reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Aga z tego co wiem to takim małym dzieciom można zrobić testy komputerowe (dziecko trzyma kulki w rączkach, które są połączone z komputerem) Miałam robione takie testy chyba 3 czy 4 lata temu bo na tych tradycyjnych nic mi nie wychodziło a na tych od razu pokazało że jestem uczulona na pleśnie, grzyby, wilgoć, trawy i kilka produktów spożywczych np. banany, truskawki, kakao

reklama
Wróciliśmy od lekarza. Lenka zdrowa:happy: W ogóle mega grzeczna była podczas badania, nawet spokojnie do uszu i gardła dała sobie zaglądać:szok: Badany miała też brzuszek i ciemiączko, do 2 r.ż. mamy jej podawać vit.D Standardowo dostała w nagrodę lizaka, bo nasza lekarka zawsze daje. Poprzednim razem Lenka w połowie badania już palcem pokazywała na pudło z lizakami:-D

Za 2 tygodnie możemy małą wreszcie szczepić. Zaleconą mamy wizytę u alergologa z uwagi na tą bardzo suchą skórę Lenki.

Pediatra kazała nam tez przemyśleć szczepienie przeciw kleszczom, bo to trzeba zacząć w styczniu, druga dawka w lutym a trzecia po pięciu miesiącach. Decydujecie się na to?

Badanie bez kolejek, dokładne, w gabinecie byliśmy 40minut i zapłaciliśmy 40zł.
Jak sobie pomyślę, jak zbadano Lenę w ośrodku zdrowia to wolę to 40zł płacić i mieć gwarancję, że dziecko dobrze zbadano niż tam na odpierdziel i w kolejkach.

Ostatnia edycja:
super, ze Lencia już zdrowa:-)
nad Kleszczami też się zaczęłam zastanawiać odkąd mieszkamy na zadoopiu wśród łąk, dzięki Elvie za terminy, muszę się pośpieszyć z decyzją...

Ja teżmieszkam przy lesie ale nie szczepię .
Bo mój lekarz zna tylko dwa przypadki zachorowania na odkleszczowe zap opon w mazowieckim ( na przełomie jakiś 15 lat ) i mi odradził , bo u nas to nie występuje . doradza tylko tym co mieszkają bądz przebywają często i długo na mazurach . Dwa że jak się kleszcza zlokalizuje w ciągu 24h to raczej nie powienien niczym zarazić .
Ale dodał też że szczepionka jest bezpieczną szczepionką , choć w naszym przypadku nie ma akurat sensu .
Bardziej mi polecał na żółtaczkę pokarmową żeby szczpić dzieciaki te będące w przedszkolach czy szkołach

Powiem tak... myslalam nad tym, ale ze pod namiot nie jezdze, w lasach nie bywam, wiec sobie to darowalismy... wiem, ze grype musze zaszczepic (chce znaczy sie), ale niech B. troszke do siebie dojdzie.

My jutro idziemy zbadac B. na szczescie mamy NFZ bez kolejki z dokladnym badaniem, ale juz wiem, ze to jest nietypowa sytuacja :szok: a powinna byc norma!!!

Ja, gdybym mieszkala na teranach, gdzie kleszcze wystepuja, bez wahania szczepilabym. To talatajstwo jest doslownie wszedzie - na trawniku przed domem rowniez. I odkleszczowe zapalenie opon mozgowych to jedna z wielu chorob. Moja matka jakis rok temu zlapala borelioze i dlugo sie z niej leczyla, mysle sobie ze nadal ma jakies pozostalosci. Wsrod jej znajomych, dwoje mialo tego samego wirusa.

a nam dochodzi kolejny lekarz :( tym razem ortopeda...Olka w efekcie zle dobranej poduszki frejki, ktora w sumie nosila niepotrzebnie od 3 do 13 dnia zycia, chowala prawa nozke wlasnie w ta podszke i przez to ma teraz przykurcz i nozka jej sie wygina w C...przez to nie obciaza jej prawidlowo, stopa tez zaczyna sie skrzywiac...musimy sprawdzic czy problem jest w kolanku, biodrze czy gdzies indziej...najpewniej czeka nas usg albo rtg.... pewnie wlaczymy do terapii taping, zeby dzialac juz przed wizyta u ortopedy...jezu znowu cos, znowu musi sie brzdac nacierpiec...

reklama
Do góry