reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

***Pielęgnacja listopadowych Bobasów***

reklama
Dokładnie Sugar, byle mała kropka a oni od razu skaza:szok:
Zaczelam smarowac kilka razy dziennie glowke parafina ciekłą i potem wyczesywać nie wiem czy to mozliwe tak szybko ale łusek jest mniej, mam nadzieje ze to w koncu pomoże.

Jagoda ja slyszalam ze nawet smarowac oliwką dziecieca glowke i wyczesywac :tak:
ja mialam to przy Mili i pomoglo wyczesywanie
czasami bez niczego nawet czesalam i pomagalo

tez nie rozumiem co ma ciemieniucha do skazy :confused::cool:

Witajcie,
czytalam posty o pielegnacji krocza u chlopcow...a jak jest z dziewczynkami? Mojej zbiera sie w wargach to czym ja smaruje, czyli linomag lub sudokrem... nie wiem czy podczas kapieli myc ją tylko z zewnątrz czy takze wargi od wewnątrz....

No i jeszcze pytanie - mala skonczyla 5ty tydzien...i dostala jakiego kataru, ma zapchany nosek, poki****e i pokasluje...wpuszczam jej sol fizjologiczna do noska ale nie wiem czy wzywac lekarza, czy wogole cos poradzi... czy mialyscie taki przypadek? Co robic?

M.

Witajcie,
czytalam posty o pielegnacji krocza u chlopcow...a jak jest z dziewczynkami? Mojej zbiera sie w wargach to czym ja smaruje, czyli linomag lub sudokrem... nie wiem czy podczas kapieli myc ją tylko z zewnątrz czy takze wargi od wewnątrz....

No i jeszcze pytanie - mala skonczyla 5ty tydzien...i dostala jakiego kataru, ma zapchany nosek, poki****e i pokasluje...wpuszczam jej sol fizjologiczna do noska ale nie wiem czy wzywac lekarza, czy wogole cos poradzi... czy mialyscie taki przypadek? Co robic?

M.

Nam położna kazała po kąpieli leko rozchylać małej wargi i wacikiem z przegotowaną wodą jej tam przeciągnąć,
Co do kaaru nic nie poradzę, bo nasza mała jest zdrowa jak rybka. Codzinnie psikam jej tylko wodę morską do noska.

tak jak pisala Bira trzeba rozchylac i myc wargi zewnetrzne
zbiera sie tam nie tylko krem ktory uzywasz ale tez i naturalna wydzielina

(smarujesz kremem jak mala ma odparzenia czy non stop? )

jesli sie zle pielegnuje te miejsce to neistety ale moga powstac komplikacje takie jak zrastanie warg :baffled:
acha co jeszcze
po kapieli wezcie dziewczyny tak chwytcie skore od gory by te wargi sie same rozchyliły
to rowniez po to by sie nie zrastaly te waruszki czasem
to mowila pediatra mojej kolezance
ja to robie Mili raz na dwa dni po kapieli,Hani tez

uwierzcie ze operacja rozcinania i dalsze leczenie jest bardzo nie przyjemne dla tak malego dziecka :sorry2:
mowie o przykladzie mojej kolezanki

Madika a co do kataru to woda morska plus frida
jesli bedzie sie dluzej utrzymywal to idz do lekarza

Lilka po przewijaniu smaruje linomagiem, a jak widze ze zaczyna sie cos czerwienic to wtedy sudokrem lub bepanthen.

Dzieki dziewczyny za info.

M.

Madika a po co smarujesz jak mala nie ma odparzenia??:confused:

ja to zauwazylam u wielu matek ze tak kremuja te dzieci bez potrzeby

dajcie oddychac tej skorze!!
mojej starszej smarowalam TYLKO wtedy gdy pupcia byla bardzo czerwona !!
gdy sie pupa czerwienila mylam pod wodą bierzącą,nie mylam chusteczkami bo one jak pupcia juz czerwona jest to bardziej podrazniają + wietrzylysmy pupcie

Hania ma prawie 2 miesiace a ani razu nie mialam potrzeby uzycia kremu !!
przy srednio co drugim przebieraniu wietrzymy pupke
gdy dziecko ma sklonnosc do podrazniania to dodatkowo nie uzywajcie w domu chusteczek tylko przemywajcie pupke pod woda i delikatnie przykladajcie recznik i oklepujcie do sucha
jesli jakies dziecko ma tam 'waleczki' jak moja Hania to trzeba je po chusteczkach nawilzajacych wytrzec do sucha

nie kremujcie jak pupa jest ok :no: skora sama musi sie uczyc ''bronic''

a gdzie go mozna kupic,bo w marketach jak tesco czy asda to nie moge znalezc??

mozesz napisac jak wygladaja te krostki u twojego malenstwa??

a zmienilas proszek???czy samoistnie??
\

Witaj
Dopiero teraz odpisuje bo bylam z malym w szpitalu przeszlo tydzien:-(
Jezeli chodzi o te krostki mial takie czerwone na policzku i brodzie potem to poszlo na drugi policzek z czasem te krostki zmienily sie w cos takiego jakbys miala liszaj na buzi taki szorstki taka jakby skorupka. Co do proszku to nie zmienialam ja caly czas piore w plynie do prania 'Dzidzius", natomiast jak bylismy w szpitalu malemu zrobili badania i okazalo sie ze jest to alegria na laktoze a ja mu podawalam mleko "Nan"1 a tam jest tego duzo ja mleko nie pije i unikam przetworow wiec glownie bylo to od tego i te bole brzuszka co mial takie mocne tez bylo od tego.
W szpitalu zmienili nam mleko na Bebiko Pepti i problem zniknal jak reka odjal.
A pozatym dostal tez lojokotowe zapalenie skory na glowce i tez winowajca byla laktoza.
Dzisiaj wrocilismy ze szpitala i jestesmy szczesliwi maluszka pokloli mi wiec mam nadzieje ze tam juz nie trafimy.

POZDRAWIAM
KARINA

reklama
zgadzam sie z toba lilka :tak:
my zaaadko uzywamy chusteczek, przemywamy pupke woda z mydlem i smarujemy zwyklym kremem bambino:-)
bepanthen idzie w ruch gdy jest odparzenie-tylko raz sie nam zdazylo.

Do góry