reklama

Październikowe Mamy 2010

Lolisza a nie wiesz jaki odstep trzeba zachować z zajsciem w druga ciąże żeby było bezpiecznie?

Minimum 12 miesięcy, optymalnie 18 - 20 miesięcy od porodu SN do zajścia w kolejna ciążę, i ok. 24 miesiące od porodu CC do zajścia w kolejna ciążę. Oczywiscie bywaja ciąże wczesniej i nie jest powiedziane ze coś będzie nie tak, ale im krótszy czas po porodzie tym większe ryzyko poronienia bo hormonalnie organizm jeszcze nie do końca wrócił do normy, podobnie moze być z macicą. Jak za szybko zachodzi sie w ciąże kolejna to często drugie dziecko ma problem z przyrostem masy ciała. A w przypadku CC dopiero po 2 latach mozna powiedzieć ze blizna na macicy jest w pełni zagojona, jesli po CC ciąża jest wcześniej to jest tez większe ryzyko pęknięcia macicy.

reklama
Witajcie dziewczyny:-).
Nie było mnie parę dni. Teraz właśnie nadrobiłam czytanie tego co napisałyście. Cieszę się,że nadal wszystkie jesteśmy w dwupakach i trzymamy się jako tako:-).
My weekend spędziliśmy u mnie na Śląsku cieszyńskim u moich rodziców. Było super. Lubię wyjazdy do domu rodzinnego. W niedziele z moimi rodzicami poszliśmy do Czech do restauracji na deser i zjadłam przepyszny puchar lodów! Mniamm! A wczoraj w drodze powrotnej do Krakowa- mąż zatrzymał się w Wadowicach i zaprosił mnie na kremówkę papieską i soczek:-).
Dzisiaj od rana ciągle próbuję zmobilizować się do zrobienia czegoś,ale jak już sie chwytam czegoś to zaraz nie mam siły. Nawet nie miałam siły udać się do fryzjera,ale jakoś udało się wygrzebać i ścięłam dzisiaj trochę włosy z długości, bo już patrzeć na siebie nie mogłam. No a po porodzie to wybiorę się na całkowitą zmianę fryzury i koloru włosów. Myślę,że będzie mi potrzebne takie oderwanie:-).
Wstawiłam pranie, przebrałam pościel na świeżą ale nie poradziłam sobie z ubraniem już kołdry- tak więc mąż pomoże mi później. Miałam odkurzać,ale nie mam siły. Boże ja już do niczego się nie nadaję:-(. Miałam jeszcze prasować kolejną partię ciuszków, ale... no właśnie...eh.

Dawidowe odpoczywaj! Mam nadzieję że Ci przejdzie i będziesz się lepiej czuła.
Mnie coś ostatnio też przeczyszczało,ale tłumaczyłam sobie że to przez jedzenie no i że czasem tak jest- nie dopuszczam do siebie na razie myśli że to może oznaka zbliżającego się porodu.

Co do antykoncepcji PO połogu to my też nie możemy sobie pozwolić na drugie dziecko, dlatego antykoncepcja będzie ścisła. Na pewno nie mam zamiaru używać prezerwatyw- gdyż po pierwsze mój G. za nimi nie przypada a po drugie przy używaniu właśnie nich- teraz będziemy mieli Łukaszka:-). Czytałam że są odpowiednie tabletki anty dla kobiet po ciąży które karmią piersią- tylko zapomniałam nazwy,ale myślę że lekarz dobierze coś odpowiedniego.

Dzięki Lolisza przyznam ,że tak planowałam wstępnie zajść w ciąże po wakacjach to będzie około 10 miesięcy więc już w miare łapie sie terminu co pisałaś, ale zobaczymy jak to będzie czy damy rade, fizycznie, psychicznie i finanasowo heeh planować to ja sobie moge teraz:) a zobaczymy co wyjdzie w praniu:)

Simoniq mi wlasnie tez udalo sie kupic materacyk w sklepie z polskimi wypawkami - kupilam kokosowo-gryczany za €35 a przewijak za €16 :) W sobote chce sie jeszcze przejechac po pieluszki tetrowe i po lozeczko do Ikea. I chyba juz bede miala wiekszosc.....ciagle jakies drobiazgi zostaja wiec chyba jeszcze dlugo nie powiem ze mam wszystko hehe.
Stanik do karmienia tez kupilam w mothercare za €20.
Nie pamietam ktora z was pisala ze dostala lozeczko turystyczne w prezencie, ja tez takie dostalam, ale po konsultacji stwierdzialam ze nie jest to odpowiedni sprzet do tego aby dziecko spalo tam w nocy, wiec zamierzam miec porzadne drewniane lozeczko z odpowienim materacem w sypialni a to turystyczne bedzie sluzylo do tego aby dziecko drzemalo w nim w ciagu dnia w salonie, przy okazji to lozeczko ma dodatkoy przewijak wiec nie bede musiala biegac co chwila na gore i tam go przewijac :)
My tez mamy w planach drugie dziecie wiec "troche" odpoczniemy i jak sie uda to bedzie rodzenstwo....z pierwszym latwo i szybko nie bylo wiec mysle ze moj organizm zdazy odetchnac ......
jejku jak ten moj synus sie rozpycha.....az ciezko oddech zlapac....

Ostatnia edycja:
Dawidowe- jak sie czujesz???

Zrobilam wreszcie ciuszkowy porzadek....sie narobilam, a jakie ilosci mam wszytskiego to szkoda gadac

Lolisza- myslisz, ze niska waga mojego dziecia, jest spowodowana ciaza po ok9-10 m-cach po cc ??? bo sadze ze 1200g w 31tc to raczej jedna z nizszych wag

a co do glupich pytan mezow - to moj sie zapytal pani ktora robila nam usg jak duzego "ptaszka" ma synus. faceci...
dobre :-D
no fajnie nie mieć okresu...
ja chyba jednak wolę odchować najpierw trochę dziecko, pomijając mój strach przed porodem (choć nie wiem czy to można pominąć ;/ ) i finanse to jednak nie wyobrażam sobie np teraz mieć jeszcze małe dziecko na głowie, podziwiam te z Was, które mają maluchy teraz.
dorisday dobrze, że wizyta ok
dawidowe zdrówka!
aga to ja dostałam łóżeczko turystyczne, ale już zamówiłam normalne. gdybym miała dom to też pewnie bym zrobiła tak jak Ty

próbowałam zdrzemnąć się w ciagu dnia.... niestety , nie udało się. Posprzatałam zatem całe mieszkanko bo mam dzis gości - akurat jak tak kiepsko sie czuję.
Wogóle ten dzień jest dla mnie wyjatkowo kiepski , bo to rocznica śmierci mojej mamy i choc minęło 17lat - pamietam to jakby to było wczoraj :-(

Co do potomstwa to ja mam już tyle ile chciałam czyli dwójeczkę i zamykam warsztat. no chyba ,ze za kilka lat znów mi sie zachce .... nie zarzekam się :rofl2:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry