reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ploteczki Opolanek i Opolszczanek

Moja przyrodnia siostra urodzila w...27tc? chyba tak. Polezala jakies 3tyg w szpitalu i wyszla z małą do domu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ona jestes pewna, że tylko 3 tyg.? Raczej jest to małoprawdopodobne. Może pomyliłaś tc.To nie jest tak, że dziecko urodzone przedwcześnie jest poprostu mniejsze od dzieci urodzonych terminowo. Choćby sama kwestia płuc. Dziecko z 27 tc na bank leżało pod respiratorem, sam odruch ssania wykształaca się dopiero ok. 35 tc. Dziecko musi miec odpowiednią masę ciała, żeby się nie wyziębiało, do tego dochodzi wiele innych czynników.

Ona jestes pewna, że tylko 3 tyg.? Raczej jest to małoprawdopodobne. Może pomyliłaś tc.To nie jest tak, że dziecko urodzone przedwcześnie jest poprostu mniejsze od dzieci urodzonych terminowo. Choćby sama kwestia płuc. Dziecko z 27 tc na bank leżało pod respiratorem, sam odruch ssania wykształaca się dopiero ok. 35 tc. Dziecko musi miec odpowiednią masę ciała, żeby się nie wyziębiało, do tego dochodzi wiele innych czynników.

no msc lezala bo urodzila pod koniec listopada, swięta spedzili juz w domu.
i tak urodzila w 27.

tak patrze na kalendarze ciązy i jedne mowią,ze 27tc to 7msc a inne,ze koniec 6.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kamea ;-) wcześniak wcześniakowi nierówny... mój Jasiek z 35tc a oddychać nie chciał a córeczka koleżanki urodziła się w 29tc i pod respi była tylko kilka dni :szok: w szpitalu byli tylko tyle żeby do tych magicznych 2000g dobiła ;-)
co oczywiscie nie oznacza innych problemów ze zdrówkiem...sama wiesz ile to kontroli, konsultacji itp...

ale ludzie widza ze dziecko wypuszczają ze szpitala więc myśla ze wszystko jest OK a to w 99% NIEPRAWDA!

nie wiem jak ze zdrowotnoscią tego dziecka bo jako tako nie utrzymuje z nia kontaktow ale z tego co mamcia mowila,narazie wszytko ok i oby tak dalej :-)

Tymczasem ja uciekam na kontrol z Małgosią.

Tak, wcześniactwo to istna loteria, nie ma reguły. Człowiek myśli, że jak już wyjdzie z dzieckiem ze szpitala to może być już tylko lepiej, a tymczasem u nas to dopiero się zaczęło... Przez piewrszy rok życia Kuby byłam kłebkiem nerwów, ale nie będe już Was tym zanudzać, bo nie tylko ja tak mam.

hej :))

Kamea dzieciaczki fajne waza po 1100g i co najwazniejsze samodzielnie oddychaja :) i wszystko jest okey.
jestem pewna, ze wczesniactwo nie jest wcale wesolym tematem wsrod mam takich kruszynek, aczkolwiek kazda pozytywna informacja jest na miare zlota :)
sama zaciskam mocno nogi, zeby nie wypuscic malego, bo nie mam pewnosci .....:)

Reniuszka- fajnie, że maluchy ok i fajnie, że od razu parka:tak::tak::tak: zdrówka dla mamusi i maluchów:tak:.
Moja bratowa też urodziła wcześniej, ale nie aż tak bo o 3 tygodnie, jejku to była kruszynka :-), jak miał 3 tygodnie, czyli normalny termin porodu przeszła zapalenie płuc, ale teraz ma prawie 11 lat:szok: i jest niezłym okazem zdrowia

Witam:)

Gratulacje dla mamusi:) &&&&&

Dawno temu przyjaciółka urodziła wcześniaczkę-Karola ważyła 1 kg:szok: teraz piękność ma 13 lat:))) ale nerwy były i to jakie...:-(

reklama
ja niestety nie potrafię się zdobyć na uśmiech na wieść ze dziecko urodziło sie przed czasem :-(
w końcu ciążą po coś trwa ok. 40 tygodni... najbardziej widocznym jest niedorozwój płuc - dziecko nie oddycha, wymaga respi... to widzi każdy... ale juz nie widać a nie każdy wie, że każde niedotlenienie może spowodować wylewy krwi do mózgu - i tu pojawia się loteria, bo w zależności od tego ile jest tej krwi, gdzie są wylewy, ile komórek mózgu zniszczy...
czasami skutki wcześniactwa wychodzą po latach :-(

dobra...kończę ten temat :-( nie lubię wracać wspomnieniami do tamtego czasu :-( :no:

Do góry