reklama

pary Polsko-Zagraniczne

reklama
czesc wszystkim,
mam pytanie do mam z uk odnosnie paszportu dla noworodka i rejestracji w polsce,
moj m nie jest z ue wiec staramy sie o polski paszport dla mayki, ale wogole nie wiem jak to jest z peselem w polsce (potrzebny do normalnego paszportu) bo slub cywilny byl tutaj i niunka tez sie tu urodzila. malzenstwa nie rej w polsce. czy to oznacza ze bede musiala odpisy tlumaczyc? jak to dziala?

z gory dziekuje za pomoc
Agi z tego co opowiadała mi kuzynka to nr pesel nie był im potrzebny, ona naopowiadala w konsulacie ze nie mają ślubu a ona z małym dzieckiem nie poleci do polski aby zaresjestrować więc wystarczył im brytyjski akt urodzenia i razem musieli być w konsulacie ale zerknij tu: Dzial Paszportowy zresztą dobrze jest zadzwonić do nich i wypytac u samego źródła bo każdy moze twierdzić inaczej.
Moja siostra poleciała z mężem do Polski, on jest z poza ue, ślub brali w ilrandii, dostał wizę na 5 lat i tu UWAGA: na lotnisku we wrocławiu okazło się ze nie mogą go puścić bo mogą zwiedzać całą europę, ale w polsce ona jest traktowana nie jako europejka tylko polka więc on potrzbuje specjalną wizę do polski, rozumiecie coś z tego? Na jego 5cioletniej wizie europejskiej latali do hiszpani na wczasy, do niemiec ale do Polski nie mogą bo ona jest polką!. Mam dość absurdów naszego kraju i to się nadaje do Genewy bo aż wstyd że taki kraj jest w unii.

Ostatnia edycja:
no nie do wiary, chyba porwało was wszystkie gdzieś, trzeci dzień i nikt tu sie nie pojwił, nie pozwolimy chyba takiemu ładnemu wątkowi umrzeć smiercią nauralną co?
No chyba, ze faktycznie delektujecie się pięknym słońcem a tylko ja tkwię w tej chlapie... To proponuję wzięcie laptopka do ogródka chociaż na kawusię... please, bo się zanudzę

olivca jaka tam ładna pogoda :-D Pada że szok :szok: ale między opadami ruszamy na miasto bo jest wesołe miasteczko, tracic pieniądze na bezsęsowne gierki :-D
A to nasza zdobycz :tak:

Załączniki

• balonik.jpg
    balonik.jpg
    28,1 KB · Wyświetleń: 76
no to teraz rozumiem, po prostu się bujacie na karuzelach:) Ale Aisah się zmienia, rośnie jak na drożdżach... Chciałabym żeby nasza fasolka była taka sama:)

witam

jesli chodzi o pesel i paszport
do rocznego paszportu nie potrzeba peselu, do 5-cio letniego juz tak (mozna skladac razem), pierwszy raz wystawiaja tylko roczny paszport
trzeba tez umiejscowic w Polsce akt urodzenia dziecka - mozna to zrobic przez konsulat.
warto tez umiejscowic akt urodzenia, choc nie jest to wymagane.
na paszport roczny czeka sie ok 3-4 tyg, a 5 letni nawet do 4 miesiecy.

dzieki dziewczyny za info, wiec czeka nas 4h wycieczka do ambasady, eh...przyjemnosc z 4 tyg maluchem:dry:
olivca co do przepisow polskich odnosnie obcokrajowcow to wyrabiaja cierpliwosc:wściekła/y: moj maz juz sie przyzwyczail ze 30min -1h inspekcja na polskim lotnisku to normalka, ja sie za kazdym razem kloce, latamy do malej miejscowosci, te same osoby za kazdym razem go sprawdzaja i caly czas go traktuja jakby mial bombe w gaciach albo kilogram kokainy w zoladku, debile..

olivca co do przepisow polskich odnosnie obcokrajowcow to wyrabiaja cierpliwosc:wściekła/y: moj maz juz sie przyzwyczail ze 30min -1h inspekcja na polskim lotnisku to normalka, ja sie za kazdym razem kloce, latamy do malej miejscowosci, te same osoby za kazdym razem go sprawdzaja i caly czas go traktuja jakby mial bombe w gaciach albo kilogram kokainy w zoladku, debile..
och szkoda słów, a nie pomyślą ile kasy się w Polsce zostawia przy takich odwiedzinach i gdyby nie rodzina to nikt by tam nie zaglądał bo po co jak można o wiele lepiej spędzić wakacje. Może kiedyś się doczekamy ze będziemy cywilizowanym krajem...

reklama
aha aggi, a z jakiego miasta jestes?? bo czesc hrabstw nie podlega juz konsulatowi w Londku, tylko w Menchesterze... na str konsulatu w Londynie znajdziesz info o tym i gdzie powinnas sie udac
a w Mench, to usisz zadzwonic i sie na spotykanko umowic...
pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry