reklama

Październik 2008

Ja myślę podobnie jak Magda - ciągle tylko płacić, płacić i ... płacić.
Przecież to jest praca takiej położnej a nie dodatkowy zarobek.
Mnie to wkurza ... ale chyba takie czasy i sami ludzie sobie stwarzają takie sytuacje.
Hmmmm .... szkoda nerwów.

Dziś dostałam smska od Dorci - u niej dobrze, idzie kupić wózio dla Oliwci, bo maja pieniążki.
Ciesze się, że powoli układa się u niej.

reklama
Magdasf1 masz racje też tak myśle, po to są położnymi żeby pomagać a nie brac kase i wtedy dopiero sie strać:dry::dry::dry:te 500zł własnie lepiej przeznaczyc na dzidzie a urodzic i tak trzeba, ja powoli tez sie nastawiam na poród bez znieczulenia, poczytałam troche o skutkach ubocznych i chyba wole sie przemęczyc
Blond jak wylądujesz w szpitalu ze skurczami to niemają prawa Cie wyrzucac, trzeba byc twardym:tak::tak::tak:ja tez sie niedam:-)

Witajcie znów się zacząl kolejny tydzień - mi właśnie dziś zacząl się 8 MIESIĄC.

Jestem dziś leniwa zresztą wczoraj lekarz powiedzial, że trzeba by więcej leniuchować.

Bylam tylko po zakupy i wysłałam list na poczcie i znow jestem w domku.Na obiad kupilam pulpeciki w sloiku i do tego tylko ziemniaczki ugotuję i jakąś salatkę i gotowe.

Na jutro muszę zrobić ciasto, bo są moje urodziny i przyjadą znajomi na kawkę i ciasto.

Ja też już mam wszystkie rzeczy dla dziecka wyprane, poukładane nawet M mi już torbę do szpitala zniósł ze strychu:-D ale narazie nie mam jeszcze zamiaru się pakować - napewno nie w tym miesiącu.

Co do porodu też rodzilam bez opłaconej położnej i bez żadnego znieczulenia, położna byla wredna ale musiala zrobić to co do niej należalo,
teraz jestem w innej sytuacji bo tu opieka ciężarnej jest darmowa ( u Polskiego musialam zapłacić ale warto było) i do 6 tyg po porodzie a przy przyjęciu na porodowkę trzeba powiedzieć czy się bierze znieczulenie i jakie ( za które też się nic nie płaci)- rozmawialam z kilkoma dziewczynami i każda sobie chwalila poród bez bólu, też się chyba zdecyduję...

6c8ac34a9d.png

2ff2fcf6e9.png

888f779fe9.png

Mam pytanie do Ciril albo do kogos kto sie orientuje:tak:
moj wujek chce sie rozwodzic, ale obawia sie ze jego zona dostanie 75% majatku ze wzgledu na nieletnie dzieci...bo gdzies tak slyszal...czy to jakas bzdura czy jednak prawda?...on na wszystko zapracowal, i naprawde babka ma co dostac jak sie rozwioda...

Podział majątku
Tutaj jest troszkę info np.

Podział majątku wspólnego – kto ile otrzyma?

Po ustaniu wspólności majątkowej (rozwód, separacja itp.) udziały małżonków w majątku wspólnym są równe, czyli otrzymują oni po połowie.

Małżonkowie mogą jednak w intercyzie określić, że po ustaniu wspólności udziały w majątku wspólnym będą różne, np. mąż dostanie 60 proc., a żona 40 proc.

Niezależnie od zapisów w ustawie czy intercyzie, małżonkowie mogą zwrócić się do sądu z prośbą, ażeby ustalenie udziałów nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każda ze stron przyczyniła się do powstania majątku. Sąd bierze tu też pod uwagę nakład osobistej pracy przy wychowywaniu dzieci i we wspólnym gospodarstwie domowym.

Przyczyną wystąpienia z powyższym żądaniem może być zachowanie jednego z małżonków wykluczające przyznanie mu części majątku, do której ma prawo zgodnie z ustawą bądź intercyzą (np. małżonek gra na wyścigach, uprawia hazard i trwoni majątek wspólny).

Jeżeli wspólność majątkowa ustała na skutek śmierci jednego z małżonków, jego spadkobiercy mogą żądać ustalenia przez sąd nierównych udziałów tylko wtedy, gdy spadkodawca za życia wytoczył powództwo o unieważnienie małżeństwa, o rozwód lub wystąpił o orzeczenie separacji.

Ja już nawet po kolacji :-p:-p

Wiecie, tak sobie oglądam Wasze nabytki na odpowiednich forach i mnie panika zaczyna ogarniać!:szok: Po pierwsze ja jeszcze nic nie kupiłam, a po drugie coraz bliżej finału. :szok:.
Cieszę się, ze już niebawem mały będzie z nami, ale chyba póki co mam więcej obaw jak ja dam radę.
Też tak macie ??

reklama
Hej! ja wlasnie wrocilam z 4-godzinnego spacerku po zoo.Padam, ale musialam sprawdzic co u Was.W kazdym odbiciu sie oglaalam i nie moge uwierzyc ze jestem juz taka wielka.Brzuch mam naprawde przeogromny...Ja nie wyobrazam sobie jak bede wygladala za miesiac.Pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry