reklama

Październik 2008

Hehe...no....ostatnio jak upiekłam babkę z truskawkami to sama jadłam (może dlatego, że zakalec wyszedł :-p), aż tak się poświęcać nie będę, a cukiernia sprawdzona ;-);-)

reklama
Jutro zmierze sobie cisnienie i jesli bedzie wszystko ok to je odstawie, jesli dalej za wysokie to bede brac, bo z drugiej stronyjesli na wlasna reke odstawie a pozniej sie cos stanie to sobie nie wybacze...

A sąsiadka nie ma ciśnieniomierza? Ja tam bym się upierała żeby nie brać, skoro mówisz, że taka słaba jesteś. Moim zdaniem to niskie ciśnienie i Ci się zrobiło słabo. Ale rób jak uważasz. Może intuicja Ci podpowie :-)

Blond ja bym poszła jeszcze na konsultację do innego lekarza.
Poszperałam i znalazłam coś takiego - niechciałabym Ciebie straszyć, ale ... wiesz czasem lepiej dmuchać na zimne a nieopatrznie można krzywdę sobie i dzidzi zrobić.
"Kobiety ciężarne z nadciśnieniem tętniczym są bardziej zagrożone wystąpieniem potencjalnie śmiertelnych powikłań, takich jak przedwczesne oddzielenie łożyska prawidłowo usadowionego, zespół rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego, krwotok mózgowy, niewydolność wątroby i ostra niewydolność nerek. W większości przypadków nadciśnienia u kobiet w ciąży - zwłaszcza stanu przedrzucawkowego - przyczyny pozostają nieznane.
Najważniejsze w klasyfikacji chorób związanych z nieprawidłowym wzrostem ciśnienia tętniczego jest rozróżnianie nadciśnienia występującego przed ciążą i potencjalnie groźniejszej, swoistej dla ciąży choroby - stanu przedrzucawkowego. Jest to swoisty dla ciąży zespół zmniejszonego przepływu krwi przez narządy wskutek skurczu naczyń i aktywacji kaskady krzepnięcia. Chociaż wiedza o tej chorobie znacznie się rozwinęła, to kryteria diagnostyczne pozostają niejasne i budzą kontrowersje. Odzwierciedla to niewątpliwie fakt, że stan przedrzucawkowy jest zespołem objawów, w związku z czym próby jego zdefiniowania muszą się opierać na arbitralnie wybranych wskaźnikach, a nie na zmianach o znaczeniu patofizjologicznym.

Stan przedrzucawkowy i rzucawka

Ten swoisty dla ciąży zespół występuje zazwyczaj po 20. tygodniu ciąży (lub wcześniej w przypadku choroby trofoblastycznej, takiej jak zaśniad groniasty). Składają się na niego podwyższone ciśnienie tętnicze (ciążowy wzrost ciśnienia tętniczego) i białkomocz. Ciążowy wzrost ciśnienia tętniczego definiuje się jako ciśnienie skurczowe >140 mm Hg lub ciśnienie rozkurczowe >90 mm Hg u kobiety, u której przed 20. tygodniem ciąży ciśnienie tętnicze było prawidłowe. Gdy nie ma białkomoczu, podejrzenie choroby jest duże, jeśli wzrostowi ciśnienia krwi towarzyszy ból głowy, nieostre widzenie i ból brzucha albo nieprawidłowe wyniki badań laboratoryjnych (zwłaszcza małopłytkowość i wzrost aktywności enzymów wątrobowych w osoczu).

Nadciśnienie ciążowe

Podwyższone ciśnienie tętnicze wykryte po 20. tygodniu ciąży u kobiety bez białkomoczu klasyfikuje się jako nadciśnienie ciążowe. Rozpoznanie to obejmuje zarówno kobiety ze stanem przedrzucawkowym, u których nie wystąpił jeszcze białkomocz, jak i inne ciężarne bez stanu przedrzucawkowego. Nadciśnieniu mogą towarzyszyć inne objawy zespołu, które mają wpływ na decyzje dotyczące postępowania. Ostateczne wykluczenie zespołu przedrzucawkowego jest możliwe dopiero po porodzie. Jeżeli nie wystąpił stan przedrzucawkowy, a ciśnienie tętnicze powróciło do normy w ciągu 12 tygodni po porodzie, można ustalić rozpoznanie przemijającego nadciśnienia ciążowego. Natomiast jeśli podwyższone ciśnienie tętnicze się utrzymuje, należy rozpoznać nadciśnienie przewlekłe. Trzeba podkreślić, że nadciśnienie ciążowe rozpoznaje się tylko w okresie ciąży, do czasu ustalenia dokładniejszej diagnozy po porodzie".

Blondi ja popieram dziewczyny. Skoro do tej pory z cisnieniem miałaś ok a ten wzrost był jedno razowy. posżłabym do lekazra rodzinnego nawet na konsultacje. Moja bratowa miał ciśnienie w ciązy. Wzieli ja na obserwacje i dawali tabletke pod jezor. A wczesniej miała prowadzic dzienniczek i jak podskoczy brac:tak:

Kaka o tej godzinie sie nie piecze tylko odpoczywa kobieto.

A ta nasza Dorotka nas wystraszyła a to tylko wzdęcia. Ale czasami tez mam tak bolesne ze sama sie zastanawiam czy to ciążowe czy wzdęcia:cool2:

Dobra wiecej nie napisze bo M przylazł i bedziemyu film ogladac

O kurcze....bialkomoczu na szczescie nie mam - badania robilam 3 dni temu i reszta tez ok, ale wiesz co ja chyba jednak te tabletki bede brala, bo tpo rzeczywiscie chyba jest tak jak ona powiedziala ze lepiej za niskie niz za wysokie...mimo wszystko jutro kupie ten cisnieniomierz i bede mierzyc sobie cisnienie a jak bedzie naprawde za niskie to bede dzwonic do lekarza rodzinnego albo do taty mojej przyszlej bratowej- jest ginekologiem :) tylko ze daleko- bo moja gin od jutra ma miesiac urlopu:(

Czasem lepiej dmuchać na zimne a lekarzami nie jesteśmy ... tylko martwimy się o nasze maleństwa i mamy do tego prawo.

Czarna miłego oglądania filmiku.

Ja zmykam spać już - ależ ciepło jest ufff ...

Dobranoc :-)

Witajcie nie było mnie tylko 2 dni a tu tyle do czytania
Wczoraj z małą pojechalyśmy na plażę bo była dość ładna pogoda, posiedzialyśmy tam ze 3 godz Karolina się pobawila piachem a ja poczytalam , było trochę słońca ale wiało, więc nie czulam , ale wieczorem się okazało że ramiona , dekolt i nogi mam zjarane i strasznie mnie piecze do dziś.

A dziś znów umówiłam się na herbatkę do znajomej noi zeszło z pół dnia, potem połaziłyśmy trochę po sklepach i po powrocie do domu musiałam się połżyć do wyrka bo żle się czułam, potem pozbieralam pranie poprasowalam, poukładałam noi tyle roboty na dziś.

Wkurzylam się bo nasi znów dziś przegrali i pojadą do domu....:wściekła/y:

A jutro muszę też jakieś ciasto zrobić , coś ugotować i jechać kupić prezent dla Męża bo w niedzielę ma urodzinki, ale kompletnie nie wiem co kupić.... nic w tych sklepach nie ma ciekawego.

Minisia- ja na moją Karolinę mam dwa sposoby albo ją sadzam przy stole kuchennym a takie siedzenie dla dziecka jest chyba na dłuższą metę straszną karą bo nie wolno jej wstać, albo w kącie ale w korytarzu, bo jak ją wyrzucę do jej pokoju to się tam bawi , a wkącie stoi i w końcu przeprasza( oczywiście do następnego razu:-D:-D) tylko Ty swoją dwojkę musiałabyś rozstawić po kątach tak, żeby się nie widziały.....

6c8ac34a9d.png

2ff2fcf6e9.png

888f779fe9.png

reklama
Witajcie
Nareszcie nadrobiłam prawie 70 stron:tak: Oj działo się tutaj...
Mam nadzieję że dorotce przejdzie szybko i ją wypuszczą ze szpitala szybko:tak:
magdziunia miałaś wspaniały wypoczynek nad morzem, fotki fajowe;-)
A z remontami uważajcie-moja koleżanka miała termin na 5 września i remontem wywołała sobie skurcze,lekarz powiedział ,że pewnie farb się nawdychała albo przemęczyła organizm. I teraz do końca ciąży prawdopodobnie będzie w szpitalu.:nerd:
blond_20 kup ten ciśnieniomierz i sama sobie kontroluj dawki. Może wtedy Ci wzrosło z tych emocji wizyty u lekarza.
My dzisiaj z M i całą grupą ze SR idziemy do szpitala na spotkanie z pediatrą:-) Jak wrócę napiszę jak było. Poza tym chyba też coś upiekę jak taki wątek kulinarny tutaj:tak:
Miłego dzionka.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry