ze skazą białkową nie mogą jeść tych mleczno-ryżowych ze względu na obecność mleka

reklama
Ja jak pisałam kaszkę podaję z łyżeczki bo moja choć bardzo ładnie ciąga herbatkę to kaszki nie chce wcale i nic nie pomagało wymienianie smpczka na większy na inny itp.
A mada tak jak Leyna pisała, ja kupiłam kaszkę nestle i mleczko nestle, robisz 160 ml mleka i dodajesz do tego kaszke i gotowe. W aptekach ciązko o kaszki przynajmniej u mnie więc szukaj w sklepach spożywczych.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry