reklama

Październik 2014

No co Ty gadasz? Scofield gejem w realu?! Ten świat jest niesprawiedliwy :no: Gry o tron jeszcze nie oglądałam ale też mamy ściągnięty. Za to kilka lat temu byliśmy też fanami "Spartacusa", też oczywiście z ciachem w roli głównej. Ale ten aktor z kolei już nie żyje.

reklama
Hej dziewczynki zaraz bede was nadrabiac. Jestem wscieklaa na lekarzy I polozne. Zekalam 7 godz na scan dzwonilam dzwonkiem zeby sie dowiedziec o ktorej bedzie scan po czym powiedziala ze ze 16.30. Ok 17 dalej czekalismy I nic przyszly pozniej I przepraszali ze mnie wypisuja I scan bedzie w pon. Moj sie wsciekl I mowi jak sobie to wyobrazacie ze wypiszecie zone z 1cm szyjki I z zagrozeniem porodu ? Nie sprawdzajac tego na canie dodatkowo. Ona ze wiedza co robia I mam obserwowac czy wody mi sie nie sacza I bole porodowe sie znowu nie pojawia. Wtrdy do nich dzwonic I przyjechac z powrotem. Ja jej sie pytam ze rozmawialam z.lekarzem.o pessarze zeby szyjka sie nie skracala I co teraz. A ona do mnie ze pessar sie zaklada zeby przyspieszyc porod I zglupialam. To pytam sie o podszycia. A ona ze 1 cm to jeszcze nie panikowac bo rozwarcia nie ma. :(((( maz sie pyta jakie zalecenia.lezec, odpozywac?a oni ze nie wrocic do normalnej aktywnoscu bo zeby skrzepow w nogach nie bylo. To zaratwoal ze teraz to pojde na jogging o.O oj juz sama nie wiem :/ ; (((( ale powiedzcie mi jak to jest w koncu z tym pessarem. Z tego co aie orientuje w pl jak juz jest za pozno na podszycie yo Akladaja pessary no nie?

magdalenka no jestem trochę w szoku że oni mają takie podejście... szyjka na 1 cm to nie problem? i masz wrócić do aktywności? no błagam, mam koleżankę której wody odeszły przy szyjce na 2 cm bo też nikt jej w szpitalu nie zatrzymał a mój gin chciał mnie kierować na oddział gdybym miała szyjkę na 25 mm więc niech oni Ci kitów nie wciskają. No i jeszcze pessar na przyspieszenie porodu? Kochana ja bym na Twoim miejscu chyba uciekała gdzieś indziej jak najszybciej a już na pewno zero aktywności w domu!

Chcecie się pośmiać????
Naszła mnie dzisiaj ochota na spaghetti i postanowiłam, że zrobię przy okazji romantyczną kolację dla męża:)
Zrobiłam zakupy, pięknie udekorowałam stół ( uwielbiam to robić), nawet ubrałam sukienkę:)
Po 18 wchodzi mąż wiec wstaje żeby nałożyć jedzenie, on prosi żebym usiadła i że nałoży sam bo ja zrobiłam ok:)
Po minucie wraca z kuchni, uśmiech od ucha do ucha, siada przytula mnie i mówi że musimy jeszcze trochę poczekać na kolację:confused::confused::confused: pytam dlaczego?
- Zapomniałaś ugotować makaron:)
Popłakałam się ze śmiechu:) Czy wy też tak zapominacie o wszystkich w ciąży?? Inna sprawa, że nienawidzę gotować i robię to rzadko bo przeważnie to mąż gotuje:)

Ruda ja niestety też tak mam o wszystkim zapominam a w głowie zdarza mi się mieć zaćmienie. To jest straszne i mam nadzieję że po ciąży mi to przejdzie:)

magdalenka no jestem trochę w szoku że oni mają takie podejście... szyjka na 1 cm to nie problem? i masz wrócić do aktywności? no błagam, mam koleżankę której wody odeszły przy szyjce na 2 cm bo też nikt jej w szpitalu nie zatrzymał a mój gin chciał mnie kierować na oddział gdybym miała szyjkę na 25 mm więc niech oni Ci kitów nie wciskają. No i jeszcze pessar na przyspieszenie porodu? Kochana ja bym na Twoim miejscu chyba uciekała gdzieś indziej jak najszybciej a już na pewno zero aktywności w domu!

Leze caly czas z nogami w gorze oby do pon. Mam nadzieje ze na scanie zmierza szyjke I bedzie w rzeczywistosvi dluzsza I wtedy z lekarzem porozmawiam. W pracy zalatwilam juz sobie urlop wiec teraz tylko w domku. Co myslicie o tym zeby kupic rajstopy antyzylakowe I zeby skrzepy sie nie robily no bo skoro juz mam tak lezec do konca ?? A msm pytanko jesli ktoras sie orientuje re sterydy przyspieszaja tylko rozwoj plucek maluszke ? Czy poza tym maluszek tez szybciej przybierze na wadze?

Magdalenka - spokojnie. Pisałam Ci wczoraj, że pomiar szyjki na fotelu i na usg to 2 różne sposoby.
Na fotelu okresla sie dlugosci 1 2 lub 3. Najczęściej przy prawidłowej szyjce lekarz wpisuje 2 i zapisuje to tak w ksiazeczce 2/0/0.
I np 2 cm w badaniu na fotelu nie określa całkowitej długości szyjki.
Dopiero badanie usg mówi o całkowitej długości.
Np w marcu miałam szyjkę 2/0/0, a na USG przezpochwowym 37 mm.

Magdalenka - spokojnie. Pisałam Ci wczoraj, że pomiar szyjki na fotelu i na usg to 2 różne sposoby.
Na fotelu okresla sie dlugosci 1 2 lub 3. Najczęściej przy prawidłowej szyjce lekarz wpisuje 2 i zapisuje to tak w ksiazeczce 2/0/0.
I np 2 cm w badaniu na fotelu nie określa całkowitej długości szyjki.
Dopiero badanie usg mówi o całkowitej długości.
Np w marcu miałam szyjkę 2/0/0, a na USG przezpochwowym 37 mm.

Dlatego czekam do pon.ale jestem jak na szpilkach. Myslicie ze jsk kupue sobie te skarpety zeby skrzepiw nie bylo tak profilaktycznie to nie zaszkodze sobie? Martwie sie tym ciaglym lezeniem :/

Magdalenka - najważniejsze byś teraz leżała i starała się jakoś nie stresować - na pewno ciężko Ci na spokojnie, bo tak naprawdę za bardzo nie wiesz na czym stoisz. Wstawaj tylko do toalety. Dla skurczy najgorszy jest stres....
Najważniejsze, że nie masz rozwarcia. Masz obrzęki nóg? Kazali Ci leżeć z nogami w górze? Jak byłam w szpitalu, to była dziewczyna, której kazali tak leżeć, ale ona miała 3 cm rozwarcia i uwierz, że też nikt się nie spieszył z zakładaniem szwu :/
Wiesz co możesz zrobić? Przyjechać do nich jutro i powiedzieć, że całą noc męczyły Cię bóle i twardnienia brzucha. To może zrobią Ci to USG szyjki szybciej.
Zobacz co znalazłam:
cześć dziewczyny
smile.gif
jestem w 22 tygodniu ciąży zaraz zacznę 23. Od 16 tygodnia męczy mnie hasło skrócona szyjka. To moja 2 ciążą, pierwsza przebiegła bez problemu. Mój lekarz za każdym razem bada mnie na fotelu. w 16 tyg stwierdził że wydaje mu się że szyjka jest krótsza niż była. Dodam ze na samym początku gdzies w 9 tyg miałam badanie i ręczne i usg i wyszło w jednym tzn recznym że ok a w drugim tzn USG że długość 43mm. W 16 tyg stwierdził że wydaje mu się być krótsza. Poszłam d domu ze znakiem zapytania. Wytrzymałam 2 dni i poszłam do innego lekarza i mowie ze mnie tak zostawiono. Lekarka zrobiła usg i z niego ponownie wyszło ponad 40mm. w 19 tyg na wizycie znowu badana byłam ręcznie i okazało się że jest ok, ale żeby się upewnić zrobił jeszcze usg i wyszło ze szyjka dalej ponad 40mm. pod koniec lutego miałam połówkowe usg (będzie córcia) w opisze tez mam ze szyjka ok bez podania długości, ale z dopiskiem bez cech uwypuklania pęcherza płodowego czy jakoś tak. 3 marca byłam na wizycie badał mnie tylko ręcznie i znowu powiedział że ta moja syzjka będzie go straszyć
uncertain.gif
Co ja mam o tym myśleć?
Trzymam kciuki, by to 1 w badaniu ręcznym okazało się co najmniej 30 cm w badaniu USG.
A masz w domu magnez?

Dziekuje za wsparcie :) nie mam wlasnie tu w uk jsk powiedzialam u midwife ze chce magnez ale bez jednego skladnika (zapimnialam nazwy) bo ten skkadnik podobmo szkodzi maluszkiwi to byla wzzoku I ze nigdy o tym nie slyszala <szok> najwyzej poprosze rodzine z pl zeby mi wyslali. Tylko zabardzo nie wiem jaki bedzie dobry :/ jakiej firmy

reklama
Dziekuje za wsparcie :) nie mam wlasnie tu w uk jsk powiedzialam u midwife ze chce magnez ale bez jednego skladnika (zapimnialam nazwy) bo ten skkadnik podobmo szkodzi maluszkiwi to byla wzzoku I ze nigdy o tym nie slyszala <szok> najwyzej poprosze rodzine z pl zeby mi wyslali. Tylko zabardzo nie wiem jaki bedzie dobry :/ jakiej firmy
Myślisz o B6? Ja biorę z B6 właśnie i to 3x dziennie.

Ja brałam wcześnie Magne B6 (koło 45 mg ma) i chyba był za słaby, a teraz biorę ChelaMag B6 (100 mg).

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry