reklama

Październikowe Mamy 2010

reklama
pierwsza pomoc w wypadku bezdechu: z zajec z SR z pierwszej pomocy

1) najpierw trzeba udroznic drogi oddechowe, delikatnie odchylic brudke (rzuchwe) dziecka
2) sprawdzic czy klatka piersiowa sie porusza, najlepiej przystawic policzek do buzi dziecka (trzymajac caly czas rzuchwe malenstwa
3) jesli nie wykonac 5 oddechow - usta +nosek dziecka (trzeba pamietac zeby zaczerpnac powietrze wyzej nie tam gdzie wydmu****emy
4) jesli to nie pomocglo to masaz serducszka 30 usickow klatki piersiowej, opuszakmi dwoch placow 30 uciskow (na wysokosci ok. 1/3 wysokosi klatki piersiowej maluszka, 1/3 wysokosci mostka)
5) po 30 uciskach 2 wdechy i tak az do przyjechania pogotowia (najlepiej dzwonic od razu na 999, bo zanim ze 112 cie przelacza to pare minut zawsze straty)
6) jesli zacznie oddychac to mozna ulozyc w bezpiecznej pozycji

i sie tez wsciekam teraz znow, ze niania ktora mam jest zwykla niania bez monitora oddechu bo kolega sie pomylil kupujac, kwak

Ostatnia edycja:
Zatrzymanie oddechu u noworodka wymagające resusyctacji zdarza sie raczej rzadko, ale takie małe dzieci czesto jakby "zapominają" oddychać, bo ośrodek oddechowy w mózgu sie na chwile jakby wyłącza. Jesli wychwycimy ten moment zaraz na początku bardzo czesto pomaga samo dmuchnięcie dziecku centralnie w nozdrza, wtedy jakby autoamtycznie ośrodek oddechowy powinien ruszyć i ono powinno złapać powietrze, natomiast jak przegapimy TEN moment to potem już czesto tylko resuscytacja, a to jest szalenie trudne nawet w szpitalu ze sprzetem. Czasami rodzice własnie odchylając główke ucisna zbyt mocno tę miękką część u noworodka zamykając tym samym dziecku nieświadomie drogi oddechowe. Tego nie da sie przecwiczyć, ja to robiłam X razy a jakby przyszło co do czego i chodziło o moje dziecko nie wiem czy bym sie opanowała na tyle żeby trzeźwo myśleć. Takim bezdechom dość skutecznie można zapobiegać: nie zawijac dziecka w bety, koce, rożki zbyt mocno tak aby nie ograniczać ruchów klatki piersiowej, zapewnic odpowiednią cyrkulacje powietrza w łóżeczku - nie obwieszac kocami, kapami, przescieradłami itd, nie uzywac poduszki, jesli używamy kołderki to wsunąć jej boki porzadnie pod materac tak żeby dziecko pod nią nie weszło całkiem, zapewnić odpowiednią temp do snu - ok 20 stopni, prawidłowe nawilżenie powietrza i nie pozowlic aby była idealna cisza gdy maluch śpi - nie gra delikatnie radio lub jakas pozytywka, ale żeby nie było idealnej ciszy bo ona właśnie potrafi wpłynąć na to, że ośrodek oddechowy w mózgu zaszwankuje, dostarczanie minimalnych bodźców dźwiekowych bardzo pomaga. Sa tez dzieci predysponowane do takich bezdechów: wczesniaki, noworodki donoszone które po porodzie miały jakis problem z oddechem, nowordki które przeszły zapalenie płuc po porodzie, dzieci z wadami serca, z problemami neurologicznymi itd. A jak juz wszystko zawiedzie i przytrafi się to zupełnie zdrowemu dziecku, a niestety może to własnie dobrze żeby coś nas zaalarmowało dlatego tak sie upierałam przy monitorzew oddechu, ale M stwierdził że zrobie w domu dziecku szpital i odpuściłam...tylko teraz nie wiem czy nie wróce do tematu.

To jeszcze uzupełnię wiadomości margerrity i loliszy. No a raczej uczulę Was na parę szczegółów.
Byłam kiedyś ratownikiem wodnym i do znudzenia powtarzałam wiadomości o robieniu sztucznego oddychania i masażu serduszka maleństwom (bo uczyłam pływać dzieci przez jakiś czas).
Generalna zasada: wcale nie należy odchylać główki (przecież nie wolno do tyłu niemowlakom brac główki), tylko trzymać ją płasko, a dziecko leży na wznak.
Swoimi ustami przy robieniu wdechów obejmować naraz i nosek, i buźkę dzidziusia i robić te wdechy DELIKATNIE i krótsze, nie jak u dorosłego z pełnego płuca (!).
A jeśli masaż serduszka, to tak, jak pisze margerrita: nie dłonią, a dwoma palcami uciskać mostek, ale NIE SILNIE, tylko z umiarkowaną siłą nacisku.

Dziewczyny wiem ze to moze byc trudne ale moze te kotre maja rodzine, znajomych w Anglii.....
W tesco traz jest WSPANIALA PROMOCJA monitor oddechu ANGELCARE z niania kosztuje 53.32 funty normalnie 79.99.
53,32 funty to ok 250 zl taki w Polsce kosztuje ok 500zl.

Angelcare AC401 Movement & Sound Baby Monitor - Tesco.Direct

sama wczoraj taki nabylam dla siebie i mojego brata bo oni tez spodziewaja sie dzidziusia.
Zycze wam zebyscie mogly wykorzystac ta okazje.

to jabylabym totalnie ostatnia:))) jedynie co to broche na slepo jade i potem macam- jak czuje jeza to poprawiam, a na koniec pytam meza czy juz mi lyso czy nie:))) SPARROW moj maz jest kochany ale wczoraj mnie wkur.... kilka razy. wybaczam. w koncu facet ma jedna szara komorke:ppp
taaaaaaaa, za to miliardy takich białek:P:P:P

nie straszcie tym bezdechem:(

ja juz prawie ogarnęłam chatkę, podłoga w łazience została, pranie zrobione, prasowanie też, aha, schabowe jeszcze czekają na swoją kolej, ale małż będzie dopiero po 19ej to mam czas:D. idę sie chwilkę zdrzemnąć, chociaż wszyscy dookoła mi trują, ze teraz to ja powinnam kilometrowe spacery urządzać, bo poród lżejszy wtedy.., PRAWDA TO????????????? przecież niektóre dziewczyny muszą leżeć X miesięcy i też rodzą i dają radę... w każdym bądź razie jak nie kimnę na 15 minut to i tak na spacer nie pójdę bo wejdę pod pierwszy samochód tak mi powieki lecą... a jełopa od pieca jeszcze nie było - z jakąś robotą się nie wyrobił biedaczek;P

My kupiliśmy dokładnie taką jak wkleiła Smoniq. I tak jak pisałam, po naszych testach jesteśmy zadowoleni.
Zobaczymy jak się spisze już przy dziecku, ale póki co polecam. Czuła i łatwa w obsłudze. Impreza droga, ale myślę że warta świeczki.

reklama
Efa, mogłabym wejść w konkurencję z Tobą w tych niekonwencjonalnych dyscyplinach dla ciężarnych - bo brzucho u mnie nie wypalił. To znaczy nie urósł (jeszcze) za bardzo, a mąż to mi dokucza, że jak tak dalej pójdzie to chomika urodzę a nie córcię :baffled:
Jak dostanę dostęp do tej zamkniętej grupy październikówek, to wkleję fotkę. Bałam się ze mam małowodzie (jeden lekarz mówi, że mam mało wód, a drugi że ok - komu wierzyć?), ale może taki brzuch też może być ok...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry