reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

reklama
aniez - ja kiedyś pediatry o czosnek pytałam, bo mała nie mając roku znalazła ząbek, który M. spadł i w kuchni leżał i go zjadła. Nic jej nie było. Pediatra mówił, że lepiej nie podawać, bo ciężkostrawny.

W temacie chodzenia na palcach to ostatnio Rozmawialam z rehabilitantka na ten temat w zwiazku z problemem Olki. No i z tym chodzeniem jest tak ze jesli to sie utrzymuje to trzeba sprawdzic, bo to szkodzi na sciegna, zwlaszcza achillesa. U nas w osrodku jest dziewczynka troche starsza od naszych, zupełnie zdrowa ale ze względu na dlugie chodzenie na palcach wymaga rehabilitacji bo wlasnie achillesa ma uszkodzonego.

Gosia 2tygodnie to jeszcze nie tak dlugo, zabawe wymyslilas swietna. Ja bym sprawdzila u ortopedy ale ja tak juz mam...

My nie wiedzieliśmy, że czosnku nie można więc mały od kilku miesięcy jadał m.in. w mizerii z ogórka z jogurtem bądź w zupach i powiem szczerze, że nic niepokojącego nie zauważyliśmy. Mały bardzo lubi może dla tego, że jak karmiłam to często się kurowałam m.in. czosnkiem co niby zmienia smak mleka.

Ostatnia edycja:
Elvie- no własnie wiem, że czosnek jest cięśkostrawny i wzdymający i tak się caly czas zastanawiam, czy mu dać surowy (bo o ten w zasadzie chodzi)... u niego jeszcze qupsztalki są mega wielkie, po jelitowce... z drugiej strony czosnek swietnie wzmacnia... por tez wzdyma i cebula, a w zupie je... sama nie wiem... moze dam mu po poludniu troche na kanapce i zobaczymy, jak bedzie OK, jutro dam troszke wiecej.

Obecnie pustosza z bratem lodowke... chorowitki... taaaa... smiadanie: po 1,5 talerza kaszy mannej, II sniadanie banan+ jablko+ jogurt, obiad: zupa pomidorowa z makaronem (wersja- gesciocha), na II bedzie jajo na mieko+ szczypiorek+ziemniaki+ surowka z marchewki, jablkiem i rodzynkami.. nie wiem, co na kolacje, bo na podwieczorek wyszedl mi ten chleb z czosnkiem ;-P

a ja nie mam pomysłu co M. dawać na śniadanie... płatkami z mlekiem mi się nie naje, owsianką gardzi. Chleb ale tylko baardzo świeży... ew. z wczoraj ale starszy już nie. Szynka tak ale nie na chlebie. Serki homoowszem ale ileż można?? Chleb z pasztetem tak (ale właśnie świeżusieńki chleb). Bułki tak ale tak jak chleb... niestety nie mam pod nosem piekarni :-( żeby mu codziennie świeże przynosić.
Poza tym śniadanie musi być szybkie bo musze się wyrobić z wyjazdem do przedszkola i nie ma czasu stać długo nad przygotowaniem a potem jeszcze pomóc M. jeść bo sam babrze i nie je

Aga, a probowalas omlet z dzemem albo z jakims jogurtem? albo jajko pokrojone na kawalki i chleb/bulka z maslem, ja jeszcze daje parowki z bulka czasem (parowka znika zawsze, bulka czasem). Generalnie u nas problem sniadan tylko w weekend, bo w tygodniu w zlobku dostaje jakies rarytasy.

Moja zaraz po wstaniu dostaje butlę kaszy, różne jej robię i każdą chętnie wypije.
Później z nami je przeważnie kanapki - jak jej pokroję na kawałeczki bułkę/chleb z masłem to zje, bo szynkę, ogórka i ser woli w plasterkach i osobno.
Parówki w miarę lubi.
Płatki tylko czekoladowe Nesquick i na sucho, sama miseczkę przynosi aby jej nasypać.
Omlet z dżemem lub gofry jak się tatusiowi chce zrobić;-)
Actimel przez rurkę do śniadania wypija chętnie.
Serek homogenizowany lubi i owoce.

Jajko też podaję najbardziej lubi omlecik właśnie,aktimel od kilku dni pije ale w ciągu dnia, parówkę też zjada.Ale wiadomo nie codziennie i nie 2 razy dziennie dlatego szukam pomysłów ...
nic z kakao/czekoladą nie moge mu podać bo potem ma mega zatwardzenia ....

reklama
aniez - moja w wersji surowej czosnek kiedyś zjadła, bo M. był chory i sobie kanapkę z masłem i plasterkami czosnku zrobił - nic jej nie było, ale może 2-3 takie cienkie plasterki zjadła, nie więcej.

Do góry