reklama

Opieka nad maleństwami

Ja mam witaminę D3 - Vigantol i podaję od trzeciego tygodnia po jednej kropelce - i tak jest tez na ulotce. Oraz cebionmulti 3 kropelki też od trzeciego tygodnia :)

Z witaminą D3 trzeba uważać , bo nie można jej dawać ani za mało ani za dużo, więc jak Frutisku masz dylemat to zadzwoń do przychodni i zapytaj.

reklama
asmodis pisze:
wiesz co K@siu...ja pije herbatke FITO-MIX na zwiekszenie ilosci mleka i tam jest napisane oraz widze to po dzialaniu tej herbatki ze ona wplywa na malucha wiatropednie...moze to cos pomoze twojej malej. choc sama sie zastanawiam czy do dobrze?
Aga a ty dalej pijesz ta herbatke? i czy tez twoja mala sadzi caly czas baki?

ja piłam herbatki z hippa - tą z kopru i wspomagającą trawienie i moja puszczała po nich mnóstwo bączków, ale w końcu gdzieś wyczytałam, że niedobrze jest te herbatki pić jak dziecko nie ma kolek, bo właśnie zwiększają ilość gazów, które dzidzia i tak mam problem wydalić. Wiięc zostanę na razie przy espumisanie.

Na razie jest dobrze, nie pierdzi tak dużo i kupki też jeszcze od wczoraj nie zrobiła, ale przestała się prężyć co chwilę i nie płacze już z bólu :) Zobaczymy na jak długo.

Kurczę..muszę się pofatygować do przychodni..bo dzwoniłam i pielęgniarka nie mogła doczytać naszego lekarza... ::) :-[ Moja ma przepisaną witaminę A+D3..nie wiem czemu nie tylko D3..ale chyba jest ok...No i moja Oliwka też się pręży ...tak mi jej żal..taka dzielna jest!! no i lekarka przepisałą mi czopki Viburcol. Mam wrażenie że pomagają.Podaję jej jednego czopa dziennie...piszę że w sumie dzieciątko od 0 do 6 miesięcy może stosować od 1-2 czopków na dobę.Nie chcę już teraz dawać dwóch dziennie..bo co bedzie później... :-[ No i faktycznie musi się odbić...bo czasami w nocy nie mam już siły czekać na bekanie..i jest gorzej... :P No i jak nie lubi leżeć na brzuszku to w trakcie bączków..położyłam ja na brzuszku..na pączątku płacz,wrzask...ale biedna po 2 minutkach przestała i usneła.... :) :) i spała tak na nim przez 1-1,5h... Cóż próbujemy wszystkiego ...powodzenia w naszych codziennych udrękach!

jakie te dzieci sa biedne. ja zauwazylam ze moja zaczyna sie prezyc...ale slysze ze puszcza baki i robi kupki...zastanawaiam sie czemu. odstawilam herbatke bo ona miala powodowac wzdecia u malej i moze przez nia nagromadzilo sie gazow. zobaczmy
mam pytanko: od kiedy daje sie te witamine D3?

Asmodis wysypka na policzkach na początku i taka szorstka skórka. Potem biegunka albo zaparcie i nawet śluz i krew w kupce. Ale zwylke po nabiale objawy nie wyskakują od razu tylko po pau dniach. I częstrze są te objawy brzuszkowe niż te skórne. Czasem to tylko nadwrażliwość i lepiej przez pierwszy miesiąc karmienia unikać a potem wprowadzać powoli.
Na gazy najlepsze jest układanie na brzuszku a herbatkę na laktację najlepiej odstawić, bo ma anyż zwiększajcy przy okazji ilość gazów. Ja polecam pokrzywę z rumiankiem w dużych ilościach ( do litra dziennie) i duuuuuuuuuużo wody niegazowanej. Ja piłam do trzech litrów dziennie na początku. Teraz już mniej. I odbijajcie Maluchy nawet po piersi, tylko są jeszcze na tyle małe, że muszą się nauczyć i dlatego to tyle trwa. Ja też czasem nie miała cierpliwości czekać.
Mam nadzieję, ze się nie gniewacie, ze casem pisuję. My to przchodziliśmy cztery miechy temu i jestem w miarę "na świerzo" i chetnie pomogę... ;D
Pozdrawiam!

Irlandia pisze:
Mam nadzieję, ze się nie gniewacie, ze casem pisuję. My to przchodziliśmy cztery miechy temu i jestem w miarę "na świerzo" i chetnie pomogę... ;D

Irlandia pisz :) rady doswiadczonych mam sa pomocne :)

hmm, ja sie zastanawialam czmu moj mlody ostatnio robi takie rzadkie kupy i ma gazy. Teraz wiem, ze to moze byc ta herbatka - odstawiam zatem i zobaczymy czy cos sie poprawi.

a propos witaminy D - ja mam zalecenie podawania mlodemu Vigantolu po 2 krople.
widac co pediatra to inna szkola.

Dziewczyny jak mam mojej malej dac czopka ...boje sie , ze zrobie jej krzywde ...tak wlozyc tylko na jego dlugosc czy glebiej ....naprawde nie chce zeby ja to bolalo???????
potrzebuje instrkcji obslugi!!!!!!!
Teraz jesli to mozliwe!!!!!
Dziekuje z gory!!!!​

Silunia - nic się ni bój. Nie ma takiej możliwości, żebyś zrobiła coś małej. Czopek włóż tylko na jego długość. Jeśli dalej masz obawy możesz go przeciąć wzdłuż lub w poprzek i drugą część podać po 1/2 godziny.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry